Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Hovädzie ragú s hokkaido haluškami a TIP na víno El Coto
Jeseň pomaly prichádza. Čoraz častejšie vyhľadávame pokrmy, ktoré sú plnšie a bohatšie. To isté platí i o vínach. Lenka si pre vás pripravila hovädzie ragú s hokkaido haluškami. K tomuto pokrmu odporúčam španielske červené víno z oblasti Rioja El Coto Coto de Imaz Reserva 2018.
Hovädzie ragú s hokkaido haluškami
Čas prípravy: 2 hod, počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková. Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Hovädzie mäso nakrájame na väčšie kocky. Osolíme, okoreníme a do zlatista opečieme ( ja som použila tlakový hrniec ) v hrnci na rozohriatom rastlinnom oleji alebo masti.
2. Opečené mäso vyberieme a v tom istom hrnci orestujeme nahrubo nakrájanú cibuľu a 3 strúčiky cesnaku na plátky.
3. Potom pridáme mrkvu nakrájanú na kolieska, zeler nakrájaný na drobno. Orestujeme krátko asi 5 minút.
4. Kukuričným škrobom posypeme zeleninu a premiešame ju, aby sa rovnomerne rozložila.
5. Takto dusíme zeleninu zhruba 2 minúty. Prilejeme víno do hrnca a asi 3 minúty povaríme, aby sa z neho odparil alkohol.
6. Potom pridáme vývar, paradajkový pretlak, tymian a bobkový list. Mäso vrátime do hrnca a premiešame.
7. Zakryjeme hrniec a necháme ragú dusiť na miernom ohni do zmäknutia mäsa. V tlakovom hrnci 1,5 hodiny, v klasickom hrnci 2 až 3 hodiny.
8. Posledných 30 minút pred dovarením ragú si spravíme hokkaido halušky.
9. Menšie hokkaido aj so šupkou pokrájame na väčšie kocky a dáme variť asi na 15 minút. Po uvarení zlejeme vodu a necháme vychladnúť.
10. Rozmixujeme dohladka. Z pyré, múky, vajíčka, vody a zo soli vymiešame cesto tak, aby sa oddeľovalo od misy.
11. Do veľkého hrnca dáme variť vodu, ktorú osolíme. Pomocou haluškára do vody pasírujeme halušky, ktoré varíme asi 2-3 minúty.
12. Po uvarení ich zlejeme a opláchneme studenou vodou, aby sa nepolepili. Môžeme ich poliať maslom.
Servírovanie: Hovädzie ragú servírujeme na tanieri spolu s haluškami, ktoré si ozdobíme žeruchou.
Someliérka odporúča vhodné víno
Dusené hovädzie mäso je príprava, ktorá si vyžaduje dlhé varenie. Musí sa dlho dusiť pri nízkej teplote, aby vo vnútri zostalo veľmi mäkké a šťavnaté. Tento typ mäsa si vyžaduje kombináciu so štruktúrovaným a komplexným červeným vínom s vyváženou aciditou a predovšetkým trieslovinami. K hovädziemu ragú s hokkaido haluškami odporúčam španielske červené víno z Rioji El Coto Coto de Imaz Reserva 2018. Víno s dobrou tanínovou štruktúrou si poradí s hovädzím ragú. Ovocný charakter vína podporí chuť omáčky a spojí sa s jemnou sladkosťou hokkaido halušiek. Skvelá jesenná kombinácia.
Odporúčanie someliérky:
El Coto Coto de Imaz Reserva 2018
Víno vyzrieva 18 mesiacov v amerických dubových sudoch a následne ďalších 18 mesiacov vo fľaši v pivnici El Coto.
Rubínovo červená farba s fialovým odleskom. Intenzívna vôňa tmavých čerešní, černíc, likéru z čiernych ríbezlí a vanilky. Telnatá chuť s dobrou hĺbkou a koncentráciou primárneho charakteru. Ovocná kyselinka v závere. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo El Coto
Vinárstvo El Coto je najväčší pestovateľ hrozna v oblasti Rioja. Vinohrady patria k najväčším devízam vinárstva. Najrozsiahlejšie plochy vinohradov z celkového počtu viac ako 730ha ležia v provincii Alavesa.
Najvyššie položená vinica je Carbonera ( Oriental ), ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 875 m nad morom a je ideálna na pestovanie bielych odrôd najmä Viura a Verdejo. Najrozsiahlejším vinohradom patrí El Coto Finca Los Almendros. Štýlovo sa vína s jeleňom na etikete radia medzi klasické s harmonickým prejavom vyzrievania v amerických i francúzskych dubových sudoch.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku