Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Holúbky - RECEPT a tip na víno
Ľudia sa momentálne radi vracajú k svojim koreňom a tradíciám. Z generácie na generáciu sa dedia rodinné zvyky i recepty. Určite k tradičným pokrmom východného Slovenska patria holúbky alebo plnená kapusta. Každá rodina má svoj vlastný tajný recept. Lenka si pre vás jeden z nich pripravila.
K holúbkom odporúčam vyskúšať lokálne víno Rizling rýnsky 2013 z vinárstva Fundus Regius.
Holúbky
Čas prípravy: 1h 30 minút, počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Holúbky chutné a tradičné jedlo, ktoré v sebe skrýva tri hlavné suroviny a to kapustné listy, mäso a ryžu. Toto typické východniarske jedlo je podávané na oslavách, svadbách, krstinách a dokonca aj na karoch. Má korene v čase, keď do Uhorska vpadli Turci. Miestni v tom čase žili veľmi skromne a jedli len to, čo si dopestovali a dochovali. Cejkovčania holúbky volajú ako väčšina Slovákov, plnená kapusta. V neďalekej obci Dargov ich nazývajú šuľaky. Východniari im vravievajú aj tevtetki, z maďarského pomenovania töltött káposzta – plnená kapusta.
POSTUP
1. Z hlávky kapusty vyrežeme hlúb. Celú hlávku vložíme do hrnca s vriacou vodou a krátko oblanšírujeme.
2. Potom kapustu vyberieme, vložíme ju do studenej vody a odstránime uvoľnené vonkajšie listy.
3. Takto sa nám podarí uvoľniť 1 -2 listy. Potom kapustu opäť ponoríme do vriacej vody a postup opakujeme, kým nezískame potrebný počet listov.
4. Ja som si na utierku naukladala 8 kapustových listov a nechala dôkladne vysušiť.
5. Premytú ryžu, mleté mäso, vajíčka a prelisovaný cesnak spolu zmiešame. Pridáme, soľ, čierne korenie, čili podľa chuti.
6. Cibuľu popražíme na bravčovej masti, pridáme sladkú papriku a postupne primiešame do mäsovo ryžovej zmesi.
7. Zmesou plníme kapustné listy. Tie neskôr dáme do hrnca a zalejeme paradajkovým pretlakom a vodou.
8. Spodok hrnca pokryjeme nenaplnenými kapustovými listami, ktoré nám zvýšili. Varíme zhruba 45 minút, respektíve dovtedy, kým mäso a ryža nezmäknú.
9. Podávame s varenými zemiakmi alebo chlebíkom. Ja som zvolila ako prílohu zemiaky s petržlenovou vňaťou preliate maslom.
10. Umyté a očistené zemiaky nakrájame na väčšie kúsky vložíme do osolenej vriacej vody a varíme asi 20 minút domäkka.
11. Na panvici rozpustíme kúsok masla, pridáme scedené zemiaky a nasekanú petržlenovú vňať.
Someliérka odporúča vhodné víno
Holúbky, čiže plnené kapustné listy s mäsom a ryžou, patria k slovenskej klasickej kuchyni. Odporúčané víno, polosuchý, vyzretý Rizling rýnsky z vinárstva Fundus Regius, má klasický prejav vína zo severného vinohradníckeho pásma. Neuveriteľne živá kyselinka, ktorá je v harmónii s jemným zvyškovým cukrom, dokonale vyváži chuť holúbkov. Lokalita a tradícia hrajú prim.
Odporúčanie someliérky:
Rizling rýnsky polosuché 2013 - Slovensko
Omamný Rizling s vôňou po záhradnom ovocí. Plná a šťavnatá chuť pripomínajúca žlté ovocie. Nádherné biele víno s dlhou perzistenciou a mimoriadnym potenciálom k vyzrievaniu. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Fundus Regius
Vinárstvo Fundus Regius vzniklo v roku 2003 v obci Priekopa. Zakladateľ Ján Regenda začal pôvodne na prenajatých vinohradoch, ku ktorým neskôr pribudla vlastná Jaciková vinica (15 ha). Tá sa progresívne opiera o tri odrody Rizling rýnsky, Tramín červený a Cabernet Sauvignon.
Z jej vrchu (250 m n. m.) vidno napravo Zemplínsku Šíravu a smerom na juhozápad sa rozprestiera Východoslovenská nížina. Vinohrad s výbornou polohou a prúdením vetra, ktoré spolu s pôdou na báze vulkanického a tufového podložia napomáhajú dozrievaniu hrozna.
Vína vznikajú v miestnej škole fermentáciou v nerezových tankoch a dubových sudoch, v niektorých ročníkoch aj z celých strapcov. Od roku 2019 vedú vinárstvo dcéry Veronika Regendová a Barbora Rakúsová a jej syn Marek Rakús. Vo vínach Fundus Regius cítiť rukopis vinára a terroiru a skalnatej vulkanickej pôdy s vápenatými prímesami.
Ďalšie články

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.