Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Čo robí someliér počas pandémie? Z denníku someliéra časť 2.
"Ak vás už zo všetkých tých obmedzení pohybu a podobne prepadla chuť rebelovať, mne sa stalo nedávno to isté. V hlave myšlienky na to, dokedy to bude trvať, čo ešte tí hore vymyslia. Dostane sa raz všetko do starých koľaji? V tom si hovorím: „Stop!!“ Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk
Čítajte ďalej:

Chutná rebélia
"Prestaň a skús prísť na iné myšlienky.“ Samozrejme siaham po fľaši vína. Zrazu držím v ruke Rebelot od známeho slovenského someliéra, enológa a lektora odborných kurzov Vladimíra Hronského. „Chcel si rebelovať tak rebeluj!“ hovorím si.
Čo to ale ten Rebelot je?
Je to víno vyrobené z odrody Viognier, ktorá je známa vo Francúzsku. Na Slovensku sa jej venujú iba v Malých Karpatoch. V kalichu mám víno žlto-zelenej farby. Vôňa je príjemne komplexná, viac vrstvová a výborne ma navnadí na prvý hlt. V stredne plnej suchej chuti vína ucítite chuť ružového grepu.
Musím uznať že to bola veľmi príjemná „rebélia“."

Losos a Chardonnay
"Dnes som si povedal, že urobím manželke radosť a uvarím obed. Keďže sme už dlhší čas mali chuť na lososa, idea bola.
Ale žiadne poriadne varenie sa predsa nemôže zaobísť bez pohára vína. Výber padol na príjemné vyzreté krémové biele víno, staršieho ročníka od jedného z vinárstiev, ktoré stoja za zrodom novodobej vinárskej scény na Slovensku Mrva & Stanko.
Ich Chardonnay v edícii Winemaker´s Cut 2015 z Kamenného mostu vám už farbou prezrádza svoj vek. Vôňa briošky sa tu mieša so sladkými orieškami a štipkou medu. Chuť je kombináciou prezretého tropického ovocia, opečeného toastu a masla. Je dobre štruktúrovaná a príjemne plná.
Takže, ak plánujete doma pripraviť lososa na masle s pošírovanou špargľou a zemiakovým pyré alebo jednoducho neplánujete variť, toto víno vám bude príjemným spoločníkom. "
Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku