Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Aké víno si otvoriť na Vianoce? Vianočné rady a tipy someliéra
K vianočným sviatkom neodmysliteľne patrí dobré jedlo a víno, ktoré si v bežné dni nemáme čas dopriať. Ako sa však orientovať pri dnešnej širokej ponuke vín? Čo sa hodí ku kaprovi, kapustnici a oblátkam? Prinášame vám niekoľko typov, ktoré vám spestria blížiace sa chvíle pokoja a pohody.
Vybrali sme za vás: Set troch vín na štedrovečerný stôl, teraz -10%.
Prípitok na Vianoce
Štedrý večer začína prípitkom, čiže aperitívom. Najlepšou voľbou je šumivé víno biele alebo ružové. Či už sa rozhodnete pre slovenský sekt, talianske Prosecco alebo francúzske Champagne, dôležitým aspektom pri výbere je jeho dossage (pridanie malého množstva cukru do vína pred jeho uzatvorením korkovou zátkou). Keďže večer sa len začína, netreba si hneď žalúdok zaťažiť sladkým sektom. Uprednostnite šumivé víno s nižšou dossage v kategórii brut nature, extra brut a brut.
Odporučenie someliéra:
Hacaj Rizling Brut 2018
Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut
Albert Bichot Crémant de Bourgogne, PURE Blanc de Blancs
Vo väčšine slovenských rodín nechýba na vianočnom stole kapustnica. Každý kraj má svoju špeciálnu verziu, či už so smotanou alebo sušenými slivkami. V niektorých krajoch, najmä severného Slovenska, sú verní šošovicovej, hrachovej alebo hríbovej polievke. I keď k polievkam sa víno často nepodáva, môžete pokračovať s popíjaním sektu alebo vyskúšať mladý Müller Thurgau, Rizling vlašský alebo Veltlínske zelené.
Aké víno k rybe
Ryba patrí k Vianociam. Či už klasický kapor, pstruh, treska, zubáč alebo losos, závisí od vášho výberu. Ku každému druhu ryby a jej úpravy si môžete vybrať iné víno. Ľahšie biele vína ako Sauvignon alebo Veltlín sa snúbi s grilovaným pstruhom alebo zubáčom. K vysmažanému kaprovi vyskúšajte Rizling alebo ľahší typ Chardonnay či Rulandské biele. K lososovi si môžete dopriať ľahké, svieže suché Rosé. K orientálnej úprave ryby sa skvele hodí Tramín červený.
Odporučenie someliéra k rybe: Reya Organica Sauvignon BIO , Reya Organica Tramín červený BIO , Karpatská Perla Veltlínske zelené Noviny, VÍNO NATURAL Domin & Kušický Rulandské modré Rosé BIO
Tí, čo nemajú radi ryby a skôr preferujú vysmažaný bravčový alebo teľací rezeň si môžu k nemu popíjať Riesling alebo Veltlín. Vyskúšajte napríklad Prinz von Hessen Riesling Trocken. K pečenej morke alebo kačke si okrem plnším bielych vín výborne môžete dopriať i ľahšie červené vína ako Reya Organica Rulandské modré BIO alebo Mrva & Stanko Frankovka modrá.
Sladké víno na záver
K sladkému vianočnému pečivu sa skvele hodí Tokajský výber alebo prírodné sladké víno, poprípade portské alebo sherry. Na záver vianočného večera si ku káve a k Popoluške doprajte kvalitný digestív.
Odporučenie someliéra:
J&J Ostrožovič Tokajský výber 5-putňový
Graham's Six Grapes Reserve Port
Bublinky na Silvestra
A s akým vínom osláviť príchod Nového Roku 2021? Tento rok bude Silvester u väčšine Slovákov ružový, pretože na trh prichádza prvýkrát Prosecco Rosé. Tí, ktorí skôr majú radšej Francúzsko ako Taliansko, odporúčam pripiť si Champagne.
Odporučenie someliéra:
Terra Serena Prosecco Rose Millesimato
Champagne Bollinger Special Cuvée 007 Brut
Ďalšie články

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.

Ružové vína, známe aj ako rosé, si získali srdcia milovníkov vína po celom svete. Sú osviežujúce, ovocné a často plné letnej atmosféry. No viete, ako sa vyrába ružové víno? Výrobný proces rosé nie je len kompromis medzi červeným a bielym vínom – ide o precízne riadenú technológiu s vlastnými špecifikami. V tomto článku sa pozrieme na proces výroby ružového vína, jeho metódy, výzvy a zaujímavosti.