Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Degustácia - Master class El Coto v čase
V polovici októbra navštívil spoločnosť Corner & Co. Jurriaan Smulders, exportný manažér spoločnosti El Coto. Vyvrcholením jeho návštevy na Slovensku bol Master class v sídle spoločnosti na Starej Vajnorskej, ktorú Jurriaan moderoval. Limitovaný počet miest pre šesť skvelých vín v troch sekciách z rôznych ročníkov.
Štýlovo sa vína El Coto radia medzi klasické s harmonickým prejavom vyzrievania v amerických i francúzskych dubových sudoch.
El Coto už dávnejšie vyvracia mýtus, že kvalitné vína pochádzajú len z malých vinárstiev. Ich vinohrady patria k najväčším devízam vinárstva, sú najväčším pestovateľom hrozna v oblasti Rioja. Najrozsiahlejšie plochy vinohradov z celkového počtu viac ako 730ha ležia v provincii Alavesa. Najvyššie položená vinica je Carbonera ( Oriental ), ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 875 m nad morom a je ideálna na pestovanie bielych odrôd najmä Viura a Verdejo. Najrozsiahlejším vinohradom patrí El Coto Finca Los Almendros. Štýlovo sa vína s jeleňom na etikete radia medzi klasické s harmonickým prejavom vyzrievania v amerických i francúzskych dubových sudoch.
Vína z El Coto nájdete v našom eshope.
Porovnanie ročníkov El Coto Reserva
Prvá sekcia vín a porovnanie dvoch ročníkov, Reserva 2014 - 2004. Ročník 2014 zatiaľ veľmi mladý, naznačuje potenciál bodegy. Ovocno kvetinová vôňa s dotykom vanilky, kokosu a punču.
V chuti veľmi dobrá odrodová informácia, svieža kyselinka a dlhá perzistencia. Ročník 2004 pôsobí dospelo, vo vôni orientálne korenie a čierny čaj. Chuť je hladká, ovocná s dotykom tabaku a horkej čokolády. Veľmi pekné klasické Reservy s potenciálom a ako bonus výborná cena.
Porovnanie ročníkov Coto de Imaz Gran Reserva
Druhá sekcia vín Coto de Imaz Gran Reserva 2012 a 1995. Tempranillo so štipkou Graciana, ktoré pochádzajú z najlepších parciel. 2012 na rozdiel od predošlých ročníkov pôsobí moderne, vo vôni ovocno korenisté s dotykom karamelu a čokolády. Chuť je robustná, ovocná s výbornou tanínovou štruktúrou, elegantná a harmonická.
Dlhý ovocný záver. Asi najväčšiu pozornosť na seba strhol ročník 1995. Vyzretá herbálno kvetinová vôňa s dominanciou eukalyptu, hľúzovky, čierneho čaju a marcipánu. Chuť vína ide do šírky, má pokojný priebeh, pôsobí kompaktne, skvelá tanínová štruktúra a ovocno minerálny záver. Viac klasická, výborná k pomaly duseným teľacím líčkam s hľúzovkou.
Porovnanie ročníkov Coto Real Reserva
Na záver prišla sekcia Coto Real Reserva 2011 a 2001. Ročník 2011 je moderné víno, ktoré je pripravené na pitie avšak s potenciálom ešte na jednu dekádu. Hrozno pochádza z vinohradu Los Cuartos v Cenicero (Rioja Alta). Ide o 50 ročný vinohrad v nadmorskej výške 450m nad morom. Víno vyzrievalo 24 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch Allier a 18 mesiacov vo fľaši. Vôňa na začiatku trochu zavretá, po predýchaní v kalichu ovocná s dotykom kávy a cédrového dreva. Chuť atraktívna, bohatá až termická. Ročník 2001 pôsobí muskulatúrne, vo vôni ovocné s jemne animálnymi a herbálnymi tónmi. Chuť nadväzuje na vôňu, ovocno herbálna s dotykom čokolády a dobre integrovanými tanínmi. Dlhá ovocná dochuť.
Ikonické Finca Museum
Mimo Master classu sme mali jedinečnú možnosť ochutnať ikonické víno z vinárstva Finca Museum, ktoré taktiež patrí tiež do portfólia El Coto (Baron de Ley) z oblasti Cigales. Veľmi staré 100 ročné vinohrady s nadmorskou výškou do 800 m nad morom rodia Tinta del Pais (Tempranillo) s nízkym výnosom a vysokou koncentráciou. Na vrchole stojí unikátne a limitované Numerus Clausus v číslovanej fľaši z najstarších klonov viniča a predajom len na základe alokácie.
Víno vyzrievalo 30 mesiacov v nových francúzskych dubových sudoch. Koncentrovaná a bohatá vôňa doplnená korenistými tónmi škorice, eukalyptu, kávy alebo santalového dreva. Chuť je komplexná, ovocno -herbálna s harmonickou tanínovou štruktúrou a pozoruhodnou sviežosťou. Víno má viac rozmerov, vysokú koncentráciu a vnútornú energiu. Ročník 2010 pôsobí harmonicky už teraz, ale zároveň disponuje veľkým potenciálom pre vyzrievanie.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku