Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Chute Sauvignon Blanc
Populárne a nezameniteľné biele víno, ktoré je milované pre svoje „zelené“ herbálne chute a pikantnú kyselinku. Odroda Sauvignon Blanc sa pestuje takmer na každom kontinente a preto ponúka rôzne štýly od ľahkých sviežich vín až po komplexné s potenciálom vyzrievať niekoľko desaťročí. Sauvignon Blanc momentálne patrí k najobľúbenejším bielym odrodám, ktorá je ľahko rozpoznateľná a komunikatívna.
Primárny profil vône:
ovocné: egreše, žltý melón, grapefruit, vinohradnícka broskyňa, passionfruit.
Základné info:
Pôvod: Francúzsko
Štýly: Šumivé, biele i prírodne sladké víno
6 zaujímavých faktov o Sauvignon Blanc
- Odroda Sauvignon Blanc má svoj medzinárodný deň /tento rok 7. máj 2021/
- Názov Sauvignon Blanc je pravdepodobne odvodený od francúzskeho slova „Sauvage“, čo znamená divoký,
pretože pripomínajú divoký vinič
- Sauvignon Blanc sa pravdepodobne považuje za jedného z rodiča odrody Cabernetu Sauvignon
- „Zelené“ herbálne aromatické látky Sauvignon Blanc pochádzajú zo zlúčenín nazývaných metoxypyrazíny
- Pre niektoré vína odrody Sauvignon Blanc je typická vôňa s označením „cat pee“ Spôsobená je chemickou zlúčeninou „4MMP“, neexistuje veľa ďalších vôní, ako je táto
- Až do 80. rokov bola vo vinohradoch v Čile pestovaná ako Sauvignon Blanc vzácnejšia odroda Sauvignon Vert (alias Sauvignonasse), ktorá bola omylom prenesená z Bordeaux
Kde všade sa pestuje Sauvignon Blanc
Francúzsko – oblasť údolia rieky Loire, kde sa po prvýkrát spomína v roku 1534 spisovateľom Françoisom Rabelaisom (nazývalo sa to „Fiers“). Najznámejšie apelácie sú Sancerre, Pouilly-Fumé a Touraine.
V údolí Loiry sa nachádza neuveriteľný sortiment pôd s vysokým obsahom vápnika a minerálov, vrátane „Silexu“ a „Kimmeridgian“ vápenca, ktorý je prítomný aj Champagne a Chablis. Vína ležia dlhšie na kvasinkách, poprípade vyzrievajú v dubových sudoch. Sauvignon z týchto oblastí má dlhý potenciál vyzrievania.
V poslednej dobe vinárstva v tejto oblasti prechádzajú smerom k organickým a biodynamickým postupom pestovania viniča.
Oblasť Bordeaux je známa najmä pre červené vína, ale v oblastiach Pessac-Léognan a Graves vyrába niekoľko vinárstiev nádherné suché biele vína z odrody Sauvignon Blanc, ktoré sa kupážujú so Sémillonom a Muscadelle. Apelácie Barsac a Sauternes sú vzácne sladkými vínami z týchto troch odrôd.
Spoločník gastronómie
Sauvignon Blanc je výborným spoločníkom gastronómie, či už na jar alebo v lete ku grilovaným rybám, zelenine, ku koziemu syru, k špargli s holandskou omáčkou. Plnší Sauvignom z Bordeaux sa snúbi s tmavou treskou, rizotom s hľuzovkou alebo s domácou hydinou. Vína z Loire sa výborne hodia k syrovému quiche Lorraine, slávkam na bielom víne, jahňaciemu na rozmaríne alebo k lokálnym syrom.

Vyhlásená krajina Sauvignonu
Nový Zéland - prvý vinič odrody Sauvignon Blanc bol vysadený v oblasti Marlborough v roku 1975 vinárom Frankom Yukich. Výsadba vinohradov sa za posledné štyri desaťročia neustále zvyšovala. Preto je dnes Nový Zéland skutočným inovátorom odrody Sauvignon Blanc.
V Marlborough sa Sauvignon pestuje na ťažších pôdach s orientáciou sever-juh a miestne Sauvignony majú výrazný herbálny prejav, v hrozne sa zachovávajú pyrazíny.
V posledných rokoch niektorí novozélanskí vinári prechádzajú z komerčného typu Sauvignonu k novým komplexnejším typom. Vinohrady sú v organickom režime a pri výrobe vín znižujú obsah síry vo vínach takmer na minimum.
Poklady nielen z Ameriky
Austrália - Adelaide Hills a Margaret River sú chladné oblasti, ktoré majú optimálne podmienky pre austrálsky Sauvignon Blanc. Dostatok slnka a chladný vietor od oceánu dáva Sauvignonu sviežosť a štruktúru.
Čile – najlepšie polohy pre pestovanie odrody Sauvignon Blanc sú v Aconcague, vrátane Casablanca Valley, San Antonia a údolí Leyda. Samozrejme i z údolia Colchagua a Elqui, kde vinice lemujú malé strmé údolia chránené pred slnkom.
Južná Afrika - na juh od Kapského mesta sa nachádzajú bohaté pôdy a klimatické podmienky ovplyvnené prítomnosťou oceánu udržujú chladné podnebie, ktoré vyhovuje odrode Sauvignon Blanc.
USA - Kalifornia a Washington sa považujú za najpozoruhodnejšími oblasťami pre pestovanie a výrobu vín odrody Sauvignon Blanc.

Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.