Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

Jarné vína k sezónnej zelenine a ovociu
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Víno s listovou zeleninou
Najmä na jar dámy držia diéty, aby schudli do plaviek. Často siahajú po prvých jarných zelených šalátoch. Pri kombinácii vína so šalátom si vezmite k srdcu tieto tipy:
Myslite na aciditu
Víno by malo mať vyššie kyselinky ako šalát. Vyskúšajte šumivé vína z Francúzska. Víno: René Sparr Crémant d´Alsace Le Clos Sainte Odile
Vyváženie horkosti
Všeobecne povedané, väčšina listovej zeleniny má horkú chuť, takže sa uistite, že vínu chýba horkosť. Červené si možno odložte na neskôr a vyskúšajte biele víno. Zažiaria biele vína so herbálnmi tónmi ako je egreš alebo paprika. Vyskúšajte Vinho Verde, Veltlínske zelené, Verdejo, Sauvignon Blanc a Albariño.
Víno: El Coto Blanco 2023, Winzer Krems Grüner Veltliner Kremser Sandgrube 2022, Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc 2022


Víno s jarnou koreňovou zeleninou
Jarná zelenina vrátane mrkvy, repy a papriky sa dobre hodí k vínam, korenisté. Korením rozumieme exotické. Vezmite zmes korenia Garam Masala, trochu škorice a kurkumy. Koreňová zelenina a víno potrebujú spoločnú tému. Hľadajte to v korení, ktoré pridáte do jedla a v korenistým charakterom vína. Víno: Elena Walch Selezione Gewürztraminer 2022, Emiliana Adobe Sauvignon Blanc BIO 2022, Laporte Le Bouquet Cabernet Franc 2022
Čo s artičokom
Medzi najzložitejšie potraviny, ktoré sa kombinujú s vínom, patria artičoky, špargľa, brokolica a ružičkový kel. Je to preto, že majú príchuť, ktorá spôsobuje, že väčšina vína nechutí. Je zvláštne, že vína vyrobené oxidačným spôsobom skutočne chutia s týmto tipom zeleniny dobre. Oxidácia dodáva oriešok, ktorý sa dobre spája s zeleninovým pokrmom. Víno: Kasnyik Orange Rizling vlašský Organic 2021, Bruale Rkatsiteli, Qvevri 2017, Romate NPU Amontillado Sherry

Víno s čerstvým ovocím
Ak ste milovníkom jahôd, mali by ste zvážiť nasledujúce nápady pri kombinácii vína s pokrmami, ktoré obsahujú čerstvé ovocie.
Víno by malo byť sladšie
Ak je vaše jedlo sladké, je rozumné vybrať si víno, ktoré je sladšie, pretože to zaručí, že sa víno nestratí v sladkosti jedla. Vyskúšajte vína z odrôd Moscato, Riesling alebo Gewürztraminer
Pierre Sparr Grande Réserve Gewurztraminer 2021, Max Ferdinand Richter Riesling Zeppelin Mülheimer Sonnenlay 2022, Karpatská Perla Rizling rýnsky Suchý vrch 2022
Myslite na kvety
Vína s kvetinovou arómou majú afinitu k ovociu. Kvetinové arómy vo víne budú viac prítomné, keď ich vyskúšate s jedlom ktoré obsahuje ovocie. Víno: Bava Rosetta Malvasia di Castelnuovo Don Bosco 2022
Ružové vína sa veľmi dobre hodia k pokrmom s ovocím. Zlaďte intenzitu vína s intenzitou jedla. Víno: Velkeer Tri ruže Frizzo 2022, Nederburg Classic Rose 2022.
Zdroj: WineFolly
Ďalšie články

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.

Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.

Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.