offerBox
1

20. 6. - Párty s Villa Maria

offerImage

Deviaty ročník nezabudnuteľnej Párty s Villa Maria.

Lístky
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA

Šieste víno Pavelka zadarmo. Ukázať vína.

Čo je dekantácia a kedy by som mal víno dekantovať?

Čo je dekantácia a kedy by som mal víno dekantovať?

Vy sa pýtate a WinePlanet odpovedá. Zaujíma vás, aké víno si vybrať k večeri, aký je rozdiel medzi rôznymi odrodami alebo ako správne servírovať šumivé víno? Someliér z WinePlanet je tu pre vás. Spýtajte sa nás na čokoľvek.


Čo je dekantácia a kedy by som mal víno dekantovať?

- Martin, Modra

Odpoveď someliéra WinePlanet

 

Milý Martin,

Dekantácia znamená preliatie vína z fľaše do karafy. Dôvody sú dva – prvým je oddelenie sedimentu (najmä pri starších červených vínach), druhým je prevzdušnenie vína, teda „otvorenie“ jeho arómy a chute. Pri mladších, tanínových vínach (napr. Barolo, Bordeaux) dekantácia pomáha uvoľniť vône a zjemniť chuť. Niektoré vína sa odporúčajú dekantovať aj hodinu pred podávaním. Naopak, krehké staré vína treba dekantovať opatrne a tesne pred pitím, aby sa nezničila ich jemná štruktúra.

Spýtajte sa aj vy someliéra WinePlanet!

Máte otázku o víne? My máme odpovede. Nebojte sa opýtať na čokoľvek. Odpovieme vám emailom alebo otázku s odpoveďou zaradíme do našej rubriky, aby mohla pomôcť aj ostatným. Otázku môžete položiť anonymne, ale ak chcete osobnú odpoveď, nazabudnite nám uviesť svoj email. Pozrite si archív pre všetky otázky a odpovede.

Položiť otázku.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.