Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Jarný šalát so špargľou a TIP na víno
Máte po zime chuť na niečo lahodné a zároveň zdravé? Pripravte si jarný šalát od Lenky a užite si jeho vynikajúcu chuť. Samozrejme vám k šalátu odporúčame aj víno. Najlepšie si jarný šalát vychutnáte s bielym vínom Sauvignon Blanc z vinárstva Villa Maria.
Nezmeškajte! 4. 7. - Párty s Villa Maria v Bratislave
Jarný šalát so špargľou a mätovo špenátovým pestom
Čas prípravy: 25 minút
Počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Špargľu očistíme a na chvíľu ponoríme do studenej vody. Následne ju v osolenej, vriacej vode krátko oblanšírujeme.
2. Povaríme asi 5 minút, aby zmäkla a necháme vysušiť. Reďkovky nakrájame na jemné kolieska a špargľu približne na 5 cm kúsky.
3. Pripravíme si pesto. Pistácie opečieme na suchej panvici do zlatista. Mätu, špenát a petržlenovú vňať vložíme do mixéra spolu s ostatnými surovinami.
4. Poriadne rozmixujeme s ponorným mixérom a podľa potreby dochutíme.
5. Vo veľkej miske zmiešame listy špenátu, najemno nakrájanú reďkovku a špargľu a zalejeme pripraveným pestom. Dobre premiešame.
Servírovanie - Šalát servírujeme s feta syrom, opečenou bagetou a dozdobíme micro bylinkami napríklad reďkovky.
Zelená špargľa patrí vďaka vysokému obsahu kyseliny listovej medzi významné potraviny. Najbežnejším typom v našich zemepisných šírkach je zelená a biela špargľa, ktorá je chúlostivejšia na skladovanie. Špargľa obsahuje veľa antioxidantov a má protizápalové vlastnosti. Okrem kyseliny listovej je významným zdrojom draslíka, vlákniny, vitamínu B6, A, C a tiež tiamínu. Pomáha chrániť srdce, podporuje trávenie a znižuje riziko vzniku rakoviny. Keďže má nízky obsah kalórií a je plná vitamínov a minerálov, je vhodná aj pri redukčnej diéte.
Someliérka odporúča vhodné víno
Špargľa a špenát sa nie vždy sa hodia k vínu. Nesprávna kombinácia spôsobí, že budú vytvárať s vínom nepríjemnú kovovú chuť. Šumivé, tiché biele a aj ružové suché vína svojou aciditou opäť prečistia chuťové bunky. K jarnému šalátu so špargľou a pestom odporúčam biele víno odrody Sauvignon Blanc z novozélandského vinárstva Villa Maria z rady EarthGarden. Svieži, ovocno herbálny Sauvignon výborne doplní sviežu chuť jarného šalátu.
Odporúčanie someliérky:
Villa Maria EarthGarden Sauvignon Blanc Organic 2021
Atraktívna vôňa citrusových plodov ako limetka a čerstvý grapefruit doplnená herbálnymi tónmi. V chuti koncentrovaný Sauvignon blanc postavený na ovocí a vyvážený pikantnou kyselinkou. Víno na eshope.
Vinárstvo Villa Maria
Od roku 1961 prešlo vinárstvo Villa Maria obrovský kus cesty. Okrem ikonickej odrody Sauvignon Blanc vinárstvo dnes pestuje ďalších 27 odrôd. Vinohrady sa nachádzajú v štyroch oblastiach ostrova - Auckland, Hawkes Bay, Gisborne a Marlborough. Villa Maria kladie veľký dôraz práve na vinohrady, ktoré prechádzajú postupne do režimu organic, momentálne viac ako 40%.
EarthGarden je prvá rada vín vinárstva Villa Maria, ktorá je celá 100% certifikovaná BioGro. Využíva najnovšie znalosti v oblasti ekologického pestovania hrozna, ktorý ťaží zo zvýšeného dopytu spotrebiteľov po organických vínach. Villa Maria každý rok vysadí stovky kvetov vo svojich ekologických viniciach.
Kvety prilákajú včely a užitočný hmyz, ktorý ničí škodcov a choroby v súlade s prírodou bez potreby syntetických chemikálií. Tieto kvety boli inšpiráciou pre dizajn etikety a štítku rady EarthGarden.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.