UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Hovädzie ragú s hokkaido haluškami a TIP na víno El Coto

Hovädzie ragú s hokkaido haluškami a TIP na víno El Coto

Jeseň pomaly prichádza. Čoraz častejšie vyhľadávame pokrmy, ktoré sú plnšie a bohatšie. To isté platí i o vínach. Lenka si pre vás pripravila hovädzie ragú s hokkaido haluškami. K tomuto pokrmu odporúčam španielske červené víno z oblasti Rioja El Coto Coto de Imaz Reserva 2018.


 

Hovädzie ragú s hokkaido haluškami

Čas prípravy: 2 hod, počet porcií: 4 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.skVíno odporučila someliérka Denisa Šutáková. Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie:
 
600 g hovädzieho zadného zo stehna bez kosti 
3 strúčiky cesnaku
3 plné lyžice paradajkového pretlaku
3 plné lyžice kukuričného škrobu, popr. zemiakového 
600 ml hovädzieho vývaru
2 cibule
3 ks mrkvy (nakrájame na kolieska )
4 stonky stonkového zeleru 
400 ml červeného vína 
2 až 3 vetvičky čerstvého tymiánu 
soľ
mleté čierne korenie 
masť alebo olej 
 
Hokkaido halušky  
400 g hokaidového pyré
hladká špaldová múka podľa potreby
voda podľa potreby
1 lyžička soli 
žerucha na ozdobu

Postup 

1.  Hovädzie mäso nakrájame na väčšie kocky. Osolíme, okoreníme a do zlatista opečieme ( ja som použila tlakový hrniec ) v hrnci na rozohriatom rastlinnom oleji alebo masti.

2.  Opečené mäso vyberieme a v tom istom hrnci orestujeme nahrubo nakrájanú cibuľu a 3 strúčiky cesnaku na plátky.

3.  Potom pridáme mrkvu nakrájanú na kolieska, zeler nakrájaný na drobno. Orestujeme krátko asi 5 minút.

4.  Kukuričným škrobom posypeme zeleninu a premiešame ju, aby sa rovnomerne rozložila.

5.  Takto dusíme zeleninu zhruba 2 minúty. Prilejeme víno do hrnca a asi 3 minúty povaríme, aby sa z neho odparil alkohol.

6.  Potom pridáme vývar, paradajkový pretlak, tymian a bobkový list. Mäso vrátime do hrnca a premiešame.

7.  Zakryjeme hrniec a necháme ragú dusiť na miernom ohni do zmäknutia mäsa. V tlakovom hrnci 1,5 hodiny, v klasickom hrnci 2 až 3 hodiny.

8.  Posledných 30 minút pred dovarením ragú si spravíme hokkaido halušky. 

9.  Menšie hokkaido aj so šupkou pokrájame na väčšie kocky a dáme variť asi na 15 minút. Po uvarení zlejeme vodu a necháme vychladnúť.

10. Rozmixujeme dohladka. Z pyré, múky, vajíčka, vody a zo soli vymiešame cesto tak, aby sa oddeľovalo od misy.

11. Do veľkého hrnca dáme variť vodu, ktorú osolíme. Pomocou haluškára do vody pasírujeme halušky, ktoré varíme asi 2-3 minúty.

12. Po uvarení ich zlejeme a opláchneme studenou vodou, aby sa nepolepili. Môžeme ich poliať maslom.

Servírovanie: Hovädzie ragú servírujeme na tanieri spolu s haluškami, ktoré si ozdobíme žeruchou.

 

Someliérka odporúča vhodné víno 

Dusené hovädzie mäso je príprava, ktorá si vyžaduje dlhé varenie. Musí sa dlho dusiť pri nízkej teplote, aby vo vnútri zostalo veľmi mäkké a šťavnaté. Tento typ mäsa si vyžaduje kombináciu so štruktúrovaným a komplexným červeným vínom s vyváženou aciditou a predovšetkým trieslovinami. K hovädziemu ragú s hokkaido haluškami odporúčam španielske červené víno z Rioji El Coto Coto de Imaz Reserva 2018. Víno s dobrou tanínovou štruktúrou si poradí s hovädzím ragú. Ovocný charakter vína podporí chuť omáčky a spojí sa s jemnou sladkosťou  hokkaido halušiek. Skvelá jesenná kombinácia. 

Odporúčanie someliérky:

El Coto Coto de Imaz Reserva 2018

Víno vyzrieva 18 mesiacov v amerických dubových sudoch a následne ďalších 18 mesiacov vo fľaši v pivnici El Coto.
Rubínovo červená farba s fialovým odleskom. Intenzívna vôňa tmavých čerešní, černíc, likéru z čiernych ríbezlí a vanilky. Telnatá chuť s dobrou hĺbkou a koncentráciou primárneho charakteru. Ovocná kyselinka v závere. 
Ukázať víno na eshope.

 

Vinárstvo El Coto

Vinárstvo El Coto je najväčší pestovateľ hrozna v oblasti Rioja. Vinohrady patria k najväčším devízam  vinárstva. Najrozsiahlejšie plochy vinohradov z celkového počtu viac ako 730ha ležia v provincii Alavesa.

Najvyššie položená vinica je Carbonera ( Oriental ), ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 875 m nad morom a je ideálna na pestovanie bielych odrôd najmä Viura a Verdejo. Najrozsiahlejším vinohradom patrí El Coto Finca Los Almendros. Štýlovo sa vína s jeleňom na etikete radia medzi klasické s harmonickým prejavom vyzrievania v amerických i francúzskych dubových sudoch.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.