Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

6. 10. - Medzinárodný deň oranžových vín #NationalOrangeWineDay.
6. október patrí oranžovým vínam. Na prvý pohľad je jasné, že oranžové vína sú iné ako biele, ružové či červené. Majú svoj jedinečný chuťový profil a textúru a tým sa líšia od tradičných vín. V roku 2018 uznala spoločnosť Real House Wine 6. október za medzinárodný deň oranžových vín, aby zvýšila povedomie o tomto menej známom štýle vína. Oranžové vína sú výbornou alternatívou k bielym, ružovým, dokonca i k ľahším červeným vínam.
Oranžové víno je momentálne jednou z najpopulárnejších tém vo vinárskom svete. A podľa toho, koho sa spýtate, buď ho milujú alebo nenávidia.
Oranžové vína sa vyrábajú ako kedysi, bez väčších zásahov, keď ešte neexistovali technologické vymoženosti. Fermentácia prebieha v otvorených kadiach alebo sudoch, kde vína i zrejú. Farba vína pochádza z predĺženého kontaktu hrozna so šupkou. Biele hrozno vinifikuje podobným procesom ako pri výrobe červených vín (t. j. kvasiace hrozno sa nechá niekoľko dní odpočívať so šupkami, semenami a niekedy aj stopkami). Šupky obsahujú farebný pigment, fenoly a triesloviny, ktoré by sa za normálnych okolností považovali za nežiaduce pre biele vína, zatiaľ čo pre červené vína je kontakt so šupkou a macerácia životne dôležitou súčasťou procesu výroby vína. Jedným z najdôležitejších faktorov je, ako dlho je víno v kontakte so šupkami. Niektoré oranžové vína sa macerujú len niekoľko hodín, iné aj niekoľko mesiacov. Tieto vína majú hlboký, intenzívny odtieň jantárovej farby. Oranžové vína sú často nečírené a nefiltrované.
Oranžové vína sa vyrábajú z bieleho hrozna, ale vinifikujú akoby to boli červené vína.
Pôvod oranžových vín
Počiatky oranžového vína siahajú tisíce rokov do oblastí v súčasnom Gruzínsku. Gruzínsko je historicky najznámejšia krajina, kde sa datuje výroba oranžových vín. V tejto oblasti vína kvasili v qvevri alebo veľkých hlinených amforách, ktoré sa používajú pre dozrievanie vín. Vinári pôvodne zbierali hrozno do veľkých hlinených nádob (amfory), ktoré pečatili včelím voskom a potom ich zahrabávali pod zem.
TIP na víno: Bruale Rkatsiteli, Qvevri 2017
Moderná výroba oranžového vína zaznamenala za posledných 20 rokov oživenie pod vedením hŕstky talianskych výrobcov. Oranžové vína v Taliansku spopularizoval vinár Josko Gravner, ktorý prvýkrát vyskúšal vyrobiť oranžové víno v roku 1997.
Dnes sa oranžové vína vyrábajú hlavne v severovýchodnom Taliansku, pozdĺž hranice Slovinska vo Friuli-Venezia Giulia. Nájdete tu oranžové vína vyrobené z pôvodných odrôd ako Sauvignon Vert (Friulano), Ribolla Gialla a Pinot Grigio. Aromatické odrody ako Pinot Gris, Gewürztraminer alebo Ribolla Gialla dávajú vínam pridanú hĺbku, textúru a komplexnosť. Odroda hrozna, prostredie vinohradu a individuálny štýl vinára môžu ovplyvniť chuť oranžového vína.
Gastronómia
Oranžové vína môžu mať často viac herbálnych, aromatických tónov v závislosti od použitej odrody hrozna a úrovne macerácie so šupkami a tiež nádoby pre dozrievanie vína. Servírujú sa vychladené pri teplote 10 až 12 °C. Avšak niektoré oranžové vína, ktoré majú plnšie telo, sa môžu podávať pri teplote 14 až 16 °C. Vyzkúšajte recept: Bryndzovo smotanový podplamenník s oranžovým vínom Fundus Regius.
Oranžové vína sa dobre kombinujú s kari marockej kuchyne, etiópskej kuchyne, taktiež ku kórejským jedlám s fermentovaným kimchi a tradičnej japonskej kuchyne vrátane fermentovaných sójových bôbov.
Vďaka vysokému obsahu fenolov a prirodzenej acidite sa oranžové vína môžu kombinovať ako s rybami, tak i rôznymi druhmi mäsa. Experimentovanie vám poskytne dostatok priestoru so širokou škálou pokrmov.
TIPY NA VÍNA: Papillon Víno od Francúza Macération Sauvignon Orange, BIO 2021, Fundus Regius Rizling rýnsky Orange 2016, Kasnyik Orange Tramín Organic 2021

Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku