UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA

Šieste víno Pavelka zadarmo. Ukázať vína.

5 koktailov k Valentínu, ktoré si určite zamilujete

5 koktailov k Valentínu, ktoré si určite zamilujete

Láska sa oplatí oslavovať v ktorýkoľvek deň v roku, ale 14. február je skvelou príležitosťou prekvapiť. Tento rok je načase, aby ste na Valentína prekročili svoje hranice a pripravili ste pre svoju lásku romantický koktail. Pre každého máme niečo, čo spríjemní atmosféru každého rande, bez ohľadu na to, či máte náladu na mimózu alebo klasický kokteil. Urobte si sviatok svätého Valentína tak, aby ste si ho zapamätali vy i vaša láska. Pripravili sme pre vás zoznam najlepších romantických kokteilov, ktoré môžete vyskúšať na Valentína.


Kir Royale

Pokiaľ ide o koktaily na báze šumivého vína, len málo koktailov je tak elegantný a sofistikovaný ako Kir Royale. Je stálicou na sviatočných oslavách, večierkoch, vďaka čomu je skvelým kokteilom, ktorý si môžete vychutnať na Valentína. 

Koktail je pomenovaný po Félixovi Kirovi, katolíckom kňazovi a významnej postave francúzskeho odporu proti nacistickej okupácii. Legenda hovorí, že po tom, čo nemecké sily skonfiškovali zásoby červeného vína z jeho rodného mesta Dijonu v Burgundsku, Kir vytvoril kokteil. Práve tento kokteil používa suché biele víno Aligoté a crème de cassis. Existuje niekoľko ďalších variácií, ktoré používajú rôzne vína a likéry, ale len málo z nich je tak populárnych ako Kir Royale. Jediný rozdiel oproti originálu je výmena bieleho vína za Champagne. Foto: Liquor.com

Ingrediencie

•    200 ml Champagne Ayala Brut Nature
•    pár kvapiek créme de cassis
•    maliny na ozdobu

Postup

Do kalicha na Champagne nalejte crème de cassis. Pomaly nalejte Champagne a potom ozdobte malinami. 

Valentínska mimóza

Začnite svoj valentínsky deň správne s týmto ultra jednoduchým kokteilom, ktorý určite vzbudí vášne v srdci. Romantický kokteil, o ktorý sa podelíte so svojou milovanou osobou na Valentína. 

Ingrediencie

•    1 fľaša chladeného Champagne Bollinger Special Cuvée Brut
•    grenadína
•    Jahody nakrájame na srdiečka

Postup

Nakrájajte jahody do tvaru srdca. Naplňte každý kalich asi do dvoch tretín Champagne. Na vrch nalejte asi lyžicu grenadíny. Ozdobte jahodovými špízmi.
 

 

Very Sexi Martini

Ako urobiť Martini ešte viac sexi? Pridajte Champagne Rosé. Koktail vytvoril Kim Haasaruda, skúsený barman s dlhoročnou praxou, ktorý založil Liquid Architecture, barovú poradenskú agentúru. Nádherná ružová farba z neho robí dokonalý koktail pre každú romantickú príležitosť. Foto: Liquor.com

Ingrediencie

•    3 maliny
•    5 lístkov mäty
•    30 ml cukrového sirupu
•    45 ml citrónovej vodky Absolut 
•    30 ml limetkovej šťavy
•    45 ml Champagne Ayala Brut Rosé Majeur
•    vetvička mäty

Postup

V šejkri zmiešajte maliny a mätu so sirupom. Pridajte vodku a limetkovú šťavu. Naplňte ľadom a pretrepte, kým dobre nevychladne. Potom preceďte do koktailového pohára. Dolejte ružovým Champagne  a ozdobte mätou a malinou.

Campari Gin Blush

Tento kokteil s ružou, campari a ginom vám na Valentína prinesie rumenec na líca. Jemný nádych ruže môže pozdvihnúť váš priemerný kokteil na novú úroveň a pridať krásne, jemné kvetinové tóny. Ruža sa obzvlášť dobre spája s rastlinnými látkami, ktoré sa nachádzajú v mnohých ginoch. Foto: Saveur.com

Ingrediencie

•    40 ml Pink 47 London Dry Gin 
•    5 ml Campari
•    20 ml čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
•    15 ml cukrového sirupu
•    1 vaječný bielok (voliteľné)
•    1-2 kvapky ružovej vody
•    Okvetné lístky ruží

Postup

Pridajte všetky ingrediencie (s vaječným bielkom alebo bez neho) do šejkra bez ľadu a pretrepte. Pridajte ľad do nádoby a znova pretrepte. Preceďte (možno budete chcieť dvakrát scediť) do vychladeného koktailového pohára. Ozdobte čerstvým lupeňom ruže a podávajte.

 

 

Horúci rum s karamelovým maslom

Valentín si vyžaduje i horúce koktaily a horúci rum s karamelovým maslom je výbornou hrejivou voľbou. Zahrejte svoju lásku týmto valentínskym horúcim koktailom.

Verzia tohto koktailu pochádza z koloniálnej Ameriky a recept sa objavil v tlačenej forme v roku 1800, najmä v slávnom „Bartenders Guide“ od Jerryho Thomasa z roku 1862. Rovnako ako u väčšiny klasík, barmani na celom svete si recept upravili podľa svojich predstáv. Foto: www.godairyfree.org

Ingrediencie

•    2 polievkové lyžice hnedého cukru
•    2 polievkové lyžice medu
•    2 polievkové lyžice nesoleného masla, zmäknuté
•    1 čajová lyžička mletej škorice
•    1/2 čajovej lyžičky mletých klinčekov
•    1/2 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
•    90 ml rumu Malteco Reserva Aňejo Suave 10YO 40 %
•    30 ml vodky s karamelovou príchuťou
•    horúca voda
•    škoricové tyčinky

Postup

Rozdeľte ingrediencie medzi dva írske hrnčeky na kávu. V každom hrnčeku zmiešajte polovicu hnedého cukru, medu, nesoleného masla, škoricu, klinčeky a muškátový oriešok, kým nevytvoria hmotu. Do každého hrnčeka pridajte polovicu rumu a vodky s karamelovou príchuťou, potom dolejte horúcou vodou. Intenzívne miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Každý nápoj ozdobte tyčinkou škorice. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.