Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Degustácia - Master class El Coto v čase
V polovici októbra navštívil spoločnosť Corner & Co. Jurriaan Smulders, exportný manažér spoločnosti El Coto. Vyvrcholením jeho návštevy na Slovensku bol Master class v sídle spoločnosti na Starej Vajnorskej, ktorú Jurriaan moderoval. Limitovaný počet miest pre šesť skvelých vín v troch sekciách z rôznych ročníkov.
Štýlovo sa vína El Coto radia medzi klasické s harmonickým prejavom vyzrievania v amerických i francúzskych dubových sudoch.
El Coto už dávnejšie vyvracia mýtus, že kvalitné vína pochádzajú len z malých vinárstiev. Ich vinohrady patria k najväčším devízam vinárstva, sú najväčším pestovateľom hrozna v oblasti Rioja. Najrozsiahlejšie plochy vinohradov z celkového počtu viac ako 730ha ležia v provincii Alavesa. Najvyššie položená vinica je Carbonera ( Oriental ), ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 875 m nad morom a je ideálna na pestovanie bielych odrôd najmä Viura a Verdejo. Najrozsiahlejším vinohradom patrí El Coto Finca Los Almendros. Štýlovo sa vína s jeleňom na etikete radia medzi klasické s harmonickým prejavom vyzrievania v amerických i francúzskych dubových sudoch.
Vína z El Coto nájdete v našom eshope.
Porovnanie ročníkov El Coto Reserva
Prvá sekcia vín a porovnanie dvoch ročníkov, Reserva 2014 - 2004. Ročník 2014 zatiaľ veľmi mladý, naznačuje potenciál bodegy. Ovocno kvetinová vôňa s dotykom vanilky, kokosu a punču.
V chuti veľmi dobrá odrodová informácia, svieža kyselinka a dlhá perzistencia. Ročník 2004 pôsobí dospelo, vo vôni orientálne korenie a čierny čaj. Chuť je hladká, ovocná s dotykom tabaku a horkej čokolády. Veľmi pekné klasické Reservy s potenciálom a ako bonus výborná cena.
Porovnanie ročníkov Coto de Imaz Gran Reserva
Druhá sekcia vín Coto de Imaz Gran Reserva 2012 a 1995. Tempranillo so štipkou Graciana, ktoré pochádzajú z najlepších parciel. 2012 na rozdiel od predošlých ročníkov pôsobí moderne, vo vôni ovocno korenisté s dotykom karamelu a čokolády. Chuť je robustná, ovocná s výbornou tanínovou štruktúrou, elegantná a harmonická.
Dlhý ovocný záver. Asi najväčšiu pozornosť na seba strhol ročník 1995. Vyzretá herbálno kvetinová vôňa s dominanciou eukalyptu, hľúzovky, čierneho čaju a marcipánu. Chuť vína ide do šírky, má pokojný priebeh, pôsobí kompaktne, skvelá tanínová štruktúra a ovocno minerálny záver. Viac klasická, výborná k pomaly duseným teľacím líčkam s hľúzovkou.
Porovnanie ročníkov Coto Real Reserva
Na záver prišla sekcia Coto Real Reserva 2011 a 2001. Ročník 2011 je moderné víno, ktoré je pripravené na pitie avšak s potenciálom ešte na jednu dekádu. Hrozno pochádza z vinohradu Los Cuartos v Cenicero (Rioja Alta). Ide o 50 ročný vinohrad v nadmorskej výške 450m nad morom. Víno vyzrievalo 24 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch Allier a 18 mesiacov vo fľaši. Vôňa na začiatku trochu zavretá, po predýchaní v kalichu ovocná s dotykom kávy a cédrového dreva. Chuť atraktívna, bohatá až termická. Ročník 2001 pôsobí muskulatúrne, vo vôni ovocné s jemne animálnymi a herbálnymi tónmi. Chuť nadväzuje na vôňu, ovocno herbálna s dotykom čokolády a dobre integrovanými tanínmi. Dlhá ovocná dochuť.
Ikonické Finca Museum
Mimo Master classu sme mali jedinečnú možnosť ochutnať ikonické víno z vinárstva Finca Museum, ktoré taktiež patrí tiež do portfólia El Coto (Baron de Ley) z oblasti Cigales. Veľmi staré 100 ročné vinohrady s nadmorskou výškou do 800 m nad morom rodia Tinta del Pais (Tempranillo) s nízkym výnosom a vysokou koncentráciou. Na vrchole stojí unikátne a limitované Numerus Clausus v číslovanej fľaši z najstarších klonov viniča a predajom len na základe alokácie.
Víno vyzrievalo 30 mesiacov v nových francúzskych dubových sudoch. Koncentrovaná a bohatá vôňa doplnená korenistými tónmi škorice, eukalyptu, kávy alebo santalového dreva. Chuť je komplexná, ovocno -herbálna s harmonickou tanínovou štruktúrou a pozoruhodnou sviežosťou. Víno má viac rozmerov, vysokú koncentráciu a vnútornú energiu. Ročník 2010 pôsobí harmonicky už teraz, ale zároveň disponuje veľkým potenciálom pre vyzrievanie.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.