Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Jahňacie stehno so zeleninou, batátovo-petržlenové pyré - RECEPT a tip na víno
Pre niekoho špecifická chuť jahňacieho mäsa má svoje miesto v takmer každej svetovej kuchyni. Jeho jemná chuť sa zvýrazní použitím cesnaku a byliniek pri pečení. Lenka vám prináša skvelý recept na pečené jahňacie stehno so zeleninou a batátovo petržlenovým pyré. Skvelým partnerom pri tomto pokrme vám bude alsaský Pinot Gris z vinárstva Pierre Sparr.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu
Jahňacie mäso sa konzumuje hlavne v moslimských krajinách, kde je z náboženských dôvodov bravčové mäso zakázané. V poslednom období jahňacie mäso nájdeme aj v pultoch našich potravín s pôvodom zo slovenských fariem. Jahňacie mäso je výborným zdrojom vitamínov skupiny B, je zdrojom kvalitných bielkovín a obsahuje málo tuku. Mäso z mladých oviec vo veku do šiestich mesiacov.
Pečené jahňacie stehno so zeleninou, batátovo-petržlenové pyré
Čas prípravy: 2,5 hodiny
Počet porcií: 4 ks
Postup
1. Stehno umyjeme a osušíme. Strúčiky cesnaku pozdĺžne rozpolíme a mäso nimi husto prešpikujeme. Ku každému cesnaku zapichneme aj zopár lístkov rozmarínu.
2. Potom mäso preložíme na veľký plech, osolíme, okoreníme z obidvoch strán, pokvapkáme ho olivovým olejom, prikryjeme alobalom a pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C asi 2,5 hodiny a mäso pravidelne polievame vývarom a výpekom.
3. Po hodine pečenia pridáme v celku baby mrkvu, zelené fazuľky, 1ks petržlen rezaný pozdĺž a celé podlejeme opäť vývarom. Pred koncom pečenia asi 30minút odstránime alobal a jahňacie pečieme ďalej odokryté.
4. Medzitým, ako sa jahňa pečie, uvaríme pyré. Batáty očistíme a spolu petržlenom, ja som pridala 3ks, nakrájame na kocky.
5. Vložíme do hrnca a dáme spolu variť v osolenej vode. Po uvarení scedíme, pridáme maslo, 2 veľké lyžice kyslej smotany, podľa potreby soľ a čierne mleté korenie a klasickým spôsobom urobíme pyré.
6. Na tanier naservírujeme porciu: batátové pyré – 2 plátky pečenej jahňaciny a naaranžujeme s pečenou zeleninou.
Someliérka odporúča vhodné víno
Jahňacie mäso sa čoraz častejšie začína používať v gastronómii hlavne na jar a v lete. Je ľahko stráviteľné a má veľmi dobrú nutričnú hodnotu. Väčšinou sa pripravuje pečením s cesnakom, bylinkami a koreňovou zeleninou. Výber vína závisí od úpravy mäsa /pečené alebo dusené/a od použitej omáčky poprípade prílohy. Jahňacie mäso si výborne rozumie s plnšími bielymi vínami /starší Rizling rýnsky, Pinot blanc alebo Pinot Gris/ a ľahkými červenými vínami ako je Modrý Portugal, Svätovavrinecké alebo Pinot Noir.
K pečenému jahňaciemu stehnu so zeleninou a batátovo petržlenovým pyré som vybrala polosuchý alsaský Pinot Gris Grande Réserve ročníka 2015 z vinárstva Pierre Sparr. Pinot Gris so stredne plným telom, šťavnatou kyselinkou a jemne medovým záverom výborne doplní pečené jahňa na cesnaku a rozmaríne a tiež sladšiu chuť batátovo petržlenovým pyré.
Odporúčanie someliérky:
Pierre Sparr Grande Réserve Pinot Gris 2015
Biele víno - polosuché - Alsace - Francúzsko - Rulandské šedé
Expresívna vôňa dule, ázijskej hrušky, nektariniek, citrusového ovocia a kvitnúcej jablone. V chuti dostatok zrelého tropického ovocia, šťavnatá kyselinka a medovo orieškový záver. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Pierre Sparr
Meno Sparr je vnímané v Alsasku s rešpektom. História vinohradníckej rodiny siaha do roku 1680 v obci Sigolsheim. Vinárstvo medzi prvými začali fľašovať vína priamo vo vinárstve. Po druhej svetovej vojne na takmer zničených vinohradoch začali budovať novú etapu. V súčasnosti 9. generácia vinárov patrí pod Cave de Beblenheim. Milovníci alsaských vín oceňujú elegantný, hladký a ušľachtilý prejav ich vín z vinohradov Altenbourg, Clos Sainte-Odile či Grand Cru Brand a Mambourg.
Dnes Pierre Sparr vlastní 15 hektárov viníc v srdci Alsaska v Sigolsheime a ďalších 150 hektárov viníc, ktoré vlastnia pestovatelia, s ktorými majú dlhodobé zmluvy. Pierre Sparr vysadil vinice s každou z hlavných alsaských odrôd plus Pinot Auxerrois, ktorý sa mieša s Pinot Blanc v ich Crémant d'Alsace Brut Réserve. Vinárstvo Sparr kladie dôraz na starostlivosť o vinice. Ich filozofia je, že „kvalita dobrého vína existuje už v hrozne “.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.