Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Ampio delle Mortelle - novinka v portfóliu od Antinori
Le Mortelle je jedným z najnovších projektov rodiny Antinori. Ekologické vinárstvo vytvorené v pobrežnej Maremme v Toskánsku.
Víno Ampio delle Mortelle bolo prvý krát vyrobené v roku 2015. Ročník 2018 je momentálne len štvrtým v poradí. Jeho produkcia je veľmi limitovaná, ročná produkcia je len 5 až 7 tisíc fliaš v závislosti od ročníka. Sme radi, že sa nám pre vás podarilo získať exkluzívne 24 fliaš tohto zaujímavého vína.
Le Mortelle
Vinárstvo Mortelle sa nachádza v srdci mesta Maremma v Toskánsku, neďaleko mesta Castiglione della Pescaia, ktoré má výnimočnú polohu. Mortella (divoká myrta) je kvitnúci ker bežne sa vyskytujúci v týchto častiach a prepožičiava svoje meno aj vinárstvu. Dôkaz o vlastníctve pôdy rodinou Antinori je zaznamenaný na liste vlastníctva z roku 1863. Uvádza ich vlastníctvo Poggio Franco, jednej z najlepších viníc spolu s ďalšími pozemkami. Od roku 1999 bola nehnuteľnosť opäť nadobudnutá rodinou Antinori. Postupne venuje svoje úsilie zveľaďovaniu viníc a budovaniu vinárstva s pevnou vierou, že táto oblasť, pomaly sa vynárajúca na talianskom vinohradníckom horizonte, má veľký potenciál na produkciu vysoko kvalitných vín. Odrody pestované v tejto oblasti naplno prejavujú svoje vlastnosti, ako aj výnimočnosť terroiru.
Vinárstvo navrhlo a postavilo AEI Progetti z Florencie v rokoch 2007 až 2009 za cenu 11 miliónov eur. Je postavený hlavne pod zemou, aby sa minimalizoval dopad na životné prostredie.
Vinárstvo Mortelle sa rozprestiera na ploche 270 hektárov, z ktorých 170ha je vysadených odrodami Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Carmenére. Novšie vinice boli osadené bielymi odrodami ako Vermentino, Ansonica a Viognier. Antinori si zachovalo aj 15 ha olivových hájov, ovocných stromov (broskyne, slivky, marhule, hrušky) a čučoriedok. Dve novovzniknuté jazerá sú teraz rajom pre divokú zver. Pôda je strednej konzistencie, piesčitá a hlinitá zložená z ílu a oxidu kremičitého a v niektorých častiach je bohatá na skalnaté usadeniny.
Vinárstvo sa nachádza na kopci, do ktorého erbu bola doslova vybudovaná vínna pivnica, dokonale ladiaca s okolitou krajinou. Cieľom bolo čo najmenej zasahovať do životného prostredia, aby sa využili prírodné materiály a využili sa existujúce horniny v hĺbke pôdy s ich tepelnou reguláciou.
Vínna pivnica je cylindricky navrhnutá na troch úrovniach ako ulita slimáka, v nej prebiehajú všetky fázy výroby vína s využitím prirodzeného sklonu od príchodu hrozna až po vinifikáciu, skladovanie a dozrievanie v barikových sudoch. Tento proces prebieha úplne bez použitia púmp iba pomocou gravitácie, čo dodáva vínam vyššiu kvalitu a zároveň šetrí energiu.
Ampio delle Mortelle 2018 (eshop)
Ročník 2018 sa začal nižšími ako priemernými teplotami a opakovanými dažďovými prehánkami v zime a na jar. Tieto klimatické podmienky doplnili zásoby podzemnej vody, čo viedlo k normálnemu rastovému cyklu a optimálnej násade. Letné počasie bolo horúce, ale vinohrady nepostihli nadmerné výkyvy horúčav. Selektívne odstraňovanie listov v mesiaci jún a rýchle preriedenie strapcov na začiatku augusta zaručili vynikajúcu rovnováhu viniča a umožnili hroznu dosiahnuť dokonalú zrelosť. Zber hrozna bol posunutý o niekoľko dní v porovnaní so sezónnym priemerom. Začal tretí septembrový týždeň s Cabernet Franc. Potom pokračoval na konci mesiaca s odrodou Cabernet Sauvignon. Zber bol ukončený prvý októbrový týždeň s Carménère.
Ampio delle Mortelle je vyrobený z najlepších viníc Le Mortelle. Hrozno sa zbiera do malých prepraviek a prináša sa do pivnice.
Pomocou techniky gravitačného toku sa do špeciálnych nádrží so zrezanými kužeľmi dostanú len tie najkvalitnejšie bobule. Špeciálny tvar nádrží a jedinečná metóda zaručujú šetrný proces výroby vína a zvýrazňujú a individuálne vlastnosti každej odrody hrozna.
Rôzne šarže, oddelené podľa odrôd hrozna, boli prenesené do nových francúzskych dubových sudov, kde prebiehala jablčno-mliečna fermentácia. Víno dozrievalo približne 18 mesiacov. Potom boli jednotlivé sudy zmiešané a víno dozrievalo ďalších 12 mesiacov vo fľaši, až kým nebolo uvoľnené na predaj.
Ampio delle Mortelle 2018 má tmavo rubínovo červenú farbu. Vôňa vyjadruje svoj podmanivý charakter s korenistými tónmi čierneho korenia a sladkého drievka sprevádzanými príjemnou arómou drobného bobuľového ovocia, najmä ríbezlí a čučoriedok. Jeho buket dotvárajú jemné tóny fialkových kvetov a tóny klinčekov, tabaku a čokolády. Chuť je elegantná s výbornou tanínovou textúrou.
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.