Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Agustí Torelló Mata - nová Cava z regiónu Penedès
Agusti Torelló Mata je jedným z prvých malých rodinných vinárstiev 20. storočia vo svete Cava v regióne Penedès. Butikové vinárstvo sídli v Sant Sadurní d'Anoia, ktoré je považované za hlavné mesto Cavy. Vinárstvo Agustí Torelló Mata uprednostňuje výrobu regionálne expresívnej Cavy, ktorá odráža jedinečný terroir Penedès.
Agusti Torello Mata má povesť jedného z popredných španielskych výrobcov Cavy. Stanoveným cieľom je „vyrobiť Cavu s dušou“ s použitím iba tradičných odrôd.
História
Agustí Torelló bol synom krajčírky a muzikanta. Zanietený priekopník a neúnavný pracovník v roku 1953 inicioval otvorenie prvého laboratória na analýzu vína v Sant Sadurní d’Anoia. V roku 1950 začal budovať svoje vlastné vinárstvo Agustí Torelló Mata a už o päť rokov neskôr vyrobil svojich prvých 500 fliaš Cavy. Vinárstvo Agustí Torelló Mata však oficiálne bolo založené v roku 1959. V roku 1978 vyrobil Agustí svoje majstrovské dielo Kripta, jedno z najväčších šumivých vín na svete. Cava Kripta je jedinečná pre svoje dlhé zrenie a ručne vyrábanú fľašu v tvare amfory. Pripomína starú rímsku amforu a obsahuje aj umelecké diela od Rafaela Barolozziho.
Počas svojej kariéry sa stal Agustí Torelló zakladateľom a prezidentom Honor de la Cofradía del Cava a získal zlatú medailu za enológiu udelenú ministerstvom poľnohospodárstva. Pod súčasným vedením jeho 2 detí Àlexa, ktorý je vinárom a technickým riaditeľom a Gemmy, ktorá je právničkou a správkyňou spoločnosti, sú etalónom v produkcii Cavy.


Terroir
Vinice Agustí Torelló Mata sa nachádzajú v regióne Valls D'anoia-Foix v nadmorskej výške od 120 do viac ako 500 metrov nad morom. Dnes vinárstvo vlastní 35 ha vlastných vinohradov a nakupuje aj hrozno od pestovateľov, s ktorými spolupracujú už viac ako 25 rokov. Tento región sa nachádza v centrálnej pobrežnej oblasti Katalánska a leží veľmi blízko Stredozemného mora. Všetky vinice sú ekologicky obhospodárované. Usadlosť Ubac v Medione leží v nadmorskej výške 550 metrov a je kolískou odrôd Parellada a Trepat. Macabeo je vždy dominantnou odrodou v Agustí Torelló Mata.Extrémne teplotné rozdiely medzi nocou a dňom a špeciálna bridlicová pôda prepožičiavajú Cave výnimočný minerálny charakter.
Geologická štruktúra a vplyv stredozemného mora determinujú 3 rozdielne vinohradnícke sub-zóny, ktoré formujú oblasť Penedés. Pohoria Litoral, Prelitoral, Bonastre a horský masív Montserrat s údoliami formujú veľkú rozmanitosť pôd a pôdnych sedimentov. Táto výnimočná rozmanitosť umožňuje vyrábať vína veľkej jedinečnosti s osobitou identitou typickou pre každú oblasť.
Výroba
Hrozno je zbierané ručne. Na výrobu Cavy rodina Torelló vyberá iba hrozno z viníc starších ako 30 rokov. Jemné lisovanie umožňuje extrahovať šťavu. Každá odroda kvasí v tankoch pri konštantnej teplote 17 stupňov a s vlastnými kvasinkami, aby sa zachoval autentický charakter každej Cavy a uzatvára tak jedinečný kruh pôvodu viníc. Vo vinárstve nepoužívajú sa žiadne číriadlá živočíšneho pôvodu. Všetky vína sú certifikované ako vegánske. Cavy Agustí Torelló Mata, zrodené z najlepších viníc Penedès, rešpektujú svoju pôdu, miestne odrody, pôda, klíma, proces a tradície.
Každá fľaša poskytuje informácie o svojom veku s individuálne označené dátumom degorgementu.


Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.