Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Champagne, Crémant alebo sekt?
Vo svete je toľko vinohradníckych oblastí, kde sa vyrába šumivé víno. Preto by sme sa nemali držať iba jednej. Poďme preskúmať víno s bublinkami z niekoľkých rôznych vinohradných oblastí a vzájomne ich porovnať.
Champagne
Champagne je najuznávanejšie víno s bublinkami. Musí pochádzať z oblasti Champagne v severnom Francúzsku a musí spĺňať dlhý zoznam pravidiel. Vyrobené v širokej škále štýlov od úplne suchého (s označením Nature Brut) až po sladké (Doux).
Na výrobu Champagne sa používajú odrody Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay, Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc, Pinot Gris. Neročníkové Champagne vyzrievajú 15 mesiacov a ročníkové minimálne 36 mesiacov. Väčšina z nich oveľa dlhšie. Ak majú označené Blanc de Blancs ide o 100% Chardonnay a ak Blanc de Noir na výrobu boli použité len modré odrody.
TIP: Champagne Ayala Brut Nature, Champagne Ayala Blanc de Blancs Brut 2017, Champagne Bollinger Pinot Noir AYC18
Inšpirujte sa ďalej na blogu: Ochutnávame francúzske vína
Crémant
Toto francúzske víno sa vyrába v rovnakom štýle ako Champagne, ale nemá rovnaké obmedzenia výroby vína. Crémant sa vyrába v rôznych regiónoch Francúzska.
Crémant môže pochádzať len z určitých regiónov – Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire, Crémant de Limoux, Crémant de Jura, Crémant d’Alsace, Crémant de Bordeaux, Crémant de Die – v údolí rieky Rhôny a Crémant de Savoie. Pravidlá stanovujú najmenej deväťmesačné zrenie na kalov pre Crémant, hoci existujú odchýlky a niektoré vinárstva sa rozhodnú proces tiež predĺžiť. Stupne „Eminent“ a „Grand Eminent“ pre vína Crémant de Bourgogne zahŕňajú predĺžené vyzrievanie kalov. Burgundsko má podobnú klímu a pôdu ako oblasť Champagne, takže v mnohých smeroch je najbližšie porovnateľné.
Vzhľadom na podložie a podnebie, ako aj rôzne odrody, táto kategória predstavuje širokú škálu štýlov. Oproti Champagne má jemnejšie perlenie, pretože vo fľaši je nižší tlak.
TIP: Albert Bichot Crémant de Bourgogne, PURE Blanc de Blancs, Domaine Langlois-Chateau Crémant de Loire Brut Reserve 2017, Pierre Sparr Dynastie Crémant d'Alsace, Gérard Bertrand Ballerine ÉTOILE Crémant de Limoux

Rakúske sekty
Zavedením najvyššej rakúskej kategórie šumivých vín Sekt Austria (CHOP) v roku 2015 miestni výrobcovia nastavili smer sektu nekompromisnej kvality. Odvtedy je rakúsky sekt s chráneným označením pôvodu a certifikovanou kvalitou pre spotrebiteľov okamžite rozpoznateľný podľa červeno-bielej kapsule a troch kategórií Sekt Austria (CHOP), Sekt Austria Reserve (CHOP) a Sekt. Austria Grosse Reserve (CHOP).
Zatiaľ čo kategória Sekt Austria (CHOP) je synonymom sviežosti, živej ľahkosti a jednoduchého potešenia, Sekt Austria Reserve (CHOP) musí zrieť na kaloch výrazne dlhšie (najmenej 18 mesiacov) a fermentácia vo fľaši je povinná. Pri Sekt Austria Grosse Reserve (CHOP) hrozno musí byť ručne zberané v tej istej vinohradníckej obci a musí to byť uvedené na etikete.Po fermentácii vo fľaši a zrení na kaloch minimálne 36 mesiacov sa sekty tejto kategórie dostávajú na trh najskôr tri roky po zbere. Sekt Austria Grosse Reserve má oprávnené nároky na to, že je jedným z najlepších šumivých vín na svete, na rovnakej úrovni ako Franciacorta.
Nemecké sekty
Šumivé víno („sekt“) je v Nemecku mimoriadne obľúbené. Z takmer 2 miliárd fliaš šumivého vína, ktoré sa ročne vyrobí na celom svete, sa asi jedna pätina spotrebuje v Nemecku. V roku 2017 obyvatelia spotrebovali 400 miliónov fliaš šumivého vína, ktoré zahŕňa Champagne Cava a Prosecco.
V tom istom roku krajina vyrobila 368,8 milióna fliaš sektu, z ktorých väčšina zostala v Nemecku. Avšak podľa Asociácie nemeckých sektkellereien je podiel sektu vyrábaného tradičnou metódou len 1,7 % z celkovej nemeckej produkcie šumivých nápojov. VDP Sekt sú v súlade s nariadeniami pre Winzersekt . VDP.Sekt vyzrieva minimálne 15 mesiacov na kaloch, VDP.Jahrgangsekt (s uvedeným ročníkom) minimálne 24 mesiacov na kaloch a VDP.Sekt Prestige minimálne 36 mesiacov. Nemecký vinársky inštitút uvádza, že regióny Baden, Pfalz a Mosel vyprodukovali najviac Sektu v roku 2021 a zatiaľ čo 23 % bolo vyrobených z jednotlivých odrôd Pinot Noir, Pinot Blanc a Chardonnay, neuveriteľných 41 % Sekt boli vyrobené z odrody Rizling. Rieslingsekt je skutočným „jedinečným vínom“ pre Nemecko.
TIP: Max Ferdinand Richter Riesling Brut Mülheimer Sonnenlay Sekt 2020
Anglicko a Champagne?
Po stáročia sa Angličania viac zameriavali na pitie vína ako na jeho výrobu. Avšak niekoľko Champagne domov (ako Pommery a Taittinger) vysadili vinice v južnom Anglicku. Prečo?
Kriedové pôdy, ktoré preslávili Champagne, v skutočnosti siahajú až do Anglicka. Vinice sa stávajú bežným javom v Essexe, Sussexe a Kente, kde je možné vyrábať vína kvôli suchšiemu a teplejšiemu podnebiu. S otepľujúcim sa klímou v Champagne sa úroveň zrelosti hrozna zvyšuje a tí, ktorí hľadajú tradičnejšie šumivé víno sprevádzané vyššími kyselinami, sa možno budú chcieť pozrieť práve do Anglicka. Anglické šumivé víno je v posledných rokoch rozhodne na vzostupe a získava aj celosvetové uznanie.
Taittinger sa stal prvým z elitných Champagne domov, ktorý založil anglické vinárstvo v Chilhame v štáte Kent, ktoré uvoľní svoje prvé fľaše v roku 2024.
Ďalšie články

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.

Ružové vína, známe aj ako rosé, si získali srdcia milovníkov vína po celom svete. Sú osviežujúce, ovocné a často plné letnej atmosféry. No viete, ako sa vyrába ružové víno? Výrobný proces rosé nie je len kompromis medzi červeným a bielym vínom – ide o precízne riadenú technológiu s vlastnými špecifikami. V tomto článku sa pozrieme na proces výroby ružového vína, jeho metódy, výzvy a zaujímavosti.