Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Halloween torta Red Velvet a Tip na „víno“ BOBULO
Halloween je oslava všetkého strašidelného a tajomného, na ktorú sa tešia najmä deti. Ak vás tento rok prídu strašiť duchovia, pohostite ich tortou Red Velvet podľa receptu od Lenky. Môžete im k torte naliať Bobulo z Karpatskej Perly, aby vás už viac nestrašili.
Halloween torta Red Velvet
Čas prípravy: 40-50 min
Počet porcií: 12 kusov (priemer tortovej formy 22 cm)
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Ako prvé si vopred predhrejeme rúru na 175 stupňov a pripravíme si tortovú formu, ktorú vymažeme tukom a vysypeme hrubou múkou.
2. Do misy preosejeme múku, kakao a pridáme soľ. V druhej mise si zmiešame cmar s potravinárskym farbivom.
3. Zmäknuté maslo si vyšľaháme s cukrom, pridáme vajcia a vanilkový extrakt. Zmes stále šľaháme.
4. Do cesta postupne zašľaháme múku s práškom do pečiva a zafarbený cmar.
5. Jedlú sódu si dáme do hrnčeka, zalejeme jablčným octom a ako náhle nám zmes vybehne, vmiešame ju opatrne do cesta.
6. Hotové cesto vylejeme do pripravenej formy. Pečieme 30 až 40 minút dozlatista.
7. Každá rúra pečie inak, preto red velvet korpus priebežne kontrolujeme a strážime.
8. Nakoniec skúsime, či je upečený pomocou špajle. Upečený korpus necháme vychladnúť .
9. Medzitým pripravíme krém. Zmiešame mascarpone, tvaroh s cukrom a vyšľaháme.
10. Šľahačku si tiež vyšľaháme a potom ju opatrne vmiešame do mascarpone tvarohového krému.
11. Krém by mal byť krásne vyšľahaný a jemný. Vychladnutý korpus prerežeme na 3 časti a naplníme pripraveným krémom.
12. Hotovú tortu dáme na chvíľu vychladiť do chladničky.
Servírovanie: Tortu pofrkame malinovým sirupom a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
Halloween, celým názvom “All Hallow´s Eve” (podvečer všetkých svätých) je pomenovanie pre predvečer významného sviatku Samhain, ktorý oslavovalo keltské obyvateľstvo Britských ostrovov. Hovorí sa, že Kelti týmto sviatkom oslavovali ukončenie leta a začiatok zimy. Bol to podľa nich sviatok, ktorému ďakovali za úrodu.
Taktiež sa snažili komunikovať s duchmi, prinášali dary zosnulým predkom, či veštili, aká bude nadchádzajúca zima. Verili, že v túto čarovnú noc sa duše mŕtvych vracajú na zem a snažia sa ovládnuť všetko živé. Oslavuje každý rok 31. októbra.
Someliérka odporúča vhodné víno
Keďže oslavu Halloween si užívajú najmä deti, ktoré milujú sladké, k torte Red Velvet odporúčam ružový hroznový mušt Bobulo z Karpatskej Perly. Čistá hroznová šťava z modrých odrôd André a Modrý Portugal má sviežu, ovocnú chuť, ktorá vyváži sladkosť torty.
Odporúčanie someliérky:
Karpatská Perla Bobulo hroznový mušt ružový 2021
100% hroznová šťava. Čerstvo lisovaná za studena z modrých odrôd André a Modrý Portugal. Pasterizovaná a obsahuje prírodný hroznový cukor. Šťava má čistú chuť hrozna. Nápoj neobsahuje alkohol. Ukázať mušt na eshope.
Vinárstvo Karpatská Perla
História rodinného vinárstva Karpatská Perla sa začala písať v roku 1997. Dnes vlastnia 50 hektárov rodiacich vinohradov v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti v okolí Šenkvíc a Modry.
Od roku 2019 Karpatská Perla obrába a ošetruje všetky svoje vinohrady ekologicky. Používajú len bio prípravky na ochranu vinohradov. Víno nechávajú od roku 2017 spontánne fermentovať a používajú len minimum síry, len ak si to víno vyžaduje. Ich najdôležitejším vinohradom je Suchý Vrch. Vynikajúce Veltlínske zelené z honov Noviny a Ingle v Modranskom chotári. V tomto roku sa pokúsia úspešne dokončiť aj certifikáciu Bio výroby vína.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.