Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Jedno z najstarších vinárstiev v Alto Adige –Tiefenbrunner
Vinárstvo Tiefenbrunner bolo založené v roku 1848. Za svoj názov vďačí starobylému zámku, ktorý je dnes známy ako domov rodiny Tiefenbrunnerov. Vinárstvo sa nachádza v dedinke Entiklar, v mestečku Kurtatsch, ktoré sa nachádza v juhotirolskej provincii Bozen uprostred úžasných talianskych Álp. Tiefenbrunner vyrába viac ako 20 druhov kvalitných vín a o každú fľašu sa stará skúsený vinár a majiteľ Christof Tiefenbrunner. Vlajkovou loďou Tiefenbrunnera je Müller-Thurgau „Feldmarschall“.
História
Vinič sa v Castel Turmhof pestuje už viac ako 300 rokov. Z mnohých historických dokumentov je zrejmé, že pestovanie hrozna zohralo významnú úlohu v hospodárskom rozvoji Entiklaru. Vinič sa tu pestoval už v ére Rétov a najmä v rímskych dobách. „Linticlar panstvo“ sa prvýkrát spomína v záznamoch z roku 1225 nášho letopočtu. O sto rokov neskôr bola katedrálna kapitula v Trente zásobovaná vínom z panstva „auf dem Püche“, známeho aj ako „mansu a coste“, na príkaz tirolských grófov. Po vypracovaní nového pozemkového registra v roku 1848 sa názov hradu oficiálne stal „Turmhof“ pod vedením majiteľa a vinára Karla Pardatschera. V roku 1968 Hilde a Herbert Tiefenbrunnerovci prevzali vlastníctvo a vydali sa novým smerom pre vinárstvo, otvorením predajne v Turmhofe.
Syn Hilde a Herberta, Christof, sa narodil v Bolzane v roku 1965. Vyštudoval Laimburskú školu poľnohospodárstva, záhradníctva a vinohradníctva. Christofovo vinárske školenie zahŕňalo aj tri mesiace v Castello di Volpaia v Toskánsku v roku 1985 a tri mesiace vo vinárstve v nemeckom Augsburgu v roku 1983. Dnes je Christof plne oddaný princípom Tiefenbrunnera zachovania charakteru odrôd viniča a vysokej kvalitu samotného hrozna. Christof má úplnú kontrolu nad všetkými činnosťami vinárstva, od zberu až po premenu šťavy na vína. Jeho odbornosť je vysoko uznávaná aj za hranicami južného Tirolska.
Vinohrady
Rodina vlastní približne 25 hektárov viníc v Entiklar, Kurtatsch a Margreid. Vinice Tiefenbrunner sa nachádzajú pozdĺž Südtyroler Weinstrasse, vínnej cesty Južného Tirolska, v jednej z najkrajších vinohradníckych oblastí v Alto Adige. Vinič sa pestuje najmä na horských svahoch okolo zámku Turmhof. Vinice ležia v nadmorskej výške od 200 do 1 000 metrov nad morom. Primárne južne orientované svahy a ich hlinité pôdy bohaté na kriedu predstavujú najlepšie prostredie pre výrobu vysokokvalitných vín.
Stredomorské podnebie charakterizované miernymi zrážkami a chladným večerným vetrom umožňuje značný rozdiel medzi dennými a nočnými teplotami a poskytuje ideálne podmienky pre dokonalé dozretie hrozna. Okrem toho je vinárstvo v dlhodobých partnerstvách s približne 58 malými vinohradníkmi, ktorí sami obrábajú plochu okolo 60 hektárov. Táto spolupráca si vyžaduje starostlivé pochopenie prírody a hĺbkové znalosti o optimálnej interakcii medzi pôdou, klimatickými podmienkami a odrodami.
Filozofia
Filozofiou rodiny Tiefenbrunner vo vinohradoch aj v pivnici je neúnavne zlepšovať kvalitu hrozna a zvýrazniť odrodový charakter každého vína. Tento hlavný princíp je filozofiou a zároveň základom vinohradníckej praxe vinárstva v súlade s prírodou, ktorá sa odráža v pestovaní a ochrane viniča. Pri výsadbe nového viniča sa hľadá optimálna kombinácia polohy a odrody. Starostlivo vybrané odrody viniča sa už nevysádzajú striktne v tradičnom pergolovom systéme, ale na drôtených rámoch bez ohľadu na miesto. V posledných rokoch sa však do strmých skalných svahov v mierne pozmenenej podobe opäť vracia tradičný pergolový systém. Otvorená pergola ponúka viniču ideálnu rovnováhu medzi slnkom a tieňom.
Enológ Stephan Rohregger žije svojou veľkou vášňou pre víno. Dôsledne presadzuje koncept terroiru, pričom kladie dôraz na jedinečnú kombináciu pôdy, klímy, odrody a ľudského faktora z hľadiska obhospodarovania viníc a procesu výroby vína. S veľkou starostlivosťou a odbornými znalosťami prispieva k osobitému charakteru vín. Využíva rôzne techniky a štýly výroby vína od klasického zrenia.
Vína Tiefenbrunner
"Rady vín stelesňujú našu lásku k vínu, pričom každá z nich predstavuje jedinečný štýl a rozpráva charakteristický príbeh," rodina Tiefenbrunner.
MERUS
Klasické vína MERUS stelesňujú ich latinský názov, ktorý znamená „čisté a pravé“. Vyrobené z hrozna pochádzajúceho z viníc v Südtiroler Unterland, ktorý sa nachádza v najjužnejšej časti provincie. Tieto vína sú známe svojim odrodovým charakterom a prirodzenou eleganciou. Fermentujú v nerezových tankoch a betónových nádržiach. Do fliaš sa plnia mladé a autentické. Svieže a prístupné vína, ktoré sa ľahko pijú.
TURMHOF
TURMHOF je pomenovaný po historickom sídle vinárstva „Castel Turmhof“. Hrozno pochádza z niekoľkých vybraných viníc na svahoch, ktoré sa nachádzajú v nadmorskej výške až 900 metrov nad morom. Na kaloch zostávajú niekoľko mesiacov, čiastočne dozrievajú v drevených sudoch, pričom osobitná pozornosť sa venuje senzorickej komplexnosti príslušnej odrody, ako aj jej štruktúre a elegancii.
LINTICLARUS
LINTICLARUS vzdáva hold historickej pevnosti Castrum Linticlar. Táto rada obsahuje vína, z ktorých všetky predstavujú hlboké spojenie s miestom ich pôvodu. Hrozno je starostlivo vyberané z malých vinohradníckych lokalít a následne šetrne vinifikované a dozrievané v malých dubových sudoch. Výsledná komplexnosť týchto vín zaručuje výnimočný zážitok.
VIGNA
VIGNA zastáva tradíciu Grand Cru, ktorá striktne dodržiava pestovanie prvotriedneho hrozna z jedného miesta. Sila spočíva v znalostiach optimálnej súhry medzi presnou starostlivosťou o pôdu, odrodou a klimatickými podmienkami. Vďaka presnému riadeniu úrody, šetrným technikám lisovania a predĺženému zreniu získavajú výsledné vína výraznú identitu a charakter, ktorý je ľahko identifikovateľný.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku