Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Antipasti a TIP na víno
Leto ešte nekončí. Ak chystáte s priateľmi letnú párty, nechajte sa inšpirovať receptom od Lenky na rýchle a farebné, talianske antipasti. A samozrejme k pravej letnej, talianskej atmosfére určite patrí Prosecco. Odporúčam Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut.
Antipasti a Prosecco
Čas prípravy: 30 min, počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Budeme potrebovať servírovaciu dosku najlepšie drevenú, ja som použila stredne veľkú s rozmerom 56 x 20 cm.
2. Všetky ingrediencie si môžeme predpripraviť a nakrájať na 1 tanier a poukladať do misiek.
3. Broskyne si nakrájame na mesiačiky, mozzarelu si nakrájame na kolieska, prosciutto jemne natrháme, parmezán si nakrájame na kocky.
4. Takisto nakrájame cantaloupe melón, maliny si umyjeme a necháme vyschnúť. Cherry paradajky si nakrájame na mesiačiky a bagetu na kolieska.
5. Na panvicu dáme zohriať olivový olej z obidvoch strán opečieme bagetu a posypeme bylinkami.
Servírovanie
Na dosku som ukladala broskyne s mätou. Mozzarellu a bazalku som jemne nakvapkala s olivovým olejom a čerstvým mletým čiernym korením. Natrhala som prosciutto, pokrájala parmezán a melón na kocky. Nasledovali cherry paradajky, maliny s mätou a nakoniec opečená bageta. Takto vznikne zaujímavá farebná kombinácia a môžeme podávať s Proseccom.
Antipasto (množné číslo antipasti) je tradičný prvý chod talianskeho prestierania. Zvyčajne skladá z malých porcií servírovaných na tanieri alebo drevenej doske. Každý sa obsluhuje sám a účelom je povzbudiť chuť do jedla. Medzi typické ingrediencie patria údeniny, olivy, nakladané huby, ančovičky, artičokové srdiečka, rôzne tipy syrov, olivový olej, ovocie a zelenina. Antipasti sa veľmi líši podľa regiónov. Na juhu Talianska je celkom možné nájsť rôzne úpravy morských rýb a tradičných južných údenín, zatiaľ čo v severnom Taliansku obsahujú rôzne druhy údenín a húb a najmä v blízkosti jazier aj sladkovodné ryby. Syry sa tiež výrazne líšia medzi regiónmi.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut z vinárstva Santa Margherita môžete servírovať ako aperitív a výborne sa hodí k typickým talianskym kanapkám a antipasti. Taktiež je výborným partnerom ku grilovaným morským rybám a plodom mora, k cestovinám Carbonara či ku krémovému rizotu s hubami.
Odporúčanie someliérky:
Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut
Príťažlivá vôňa s tónmi kvitnúcej jablone a citrusových plodov. Hladká ovocná chuť s nižšou dozážou a minerálnym záverom. Patrí do TOP 10 najlepších značiek Prosecca. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Santa Margherita
Santa Margherita dnes vlastní desať rôznych vinárstiev v najkrajších vinohradníckych oblastiach Talianska od východnej časti Veneta až po Sicíliu, od vrchov Valdobbiadene a Refrontolo po Franciacortu, od Alto Adige po Lugano, Chianti Classico, Maremmu a Sicíliu. Vinohrady sa rozprestierajú na ploche 712 hektároch, z ktorých 70% vlastní skupina priamo a viac ako polovica je ekologicky obhospodarovaná. Pod krídla spoločnosti Santa Margherita patria vinárstva : Santa Margherita, Torresella, Kettmeir, Lamole di Lamole , Ca 'del Bosco, Cà Maiol, Tenuta Sassoregale, Vistarenni, Terrelíade a Cantina Mesa. Santa Margherita Wine Group bola jedným z priekopníkov v premene odrody Glera z Valdobbiadene na Prosecco, ktorý dnes udáva trendy. Santa Margherita je jedným z top producentov Prosecca, ktoré patrí k jedným z najznámejších a najuznávanejších šumivých vín na svete.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.