Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Ak si myslíte, že Champagne je len na oslavy a špeciálne príležitosti, mýlite sa. Ľudia vnímajú Champagne ako niečo luxusné a drahé, pritom na trhu je veľa kvalitných a cenovo dostupných Champagne, ktoré sa hodia k širokému spektru pokrmov. Problém je vtom, že veľa ľudí považuje stále akékoľvek šumivé víno za „šampanské“.
Čo sa týka dopytu po Champagne na Slovensku je porovnateľný s minulým rokom. Prepad bol v roku 2020 kvôli Covid pandémii. Spoločnosť Comité Champagne uviedla, že v roku 2020 bol predaj Champagne na úrovni 244 miliónov fliaš, čo predstavuje pokles o 17,9 % v porovnaní s rokom 2019. Obrat za sektor bol 4,2 miliardy eur bez daní, čo je strata 845 miliónov eur len za jeden rok.
V Champagne mali niekoľko ročníkov, ktoré boli poznačené nepriazňou počasia – jarné mrazy, krúpy, čo sa samozrejme odrazilo na nižšej úrode hrozna. Bolo vyrobených menej fliaš. Veľkú úlohu zohral i Brexit, pretože práve Briti patria k najväčším odberateľom Champagne spolu s Japonskom a Francúzskom. Zmena nastala i v Corneri, niektoré limitované edície Champagne si musíte dopredu alokovať a pre slovenský trh je určený len obmedzený počet fliaš.
Zatiaľ neevidujeme výpadky. Minulý týždeň bol vo firme majiteľ vinárstva Terra Serena a povedal, že nestíhajú vyrábať toľko Prosecca, ako si žiada trh. Ale skôr sa to týka lacnejších verzií, ako tých kvalitných.
Momentálne sa ceny Champagne držia ako minulý rok, avšak v ďalších rokoch sa počíta s ich nárastom. To isté platí pre ostatné šumivé vína ako Franciacorta, Crémant, Prosecco a sekt vyrobený tradičnou metódou.
Dopyt po Champagne rastie najmä vo svete, na Slovensku patrí prvenstvo Proseccu. Slováci si zakladajú na značke, to sa odráža i v tom, čo kupujú a pijú. Zo Champagne uprednostňujú známe značky i pri tých drahších.
Na otázky odpovedala someliérka Denisa Šutáková / WinePlanet.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.