HalloWine -35%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Práve prebieha inventúra skladu. Všetky objednávky budú expedované od 6. októbra 2025. Do tohto dátumu je blesková zásielka pozastavená. Ďakujeme za pochopenie.

Čo je dekantácia a kedy by som mal víno dekantovať?

Čo je dekantácia a kedy by som mal víno dekantovať?

Vy sa pýtate a WinePlanet odpovedá. Zaujíma vás, aké víno si vybrať k večeri, aký je rozdiel medzi rôznymi odrodami alebo ako správne servírovať šumivé víno? Someliér z WinePlanet je tu pre vás. Spýtajte sa nás na čokoľvek.


Čo je dekantácia a kedy by som mal víno dekantovať?

- Martin, Modra

Odpoveď someliéra WinePlanet

 

Milý Martin,

Dekantácia znamená preliatie vína z fľaše do karafy. Dôvody sú dva – prvým je oddelenie sedimentu (najmä pri starších červených vínach), druhým je prevzdušnenie vína, teda „otvorenie“ jeho arómy a chute. Pri mladších, tanínových vínach (napr. Barolo, Bordeaux) dekantácia pomáha uvoľniť vône a zjemniť chuť. Niektoré vína sa odporúčajú dekantovať aj hodinu pred podávaním. Naopak, krehké staré vína treba dekantovať opatrne a tesne pred pitím, aby sa nezničila ich jemná štruktúra.

Spýtajte sa aj vy someliéra WinePlanet!

Máte otázku o víne? My máme odpovede. Nebojte sa opýtať na čokoľvek. Odpovieme vám emailom alebo otázku s odpoveďou zaradíme do našej rubriky, aby mohla pomôcť aj ostatným. Otázku môžete položiť anonymne, ale ak chcete osobnú odpoveď, nazabudnite nám uviesť svoj email. Pozrite si archív pre všetky otázky a odpovede.

Položiť otázku.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.