Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Alessio Planeta získal titul WINEMAKER OF THE YEAR
Alessio Planeta, generálny a technický riaditeľ sicílskeho vinárstva Planeta, bol ocenený prestížnym titulom Vinár roka – „Winemaker of the year“. Vyznamenanie, ktoré je súčasťou 24. ročníka iniciatívy Enthusiast’s Wine Star Awards. Alessio Planeta prináša prestížne ocenenie do Talianska po 16 rokoch. Víťazi ocenení v 13 kategóriách Wine Star Awards sa predstavia na Wine Star Gala dňa 5. februára 2024 v rezorte Eden Roc Miami Beach v Miami na Floride.
Americký vinársky časopis Wine Enthusiast každý rok vzdáva hold najvplyvnejším ľudom v oblasti vína a destilátov prostredníctvom výročných cien Wine Star Awards, jedného z najvyhľadávanejších uznaní na severoamerickej vinohradníckej scéne. Predchádzajúci víťazi boli napríklad Helen Masters z Nového Zélandu, Ana Diogo-Draper z Portugalska, Paul Hobbs z USA alebo Nicole Hitchcock z Austrálie.
Vďaka medzinárodnému oceneniu sa Alessio Planeta stal len štvrtým Talianom s týmto titulom. Posledným Talianom, ktorý získal ocenenie Vinár roka, bol Carlo Ferrini v roku 2007, v súčasnosti poradca pre popredných talianskych výrobcov vína. Pred ním to bol Riccardo Cotarella, prezident Assoenologi a zakladateľ spoločnosti Cotarella. V roku 2001 získal rovnaké ocenenie generálny riaditeľ Marchesi Antinori Renzo Cotarella.
Alessio Planeta
Alessio Planeta sa narodil v roku 1966 a vyštudoval agrárne vedy. V 90. rokoch 20. storočia prevzal kormidlo rodinného vinárstva Planeta. Jeho profesionálne záujmy sa zamerali aj na históriu Sicílie a jej vinohradníctvo s cieľom pokračovať v neoceniteľnej práci, ktorú začal jeho strýko Diego Planeta. V roku 1995 uviedol na trh svoje prvé vína, medzi ktoré patrilo aj dnes už ikonické Chardonnay.
V rokoch 2000 až 2009 Alessio Planeta prevzal úlohu prezidenta Terre Sicane. Od roku 2008 je riaditeľ a podpredseda National Syndicate of Mosti, Table Wines, V.Q.P.R.D. Od roku 2017 do roku 2020 Alessio pôsobil ako prezident Assovini Sicilia a v súčasnosti je členom predstavenstva Consorzia Sicilia DOC. Alessio Planeta riadi vinárstvo s produkciou viac ako 2,4 milióna fliaš ročne.
Okrem toho sa podieľa aj pri pestovaní olivovníkov a mandlí. Filozofia vinárstva Planeta je orientovaná na udržateľnosť, založená na hlbokých znalostiach pestovateľských techník zameraných na zvýšenie biodiverzity. Popri tom sa venuje rôznym kultúrnym aktivitám a projektmi súvisiacimi s vínnou turistikou.
"Som hlboko poctený ocenením, ktoré mi udelil Wine Enthusiast," uviedol Alessio Planeta. „O toto uznanie sa rád podelím so svojou rodinou a s celým naším tímom. Vďaka nim sme naše rodinné vinárstvo vybudovali deň za dňom, vďaka nášmu spoločnému odhodlaniu, oddanosti a vášni. Budúci rok budeme už oslavovať 30. výročie vzniku vinárstva Planeta“.
Vinárstvo Planeta
Planeta je uznávané ako jedno z najprestížnejších vinárstiev na Sicílii s 394 hektármi vinohradov, 7 výrobnými halami v 5 vinohradníckych oblastiach (Menfi, Sambuca di Sicilia, Vittoria, Noto, Etna a Capo Milazzo); 151 hektármi vysadených olivových hájov a lisovne oleja v samom centrum vinárstva; pestovaním mandlí a tvrdej pšenice, všetky v režime organic. Cieľom Planety je chrániť a podporovať každú vinohradnícku oblasť prostredníctvom intenzívneho výskumu a experimentovania, od adaptability medzinárodných odrôd viniča, využitie pôvodných odrôd a takzvaných „reliktných odrôd“ hrozna, ktoré takmer zmizli z bohatého sicílskeho katalógu odrôd viniča.
Planeta je na Sicílii, ale aj v Taliansku priekopníkom pri vytváraní špecializovaného enoturzmu. Filozofia vinárstva kladie dôraz na preklenujúcu udržateľnosť, počnúc konverziou poľnohospodárskych podnikov všetkých vinárstiev na organické procesy. Vytvorenie nadácie SOSTAIN, orgánu sponzorovaného talianskou vládou pre podporu ekologických postupov pod záštitou PLANETA TERRA zameraná na ochranu životného prostredia. Planeta je aj súčasťou Serra Ferdinandea, iniciatíva predstavujúca biodynamické poľnohospodárstvo a pestovanie hrozna na mýtickom mieste ostrova a Castello di Solicchiata.
Olivový olej, reštaurácia Planeta
Planeta nie je len víno, ale aj olivový olej, v tomto prípade organický, extra panenský (EVO), ktorý vyjadruje kvintesencia Oasi Capparrina, historické rodinné sídlo Planety, ležiace medzi dvoma riekami a priamo nad plážami Menfi, ktoré sa môžu pochváliť 46 000 stromami, 151 hektármi olivovníkov a 20 hektármi stredomorských krovín. Okrem svojej poľnohospodárskej výroby Planeta zahŕňa ubytovanie a zájazdy spojené s vínom. Menfi's La Foresteria ponúka 14 izieb obklopených očarujúcim Stredomorím.
Jeho reštaurácia, ktorá práve získala prestížne ocenenie Three Toques od talianskych reštaurácií a vín L’Espresso, ponúka overené rodinné recepty v modernom štýle, ktoré predstavujú autentickosť. Palazzo Planeta, v centre Palerma, pozostáva zo 7 komfortných apartmánov, všetky kompletne zrekonštruované a luxusne zariadené tak, aby navodili domácu atmosféru, ktorá je tak symbolická pre životný štýl Sicílie. Kultúrne ponuky dopĺňa projekt Cultura per il Territorio (Kultúra oblasti), bohatá na podujatia. Od hudby a divadla až po súčasné umenie a literatúru. Najpopulárnejšie je Viaggio na Sicílii (Journey to Sicily), ktorá predstavuje oddaných talianskych a zahraničných umelcov, ktorí vystavujú svoje umelecké diela.
Ďalšie články

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.

Ružové vína, známe aj ako rosé, si získali srdcia milovníkov vína po celom svete. Sú osviežujúce, ovocné a často plné letnej atmosféry. No viete, ako sa vyrába ružové víno? Výrobný proces rosé nie je len kompromis medzi červeným a bielym vínom – ide o precízne riadenú technológiu s vlastnými špecifikami. V tomto článku sa pozrieme na proces výroby ružového vína, jeho metódy, výzvy a zaujímavosti.