Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Je to častá otázka každého, kto má otvorenú fľašu vína: Ako dlho vydrží? Životnosť otvorenej fľaše vína sa môže líšiť v závislosti od viacerých faktorov, ako je druh vína, podmienky skladovania a množstvo vzduchu, ktoré sa dostalo do fľaše.
Inšpirujte sa: Ako si otvoriť fľašu vína? Vývrtkou aj bez nej
Vo všeobecnosti môže otvorená fľaša červeného vína vydržať až 5 dní, ak je správne skladovaná na chladnom a tmavom mieste so zátkou na víno alebo korkom, ktorý zabráni prenikaniu prebytočného kyslíka. V prípade bieleho vína môže vydržať 3 dni za rovnakých podmienok skladovania. Samozrejme závisí to od druhu a typu vína. Niektoré druhy vína ako napríklad ako portské alebo sherry môžu vydržať dlhšie vďaka vyššiemu obsahu alkoholu. Zatiaľ čo šumivé vína začnú strácať perlenie v priebehu niekoľkých hodín.
Keď otvoríte fľašu Champagne, Prosecca, šumivého bieleho a ružového vína, už po otvorení začne pomaly strácať bublinky. Šumivé víno po otvorení dlho nevydrží. Ak chcete maximalizovať pôžitok z fľaše šumivého vína, odporúča sa ju vypiť počas prvých 3 hodín od jej otvorenia.
Ak celú fľašu nevypijete počas večera, vloženie čajovej lyžičky do hrdla fľaše, nepomôže. Perlenie je možné udržať vo fľaši až 3 dni pomocou stoppera, uzáveru určeného pre šumivé vína.
Špeciálne navrhnutý uzáver zachováva sviežosť a perlenie. V prípade nedopitia fľaše ho stačí nasadiť na fľašu a fľašu umiestniť do chladničky.
TIP na víno: Champagne Ayala Brut Majeur
Väčšina ľahkých bielych ako Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Rizling alebo Vermentino vydrží približne 2 dni po otvorení fľaše svieže. Pravidlom je, že čím je víno suchšie, tým dlhšie vydrží. Tri dni sú maximum aj pre ružové vína. Plnšie, biele vína ako Chardonnay, Roussanne, Viognier, ktoré vyzrievajú v dubových sudoch majú tendenciu oxidovať pomalšie. V niektorých prípadoch víno chutí lepšie na druhý poprípade tretí deň. V prípade nedopitia fľaše stačí uzavrieť fľašu korkovou zátkou alebo uzáverom a fľašu umiestniť do chladničky. TIPY na víno: Guado al Tasso Bolgheri Vermentino 2022, Pavelka Sauvignon blanc 2022, Albert Bichot Secret de Famille, Bourgogne Côte d´Or Chardonnay 2021
Pokiaľ ide o to, ako dlho vydrží červené víno po otvorení, odpoveď je 3-6 dní. Ak ho znova zazátkujete a uskladníte na chladnom a tmavom mieste, vydrží v dobrom stave. Vína s väčším množstvom trieslovín majú tendenciu vydržať dlhšie, pretože triesloviny chránia víno pred vplyvom kyslíka. Ľahké červené vína s menším obsahom trieslovín, nevydržia tak dlho ako červené s vyšším obsahom. Ak je víno uchovávané v priestore, kde kolíše teplota, alebo je fľaša vystavená slnečnému žiareniu, bude to mať negatívny vplyv na farbu, vôňu a chuť vína. Napríklad: ak ju necháte fľašu na kuchynskej linke, začne okamžite oxidovať. TIPY na víno: Domaine Laougué Madiran Camy 2020, Le Puy Emilien BIO 2018
Víno je alkoholický nápoj a ako náhle je otvorené a vystavené vzduchu, začína proces oxidácie. Oxidácia je chemický proces, ktorý ovplyvňuje chuť a vôňu vína. Pri otvorenom vína hrozí vznik baktérií kyseliny octovej, ktoré zanechávajú horkú chuť a vôňu podobnú octu. Skladovanie otvorenej fľaše pri nižšej teplote môžete spomaliť oxidáciu.
Víno skladujte na chladnom, tmavom a vlhšom mieste. Víno by sa malo skladovať mimo priameho slnečného žiarenia a zdrojov tepla. Ideálna teplota na skladovanie vína je medzi 10-15 stupňov Celzia a vlhkosť by mala byť okolo 70%. Svetlo a UV lúče môžu ľahko prechádzať cez fľaše vína. Slnečné žiarenie spúšťa proces uvoľňovania síry, ktorý môže ovplyvniť vôňu i chuť vína.
Coravin predstavuje revolúciu vo svete vína, dáva slobodu experimentovať s vínom bez toho, aby ste otvorili celú fľašu. Je skvelou pomôckou pre milovníkov vína a pre zberateľov drahých vín, ktorí by radi skontrolovali evolúciu vína vo vnútri fľaše bez toho, aby ho znehodnotili.
Jeho použitie je pomerne jednoduché. Coravin najprv pomocou dutej ihly z chirurgickej ocele so špeciálnym poťahom prepichne korok a umožní tak naliať víno do pohárov bez toho, aby bol obsah fľaše vystavený vonkajším elementom.
Jednoduchým stlačením spúšte na zásobníku potom nahradí víno, ktoré z fľaše ubudlo, vzácnym plynom argónom. Keďže argón nemá chuť ani vôňu, na rozdiel od kyslíka pomáha uchovávať kvalitu vína. Ihlu z korku jednoducho vytiahnite a podtlak z hrdla fľaše ju automaticky vzduchotesne uzavrie.
Po odstránení ihly sa korok jednoducho roztiahne späť do normálneho tvaru. Fľašu 24hodín nechajte v horizontálnej polohe a potom ju môžete vertikálne uložiť do svojho archívu. TIP na Coravin: Model ONE s dvoma argónovými kapsulami
Enomatic pracuje na princípe tlaku, váhy a objemu dusíka alebo argónu, ktorý pomáha odčerpať víno z fľaše za pomoci hadičky a zároveň pôsobí v prostredí ako konzervant. Systém využíva stabilnú teplotu a vertikálnu polohu uskladnenia fľaše. Enomatic vyzerá ako efektná chladnička na vína. Dômyselný spôsob zapojenia, kalibrácie vín, funkčnosti prakticky vylučuje nesprávne používanie. Viacero verzií Enomaticu pre dve a viac fliaš zohľadňuje možnosti prevádzky, kde sa ocitne.
Najčastejšie sa používa pre suché biele, ružové a červené vína. S používaním sladkých vín je vzhľadom na vyšší obsah cukru náchylnejší na čistenie. Najvyššie modely umožňujú samoobslužný servis na základe čipovej karty s kreditom. Fľaša jednoduchšieho vína vydržia od 4 do 6 týždňov. Komplexné a bohaté vína s potenciálom na archiváciu od 6-8 týždňov.
Podobne ako Coravin aj Enomatic otvára dvere do sveta nádherných vín.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.