Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Ako chutia mladé vína Mrva & Stanko 2023
Vinárstvo Mrva & Stanko prichádza na trh s kolekciou siedmych jarných, mladých vín ročníka 2023. Už dvadsaťsedem rokov bok po boku vinári Vladimír Mrva a Peter Stanko vyrábajú vína vo svojom vinárstve na okraji mesta Trnava. I keď ročník 2023 bol komplikovaný a úroda nižšia, vína disponujú pekným aromatickým profilom.
Mrva & Stanko a ročník 2023
Vladimír Mrva: „Ročník 2023 bol špecifický. Z pohľadu vinohradníka veľmi náročný, silný tlak hubovitých chorôb v období kvitnutia, čím došlo v niektorých lokalitách k redukcii úrody o 30-40 percent. Z pohľadu vinára práve táto redukcia úrody zvýšila kvalitatívne parametre hrozna."
Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“.
Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov.
Müller Thurgau 2023 Mojmírovce
Ľahký, svieži Müller s odrodovým prejavom. Vo vôni citrusy, zrelý banán a biely grep s jemným muškátovým tónom. Šťavnatá, ovocná chuť s príjemnou kyselinkou.
Silvánske zelené 2023 Šenkvice
Hrozno pochádza zo 40-ročnej vinice v Šenkviciach, ktorá bola hneď po zbere vyklčovaná. „Je smutné, že táto odroda sa vytráca zo slovenských vinohradov. V okolí Limbachu je posledných pár hektárov,“ konštatoval Vladimír Mrva.
Vo vôni zelené jablko, dula, muškátový oriešok. V chuti živé, šťavnaté s ovocno neutrálnym charakterom a príjemnou malokarpatskou kyselinkou. V závere minerálne.
Sauvignon KRYO 2023 Belá
Ovocno herbálny Sauvignon s primárnym charakterom vyrobený metódou kryomacerácie. Atraktívna vôňa vinohradníckej broskyne, egrešov a čiernej ríbezle. V chuti hravé, svieže so šťavnatým ovocným prejavom.
Pesecká Leánka 2023 polosuché Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
Práve Pesecká Leánka mala najväčší až 50% výpadok v ročníku 2023. Vyrobený len limitovaný počet fliaš. Intenzívna marhuľovo muškátová vôňa. V chuti atraktívne, lahodné, ovocné s dobrou harmóniou medzi kyselinkou a zvyškovým cukrom.
Muškát žltý - Sauvignon cuvée 2023
Atraktívna vôňa tropického ovocia, bieleho grepu a zrelých egrešov, ktorá nadväzuje i na chuť. Ľahké, šťavnaté, ovocné biele cuvée s primárnym ovocným charakterom.
Cabernet Sauvignon Rosé 2023 Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
Svieže, ľahké ružové víno s ovocnou vôňou i chuťou s jemne krémovou štruktúrou. V závere malinový sorbet.
Cabernet Sauvignon Rosé 2023 polosuché Nitrianska vinohradnícka oblasť
Vo vôni intenzívnejšie ako suchá verzia. Červené a čierne ríbezle a lesné jahody. Šťavnato ovocná chuť s jemným zvyškovým cukrom v závere.
Mimo poradia - Pinot Gris Botrytis 2023 Kamenný Most
Vzorka z tanku. „Vplyvom zmeny klimatických podmienok sa prirodzene vytvorila ušľachtilá pleseň Botrytis cinnera na hrozne odrody Pinot Gris a preto sme sa rozhodli uviesť Botrytis aj v názve vína,“ prezradil Vladimír Mrva. Ľahší štýl Pinot Gris z Alsaska. Biskvitovo herbálna vôňa. V chuti subtilnejšie s jemným biskvitom a pevnou kyselinou. Viac po nafľašovaní..
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.