Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

5 koktailov k Valentínu, ktoré si určite zamilujete
Láska sa oplatí oslavovať v ktorýkoľvek deň v roku, ale 14. február je skvelou príležitosťou prekvapiť. Tento rok je načase, aby ste na Valentína prekročili svoje hranice a pripravili ste pre svoju lásku romantický koktail. Pre každého máme niečo, čo spríjemní atmosféru každého rande, bez ohľadu na to, či máte náladu na mimózu alebo klasický kokteil. Urobte si sviatok svätého Valentína tak, aby ste si ho zapamätali vy i vaša láska. Pripravili sme pre vás zoznam najlepších romantických kokteilov, ktoré môžete vyskúšať na Valentína.
Kir Royale
Pokiaľ ide o koktaily na báze šumivého vína, len málo koktailov je tak elegantný a sofistikovaný ako Kir Royale. Je stálicou na sviatočných oslavách, večierkoch, vďaka čomu je skvelým kokteilom, ktorý si môžete vychutnať na Valentína.
Koktail je pomenovaný po Félixovi Kirovi, katolíckom kňazovi a významnej postave francúzskeho odporu proti nacistickej okupácii. Legenda hovorí, že po tom, čo nemecké sily skonfiškovali zásoby červeného vína z jeho rodného mesta Dijonu v Burgundsku, Kir vytvoril kokteil. Práve tento kokteil používa suché biele víno Aligoté a crème de cassis. Existuje niekoľko ďalších variácií, ktoré používajú rôzne vína a likéry, ale len málo z nich je tak populárnych ako Kir Royale. Jediný rozdiel oproti originálu je výmena bieleho vína za Champagne. Foto: Liquor.com
Ingrediencie
• 200 ml Champagne Ayala Brut Nature
• pár kvapiek créme de cassis
• maliny na ozdobu
Postup
Do kalicha na Champagne nalejte crème de cassis. Pomaly nalejte Champagne a potom ozdobte malinami.
Valentínska mimóza
Začnite svoj valentínsky deň správne s týmto ultra jednoduchým kokteilom, ktorý určite vzbudí vášne v srdci. Romantický kokteil, o ktorý sa podelíte so svojou milovanou osobou na Valentína.
Ingrediencie
• 1 fľaša chladeného Champagne Bollinger Special Cuvée Brut
• grenadína
• Jahody nakrájame na srdiečka
Postup
Nakrájajte jahody do tvaru srdca. Naplňte každý kalich asi do dvoch tretín Champagne. Na vrch nalejte asi lyžicu grenadíny. Ozdobte jahodovými špízmi.

Very Sexi Martini
Ako urobiť Martini ešte viac sexi? Pridajte Champagne Rosé. Koktail vytvoril Kim Haasaruda, skúsený barman s dlhoročnou praxou, ktorý založil Liquid Architecture, barovú poradenskú agentúru. Nádherná ružová farba z neho robí dokonalý koktail pre každú romantickú príležitosť. Foto: Liquor.com
Ingrediencie
• 3 maliny
• 5 lístkov mäty
• 30 ml cukrového sirupu
• 45 ml citrónovej vodky Absolut
• 30 ml limetkovej šťavy
• 45 ml Champagne Ayala Brut Rosé Majeur
• vetvička mäty
Postup
V šejkri zmiešajte maliny a mätu so sirupom. Pridajte vodku a limetkovú šťavu. Naplňte ľadom a pretrepte, kým dobre nevychladne. Potom preceďte do koktailového pohára. Dolejte ružovým Champagne a ozdobte mätou a malinou.
Campari Gin Blush
Tento kokteil s ružou, campari a ginom vám na Valentína prinesie rumenec na líca. Jemný nádych ruže môže pozdvihnúť váš priemerný kokteil na novú úroveň a pridať krásne, jemné kvetinové tóny. Ruža sa obzvlášť dobre spája s rastlinnými látkami, ktoré sa nachádzajú v mnohých ginoch. Foto: Saveur.com
Ingrediencie
• 40 ml Pink 47 London Dry Gin
• 5 ml Campari
• 20 ml čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
• 15 ml cukrového sirupu
• 1 vaječný bielok (voliteľné)
• 1-2 kvapky ružovej vody
• Okvetné lístky ruží
Postup
Pridajte všetky ingrediencie (s vaječným bielkom alebo bez neho) do šejkra bez ľadu a pretrepte. Pridajte ľad do nádoby a znova pretrepte. Preceďte (možno budete chcieť dvakrát scediť) do vychladeného koktailového pohára. Ozdobte čerstvým lupeňom ruže a podávajte.

Horúci rum s karamelovým maslom
Valentín si vyžaduje i horúce koktaily a horúci rum s karamelovým maslom je výbornou hrejivou voľbou. Zahrejte svoju lásku týmto valentínskym horúcim koktailom.
Verzia tohto koktailu pochádza z koloniálnej Ameriky a recept sa objavil v tlačenej forme v roku 1800, najmä v slávnom „Bartenders Guide“ od Jerryho Thomasa z roku 1862. Rovnako ako u väčšiny klasík, barmani na celom svete si recept upravili podľa svojich predstáv. Foto: www.godairyfree.org
Ingrediencie
• 2 polievkové lyžice hnedého cukru
• 2 polievkové lyžice medu
• 2 polievkové lyžice nesoleného masla, zmäknuté
• 1 čajová lyžička mletej škorice
• 1/2 čajovej lyžičky mletých klinčekov
• 1/2 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
• 90 ml rumu Malteco Reserva Aňejo Suave 10YO 40 %
• 30 ml vodky s karamelovou príchuťou
• horúca voda
• škoricové tyčinky
Postup
Rozdeľte ingrediencie medzi dva írske hrnčeky na kávu. V každom hrnčeku zmiešajte polovicu hnedého cukru, medu, nesoleného masla, škoricu, klinčeky a muškátový oriešok, kým nevytvoria hmotu. Do každého hrnčeka pridajte polovicu rumu a vodky s karamelovou príchuťou, potom dolejte horúcou vodou. Intenzívne miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Každý nápoj ozdobte tyčinkou škorice.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku