UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA

Šieste víno Pavelka zadarmo. Ukázať vína.

Čokoládové brownie s lieskovcami - RECEPT a tip na víno

Čokoládové brownie s lieskovcami - RECEPT a tip na víno

Hovorí sa, že víno a čokoláda je afrodiziakum. Kto by potom odolal tejto kombinácii? Tmavá horká čokoláda je zdrojom antioxidantov a zlepšuje prekrvenie organizmu. Spojenie vína a čokolády nie je príliš zaužívané. Veľa ľudí síce táto kombinácia láka, ale nevie, ako si správne vybrať víno k čokoláde.  Ponúkame vám jednoduchý recept na čokoládové brownie a k nemu si nalejte portské víno z vinárstva Graham´s.


 

Čokoládové brownie s lieskovcami

 

Čas prípravy: 15 minút

Počet porcií: cca 12 ks 

Čokoládové brownie je dezert, ktorý pochádza z USA. V severnej Amerike sa často objavuje na jedálnom lístku v reštauráciách a kaviarňach ako Boston brownie. Brownie je vlastne jednoducho povedané, rozpustená a znovu upečená čokoláda. Tenučká chrumkavá vrstva skrýva jemné, tekuté čokoládové jadro.

 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
 
250 g masla 
300 g tmavej čokolády viac ako 60% 
4 ks vajcia
 2 ks vanilkový cukor
200 g trstinový cukor
140 g hladkej múky
soľ
150 g lieskovce

 

POSTUP

1. Menší a vyšší plech (cca 20×30 cm) si vystelieme papierom na pečenie, rúru predhrejeme na 170 stupňov celzia.

2.  Čokoládu spolu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť.

3.  Celé vajcia spolu s cukrom a štipkou soli vymiešame mixérom do penistá, pridáme vanilkový cukor a spolu s múkou premiešame.

4.  Do zmesi pridáme vychladenú čokoládu a jemne metličkou miešame, aby sa suroviny prepojili.

5.  Najemno nasekané pražené lieskovce (trošku si môžeme odložiť na dekoráciu ) rovnomerne nasypeme na papier na pečenie.

6.  Na lieskovce opatrne vylejeme cesto a pečieme v rozohriatej rúre 25-30 minút, na nie úplne spodnej mriežke. V strede pečenia plech vyberieme a otočíme.

7.  Vychladnuté Brownie nakrájame na kocky, môžeme posypať nasekanými praženými lieskovcami.

 

Someliérka odporúča vhodné víno 

Farba čokolády by mala ladiť s vínom. To znamená, k tmavej horkej čokoláde, ktorá bola použitá v recepte, si vyberieme víno s hlbokou jantárovou alebo tmavo červenou farbou. Taktiež,  čím je čokoláda silnejšia a intenzívnejšia, tým víno musí byť plnšie. K čokoládovým brownie s lieskovcami odporúčam portské víno Tawny Reserve z vinárstva Graham´s. 

Odporúčanie someliérky:

Graham's The Tawny Reserve Port - Portugalsko

Hlboká zlato jantárová farba. Bohatá a komplexná aróma sušených hrozienok, sliviek, višní, pražených mandlí s nádychom pomarančovej kôry a korenia. V chuti koncentrované, plné s elegantnou štruktúrou a dlhým, dekadentným záverom. Toto červené víno je mimoriadne vhodné k čokoládovým dezertom. Pozrieť víno na eshope.

Graham´s 

Graham´s je prominentný „Port House“,  ako sa vinárstvam z tejto oblasti hovorí. Bolo obľúbeným portským Sira Winstona Churchilla. História W & J Graham´s  siaha do prvej polovice 19. storočia. V roku 1890 vinárstvo postavilo impozantnú pivnicu vo Vila Nova de Gaia s úchvatným výhľadom na Porto. Najlepšie vína pochádzajú z Quinta dos Malvedos, ktorú Graham´s kúpil v roku 1890.

Graham´s je dôležitý obchodník s vínom nie len v oblasti, ale s vplyvným hlasom aj mimo krajiny. Je známy vo svete pre svoju kvalitu najmä ročníkových vín. V pivniciach zrejú vína od roku 1882.

Od roku 1970 patrí Graham´s pod Symington Family Estates, ktorá vlastní vyše 1000 ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča. Paulovi Symingtonovi udelil časopis Decanter v roku 2012 titul Man of the Year.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.