Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Bravčová panenka na slivkovej omáčke a TIP na víno
Bravčová panenka momentálne patrí k najviac populárnym druhom mäsa. Mnohí tvrdia, že je najdelikátnejšia. Ide vlastne o sviečkovicu, ktorá má minimum tuku a vďaka správnej príprave dokáže byť šťavnatá a jemná. Výborná je len tak narýchlo opečená na panvici. Lenka pripravila bravčovú panenku so slivkou omáčkou a pečenými zemiakmi na rozmaríne. K tejto úprave odporúčam červené víno z Talianska z vinárstva Elena Walch Selezione Lagrein 2021.
Bravčová panenka na slivkovej omáčke s pečenými zemiakmi na rozmaríne
Čas prípravy: 30 min, počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Panenku si vyberieme z chladničky aspoň hodinu pred prípravou a odblaníme ju, ak je treba. Potom panenku opečieme zo všetkých strán na rozpálenej panvici s olejom.
2. Vo vnútri by mala zostať šťavnatá, takže ju opekáme cca 2 minúty z každej strany.
3. Rozpustíme si maslo a zmiešame s farebným drveným korením a soľou. Mäso vyberieme z panvice, prelejeme s pripraveným maslom a zabalíme do alobalu.
4. Vložíme do rúry na 180° C na 10 minút, ak chceme mať panenku krásne ružovú. Ak preferujete viac prepečenú, nechajte ju piecť 15 minút. Ja som ju nechala 12 minút do jemnej ružovej farby.
5. Zemiaky si ošúpeme, umyjeme a do sucha utrieme. Nakrájame ich na tenké plátky, vložíme do žiaruvzdornej formy s papierom na pečenie.
6. Osolíme, posypeme rozmarínom a pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry na 20 až 30 minút na 200° C.
7. Medzi tým si pripravíme slivkovú omáčku - Omáčku pripravíme tak, že stiahneme plameň alebo stupeň indukcie na minimum a nalejeme víno do hrnca. Chvíľu ho redukujeme.
8. Zvýšime teplotu a pridáme vývar, slivkový lekvár, na jemno nakrájané slivky, čili a tymián. Dôkladne premiešame a zredukujeme na považovanú hustotu.
9. Na koniec zjemníme lyžičkou masla . Podľa potreby dochutíme.
Servírovanie - Panenku vyberieme z alobalu a nakrájame na hrubšie plátky. Môžeme servírovať spolu s omáčkou. Podávame s pečenými zemiakmi s rozmarínom a pohárom červeného vína.
Lagrein je pôvodná odroda viniča, ktorá má svoj domov v slnečných kopcoch Trentino Alto Adige na severovýchode Talianska. Pravdepodobne pochádza z regiónu Trentino a predpokladá sa, že jeho meno je odvodené od mesta Val Lagarina. Zatiaľ čo hory na severozápade Talianska sú domovom tejto odrody, v Novom svete sa odroda Lagrein pestuje i Austrálii, v chladnejších oblastiach ako sú Victoria's Macedon Ranges a Adelaide Hills. Taktiež v Kalifornii i Oregone.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Červené víno odrody Lagrein sa výborne hodí k severo talianskym regionálnym pokrmom, vrátane legendárnej sušenej šunke, ako aj dusenému hovädziemu mäsu alebo divine. Bežné i s hubami a koreňovou zeleninou. Selezione Lagrein 2021 od Eleny Walch odporúčam vyskúšať k bravčovej panenke so slivkovou omáčkou a zemiakmi s rozmarínom. Ovocno herbálna chuť vína s vyššou prirodzenou kyselinkou výborne doplní chuť dominantnej slivkovej omáčky. Zatiaľ pomerne mladá tanínová štruktúra vína dobre pracuje i bravčovou panenkou.
Odporúčanie someliérky:
Elena Walch Selezione Lagrein 2021
Červené víno z unikátnej, pôvodnej talianskej odrody. Šarmantná vôňa kôstkového ovocia, škorice a bieleho korenia. Temperamentná chuť s vitalitou a ovocnou textúrou pripomínajúcou čučoriedky a čierne ríbezle. Výborná harmónia spojená s eleganciou. Pozitívne môže vyzrievať ešte 3-5 rokov.
Vinárstvo Elena Walch
Rodinné vinárstvo Eleny Walch a jej dcér Julie a Karolíny patrí k najlepším v oblasti Alto-Adige. Opiera sa o mikroklimatické podmienky oblasti s dôrazom na inováciu. S dvoma skvelými polohami – Castel Ringberg pri Lago di Caldaro a Kastelaz v Tramíne stavia architektúru chuti na jemných odrodových odtieňoch, ktoré uprednostňujú pôvod. Vinárstvo vlastní 60ha vinohradov. Veľký dôraz kladie na ochranu životného prostredia s odkazom pre ďalšie generácie. Vďaka miernej klíme ovplyvnenej neďalekým jazerom a ideálnej nadmorskej výške okolo 330 metrov, rok čo rok prinášajú vinohrady hrozno tej najvyššej kvality.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku