Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cognac vs. Armagnac
Armagnac a Cognac sú francúzske destiláty dozrievajúce v dubových sudoch, z ktorých každý má označenie AOC. Armagnac je bezpochyby najstaršou eau-de-vie vo Francúzsku, jeho mladší súrodenec, Cognac, je populárnejší mimo územia Francúzska. Armagnac vznikol podľa francúzskeho modelu spotreby. Jeho dôverná remeselná výroba zachováva know-how. Cognac bol koncipovaný pre exportný trh do Holandska a Anglicka. Čím sa líšia?

Terroir
Armagnac sa vyrába na juhozápade Francúzska (departement Gers, na východ od Landes a na juh od Lot-et-Garonne), zatiaľ čo cognac sa vyrába o 300 km ďalej na sever od Bordeaux (Charente, Charente-Maritime, časť Dordogne a Deux-Sèvres). Pôda v oblasti Cognac je prevažne vápenatá, zatiaľ čo pôda v oblasti Armagnac je piesčitá, ílovito-kremičitá a ílovito-vápenatá. Región Armagnac má kontinentálne podnebie, zatiaľ čo región Cognac má viac oceánske.
Odrody hrozna
Cognac sa vyrába z odrôd Ugni Blanc (98%),Colombard, Folle Blanche, Montils, Sémillon a Folignan. Armagnac sa vyrába z odrôd Ugni Blanc, Folle Blanche, Colombard a Baco 22A. AOC Armagnac produkuje aj tiché vína. Región Cognac produkuje vína len na destiláciu.
Destilácia
Destilačný prístroj používaný na destiláciu cognacu je iný ako ten, ktorý sa používa na Armagnac. "Charentais alembic" je základný medený kotol, kde sa alkohol dvakrát destiluje a brandy má vyšší obsah alkoholu (72°). Destilačný prístroj Armagnac je dvojstĺpcový medený destilačný prístroj s podnosmi na nepretržitú destiláciu. Víno sa destiluje iba raz a brandy má nižší obsah alkoholu (54°). Odparovanie alkoholu počas procesu zrenia umožňuje Armagnacu dosiahnuť 40-45°. Cognac sa postupne riedi destilovanou vodou, aby dosiahol 40-45°.
Cognac
VS „Very Special” Cognac musí zrieť v dubových sudoch minimálne dva roky. Označuje sa tiež ako „Sélection“, „De Luxe“ alebo jednoducho ***. VS je vhodný cognac na výrobu koktailov, long alebo miešaných drinkov.
VSOP „Very Superior Old Pale” sa môže označovať i „Réserve“ alebo „Vieux“. Najmladšia eau-de-vie v zmesi musí mať najmenej štyri roky. Použiť sa môže i oveľa staršie eaux-de-vie s cieľom dosiahnuť dokonalú harmóniu. V dôsledku toho je priemerný vek VSOP často vyšší ako minimálna požiadavka.
XO „Extra Old“ Eaux-de-vie zrelo v dubových sudoch minimálne 10 rokov, avšak priemerný vek XO je zvyčajne 15 až 20 rokov, niekedy aj starší. „XO“ vytvoril Cognac Hennessy a prvýkrát ho použil v roku 1870.
XXO „Extra Extra Old“ kategória vznikla v roku 2018. Minimálna dĺžka starnutia 14 rokov.
Napoleon Cognac technicky spadá do oficiálnej klasifikácie VSOP, ktorá vyžaduje, aby eaux-de-vie zrelo minimálne štyri roky.
Armagnac
VS alebo *** je najmladší Armagnac, ktorý musí zrieť v dubových sudoch minimálne dva roky.
VSOP je Najmladšia eau-de-vie v zmesi musí mať najmenej štyri roky. Armagnac, ktorý má vynikajúcu hodnotu a cenovo dostupný.
Hors d'Age je Najmladšia eau-de-vie v zmesi musí mať najmenej desať rokov. Hors d'Age je par excellence, hodí sa ku kvalitným cigáram.
XO Armagnac elegantné eaux-de-vie, ktoré sú bohaté a jemné. Armagnac XO je určite najženskejší z Armagnacov, zdvorilý a ocenia ho aj veľkí znalci. Najmladšia eau-de-vie v zmesi je v dubových sudoch minimálne 10 rokov.
Blanche Armagnac AOC je tradičná eau-de-vie z krajiny Armagnac. Toto označenie vzniklo v roku 2005. Počas zrenia výrobca eau-de-vie spracováva a postupne znižuje obsah alkoholu, aby zvýraznil ovocné arómy. Doba zrenia (minimálne 3 mesiace, ale často oveľa dlhšie) sa využíva na prevzdušnenie eau-de-vie a zníženie obsahu alkoholu.
ABK6
Rodinný podnik s viac ako storočnou tradíciou produkcie cognacu. Bol založený v 90-tych rokoch vizionárom Francizom Abecassisom. Rodina Abecassis je jedným z najväčších vlastníkov pôdy a vinohradov. Pôvodné pivnice, kde zreje cognac, sú staré viac ako 100 rokov, no technológia v tejto pálenici patrí medzi tie najmodernejšie v Cognacu.
Armagnac Darroze
V roku 1974 Francis Darroze začal podnikať v Bas-Armagnac, nakupoval armaňaky pre svoju klientelu. V roku 1996 sa k nemu pripojil jeho syn Marc. Za viac ako 30 rokov má ich kolekcia viac ako 250 armaňakov v 50 ročníkoch. Celá Darrozeova zásoba Bas-Armagnac sa uchováva v drevených sudoch. Až po prijatí objednávok ich stáčajú. Tým sa proces starnutia čo najviac predlžuje.
Ďalšie články

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.

Ružové vína, známe aj ako rosé, si získali srdcia milovníkov vína po celom svete. Sú osviežujúce, ovocné a často plné letnej atmosféry. No viete, ako sa vyrába ružové víno? Výrobný proces rosé nie je len kompromis medzi červeným a bielym vínom – ide o precízne riadenú technológiu s vlastnými špecifikami. V tomto článku sa pozrieme na proces výroby ružového vína, jeho metódy, výzvy a zaujímavosti.