Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Čokoládové brownie s lieskovcami - RECEPT a tip na víno
Hovorí sa, že víno a čokoláda je afrodiziakum. Kto by potom odolal tejto kombinácii? Tmavá horká čokoláda je zdrojom antioxidantov a zlepšuje prekrvenie organizmu. Spojenie vína a čokolády nie je príliš zaužívané. Veľa ľudí síce táto kombinácia láka, ale nevie, ako si správne vybrať víno k čokoláde. Ponúkame vám jednoduchý recept na čokoládové brownie a k nemu si nalejte portské víno z vinárstva Graham´s.
Čokoládové brownie s lieskovcami
Čas prípravy: 15 minút
Počet porcií: cca 12 ks
Čokoládové brownie je dezert, ktorý pochádza z USA. V severnej Amerike sa často objavuje na jedálnom lístku v reštauráciách a kaviarňach ako Boston brownie. Brownie je vlastne jednoducho povedané, rozpustená a znovu upečená čokoláda. Tenučká chrumkavá vrstva skrýva jemné, tekuté čokoládové jadro.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
POSTUP
1. Menší a vyšší plech (cca 20×30 cm) si vystelieme papierom na pečenie, rúru predhrejeme na 170 stupňov celzia.
2. Čokoládu spolu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť.
3. Celé vajcia spolu s cukrom a štipkou soli vymiešame mixérom do penistá, pridáme vanilkový cukor a spolu s múkou premiešame.
4. Do zmesi pridáme vychladenú čokoládu a jemne metličkou miešame, aby sa suroviny prepojili.
5. Najemno nasekané pražené lieskovce (trošku si môžeme odložiť na dekoráciu ) rovnomerne nasypeme na papier na pečenie.
6. Na lieskovce opatrne vylejeme cesto a pečieme v rozohriatej rúre 25-30 minút, na nie úplne spodnej mriežke. V strede pečenia plech vyberieme a otočíme.
7. Vychladnuté Brownie nakrájame na kocky, môžeme posypať nasekanými praženými lieskovcami.
Someliérka odporúča vhodné víno
Farba čokolády by mala ladiť s vínom. To znamená, k tmavej horkej čokoláde, ktorá bola použitá v recepte, si vyberieme víno s hlbokou jantárovou alebo tmavo červenou farbou. Taktiež, čím je čokoláda silnejšia a intenzívnejšia, tým víno musí byť plnšie. K čokoládovým brownie s lieskovcami odporúčam portské víno Tawny Reserve z vinárstva Graham´s.
Odporúčanie someliérky:
Graham's The Tawny Reserve Port - Portugalsko
Hlboká zlato jantárová farba. Bohatá a komplexná aróma sušených hrozienok, sliviek, višní, pražených mandlí s nádychom pomarančovej kôry a korenia. V chuti koncentrované, plné s elegantnou štruktúrou a dlhým, dekadentným záverom. Toto červené víno je mimoriadne vhodné k čokoládovým dezertom. Pozrieť víno na eshope.
Graham´s
Graham´s je prominentný „Port House“, ako sa vinárstvam z tejto oblasti hovorí. Bolo obľúbeným portským Sira Winstona Churchilla. História W & J Graham´s siaha do prvej polovice 19. storočia. V roku 1890 vinárstvo postavilo impozantnú pivnicu vo Vila Nova de Gaia s úchvatným výhľadom na Porto. Najlepšie vína pochádzajú z Quinta dos Malvedos, ktorú Graham´s kúpil v roku 1890.
Graham´s je dôležitý obchodník s vínom nie len v oblasti, ale s vplyvným hlasom aj mimo krajiny. Je známy vo svete pre svoju kvalitu najmä ročníkových vín. V pivniciach zrejú vína od roku 1882.
Od roku 1970 patrí Graham´s pod Symington Family Estates, ktorá vlastní vyše 1000 ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča. Paulovi Symingtonovi udelil časopis Decanter v roku 2012 titul Man of the Year.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku