Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Château d’Angles je popredným kvalitným vinárstvom v srdci La Clape, na pobreží Stredozemného mora vo francúzskom regióne Languedoc. Rodina Fabre tu vyrába vzrušujúce červené vína a prekvapivé biele z miestnej odrody Bourboulenc.
Prečítajte si: 6 francúzskych vín, ktoré vás prekvapia
Eric Fabre bol osem rokov technickým riaditeľom Château Lafite. Potom sa rozhodol, že chce pracovať s odrodou Mourvèdre na juhu Francúzska. Stále si však vo svojich vínach zachováva svoj bordeaux prístup. Priatelia z Bandolu ho zoznámili s pôvabom odrody Mourvèdre, a tak sa vydal hľadať dobrý vinohrad. Rodina Fabreovcov prevzala Château d'Angles v roku 2002.
Château la Rivière-Haute vlastnil Jean Ségura, ktorý bol jedným z priekopníkov bieleho vína v Languedocu. Žiaľ, jeho dedičia nemali záujem, ani talent k výrobe vína a nehnuteľnosť prešla ťažkými rokmi, kým Eric neprišiel z Bordeaux, aby tu v roku 2002 urobil svoj prvý ročník. Kúpil aj susedné panstvo Château la Rivière-Basse a znovu zjednotil dve nehnuteľnosti pod názvom Château d´Anglès. Eric stále používa tú istú pivnicu ako Jean Ségura. Zmodernizoval ju a vyrába tu len červené vína. Biele sa vyrábajú v Rivière Basse. Vo viniciach používajú kompostované výlisky, mulčovanie, žiadne insekticídy, herbicídy na ničenie buriny. Hrozno sa oberá výhradne ručne a starostlivo triedi. Používa nerezové aj cementové kade a všetko funguje samospádom. V júni 2015 sa oblasť La Clape stala prvou apeláciou v Languedocu.
Eric a jeho syn Vianney prezradili, prečo je La Clape tak výnimočný. „V prvom rade je to klíma. Na jar sa teplota ohreje skôr, kvôli ich blízkosti k moru. Môžete tu vysádzať neskôr dozrievajúce odrody viniča a máte istotu, že skutočne dozrejú. To vysvetľuje, prečo je Bourboulenc tak úspešný na La Clape, keďže dozrieva ešte neskôr ako modrá odroda Mourvèdre, v druhej polovici októbra.“
Terroir v La Clape ponúka ideálnu kombináciu príjemnej stredomorskej klímy s viac ako 300 slnečnými dňami každý rok. Názov je odvodený od clapas, čo v okcitánčine znamená kamene, typ pôdy pôda. Masív La Clape tvorí masívny vápenec 17 km x 7 km, kompaktná oblasť viníc, ktorú pretínajú údolia, ktoré vyhĺbila voda. Anglès je vzdialené od mora dva kilometre. Ročný priemer zrážok je 350 mm.
Dnes vinárstvo vlastní 36 hektárov vinohradov v jednom veľkom bloku, z toho jedna tretina vysadená bielymi odrodami, pričom len asi 10 % tvorí La Clape biele víno. Apelačné predpisy požadujú minimálne 40 % Bourboulenc, pričom Grenache Blanc minimálne 60 % a následne Marsanne a Roussanne. Viognier je povolený do 10%, ostatné odrody sú tolerované, Grenache Gris, Terret, Picpoul, Carignan Blanc a tiež Rolle. A pre červené vína majú Mourvèdre so Syrah a Grenache. Povolenú sú aj Cinsaut a Carignan, pre ktoré je povolené maximum 30 %.
La Clape je jediná apelácia založená na odrode Bourboulenc.
Rada Classique vyzrieva na jemných kaloch v betónových kadiach počas 4 až 5 mesiacov. Prirodzená stabilizácia a statické čírenie gravitáciou, bez filtrácie.
Rada Gran Vin Blanc sa vyrába zo starých viníc: 45-ročnej Grenache blanc a 60 ročného Bourboulenc, ktoré vínu dávajú neuveriteľnú štruktúru a potenciál vyzrievať. Fermentácia prebieha v 1–2 ročných sudoch v tradičnej pivnici s regulovanou teplotou. Víno vyzrieva za stáleho miešania na jemných kaloch vo francúzskych dubových sudoch 5 - 6 mesiacov. Prirodzené statické čistenie gravitáciou, bez filtrácie.
Rada Gran Vin Rouge sa vyznačuje veľmi dlhou maceráciou až 50 dní. Syrah a Mourvèdre sa zmiešajú a spolu 10 mesiacov zrejú v 3-4-ročných francúzskych dubových sudoch. Grenache zreje v nerezových tankoch, aby si zachovala ovocnosť. Prirodzená stabilizácia, statické čírenie gravitáciou, bez filtrácie. Výsledný pomer odrôd v cuvée závisí od ročníka. Novinkou je víno Classique Nature bez pridania oxidu siričitého.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.