Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Holúbky - RECEPT a tip na víno
Ľudia sa momentálne radi vracajú k svojim koreňom a tradíciám. Z generácie na generáciu sa dedia rodinné zvyky i recepty. Určite k tradičným pokrmom východného Slovenska patria holúbky alebo plnená kapusta. Každá rodina má svoj vlastný tajný recept. Lenka si pre vás jeden z nich pripravila.
K holúbkom odporúčam vyskúšať lokálne víno Rizling rýnsky 2013 z vinárstva Fundus Regius.
Holúbky
Čas prípravy: 1h 30 minút, počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Holúbky chutné a tradičné jedlo, ktoré v sebe skrýva tri hlavné suroviny a to kapustné listy, mäso a ryžu. Toto typické východniarske jedlo je podávané na oslavách, svadbách, krstinách a dokonca aj na karoch. Má korene v čase, keď do Uhorska vpadli Turci. Miestni v tom čase žili veľmi skromne a jedli len to, čo si dopestovali a dochovali. Cejkovčania holúbky volajú ako väčšina Slovákov, plnená kapusta. V neďalekej obci Dargov ich nazývajú šuľaky. Východniari im vravievajú aj tevtetki, z maďarského pomenovania töltött káposzta – plnená kapusta.
POSTUP
1. Z hlávky kapusty vyrežeme hlúb. Celú hlávku vložíme do hrnca s vriacou vodou a krátko oblanšírujeme.
2. Potom kapustu vyberieme, vložíme ju do studenej vody a odstránime uvoľnené vonkajšie listy.
3. Takto sa nám podarí uvoľniť 1 -2 listy. Potom kapustu opäť ponoríme do vriacej vody a postup opakujeme, kým nezískame potrebný počet listov.
4. Ja som si na utierku naukladala 8 kapustových listov a nechala dôkladne vysušiť.
5. Premytú ryžu, mleté mäso, vajíčka a prelisovaný cesnak spolu zmiešame. Pridáme, soľ, čierne korenie, čili podľa chuti.
6. Cibuľu popražíme na bravčovej masti, pridáme sladkú papriku a postupne primiešame do mäsovo ryžovej zmesi.
7. Zmesou plníme kapustné listy. Tie neskôr dáme do hrnca a zalejeme paradajkovým pretlakom a vodou.
8. Spodok hrnca pokryjeme nenaplnenými kapustovými listami, ktoré nám zvýšili. Varíme zhruba 45 minút, respektíve dovtedy, kým mäso a ryža nezmäknú.
9. Podávame s varenými zemiakmi alebo chlebíkom. Ja som zvolila ako prílohu zemiaky s petržlenovou vňaťou preliate maslom.
10. Umyté a očistené zemiaky nakrájame na väčšie kúsky vložíme do osolenej vriacej vody a varíme asi 20 minút domäkka.
11. Na panvici rozpustíme kúsok masla, pridáme scedené zemiaky a nasekanú petržlenovú vňať.
Someliérka odporúča vhodné víno
Holúbky, čiže plnené kapustné listy s mäsom a ryžou, patria k slovenskej klasickej kuchyni. Odporúčané víno, polosuchý, vyzretý Rizling rýnsky z vinárstva Fundus Regius, má klasický prejav vína zo severného vinohradníckeho pásma. Neuveriteľne živá kyselinka, ktorá je v harmónii s jemným zvyškovým cukrom, dokonale vyváži chuť holúbkov. Lokalita a tradícia hrajú prim.
Odporúčanie someliérky:
Rizling rýnsky polosuché 2013 - Slovensko
Omamný Rizling s vôňou po záhradnom ovocí. Plná a šťavnatá chuť pripomínajúca žlté ovocie. Nádherné biele víno s dlhou perzistenciou a mimoriadnym potenciálom k vyzrievaniu. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Fundus Regius
Vinárstvo Fundus Regius vzniklo v roku 2003 v obci Priekopa. Zakladateľ Ján Regenda začal pôvodne na prenajatých vinohradoch, ku ktorým neskôr pribudla vlastná Jaciková vinica (15 ha). Tá sa progresívne opiera o tri odrody Rizling rýnsky, Tramín červený a Cabernet Sauvignon.
Z jej vrchu (250 m n. m.) vidno napravo Zemplínsku Šíravu a smerom na juhozápad sa rozprestiera Východoslovenská nížina. Vinohrad s výbornou polohou a prúdením vetra, ktoré spolu s pôdou na báze vulkanického a tufového podložia napomáhajú dozrievaniu hrozna.
Vína vznikajú v miestnej škole fermentáciou v nerezových tankoch a dubových sudoch, v niektorých ročníkoch aj z celých strapcov. Od roku 2019 vedú vinárstvo dcéry Veronika Regendová a Barbora Rakúsová a jej syn Marek Rakús. Vo vínach Fundus Regius cítiť rukopis vinára a terroiru a skalnatej vulkanickej pôdy s vápenatými prímesami.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.