Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Jednoduché letné drinky, ktoré zvládnete aj doma
Či už si chcete doma navodiť letnú atmosféru alebo si jednoducho dopriať osviežujúci drink, tieto klasické letné koktaily ľahko zvládnete namiešať i sami doma.
Margarita, Mojito, Aperol Spritz, Piña Colada alebo Bellini vás príjemne schladia počas letných horúcich večerov.
Margerita
Mnoho ľudí v Mexiku si nárokovalo na originálny recept na namiešanie. Margarita je drink obľúbený medzi milovníkmi tequily, ktorá tvorí základ drinku. V roku 1938 mal Carlos „Danny“ Hererra namiešať Margaritu vo svojej reštaurácii medzi mestami Rosarito a Tijuana na požiadavku zákazníka, ktorý bol alergický na všetky klasické alkoholy okrem tequily.
O rozšírenie Margarity sa ale zaslúžil barman Albert Hernandez, ktorý tento drink začal vo veľkom ponúkať hosťom hotela La Plaza v La Jolla. Hererra tvrdil, že majiteľ hotela La Plaza, Morris Locke, bol jeho dobrým priateľom a často ho v Mexiku navštevoval. Druhý príbeh hovorí, že Margarita vznikla v Mexiku v meste Ensenada. Drink mal namiešať barman Don Carlos Orozco pre Margaritu Henkel, dcéru nemeckého veľvyslanca. Keďže bola prvá, kto tento drink pil, pomenoval ho podľa nej.
Príprava:
5cl Olmeca Blanco Tequila
2cl Triple sec
2cl limetkovej šťavy
soľ
ľad
Na prípravu drinku Margerita budete potrebovať shaker a sitko. Do shakera prilejte tequilu s limetkovou šťavou. Aspoň 30 sekúnd miešajte. Plátkom limetky prejdite po vonkajšej hrane pohára a následne pohár 3x namočte do soli Cez sitko nalievajte drink zo shakera do pohára, ktorý musí byť predtým vychladený ľadom.

Mojito
Je to najpopulárnejší drink z Kuby a zároveň neodmysliteľná súčasť leta. Mojito vzniklo z drinku menom „El Draque“ podľa mena Sir Francis Drake. Po jeho úspešnom útoku na mesto Cartagena de Indias sa jeho lode plavili do Havany, ale medzi členmi jeho posádky sa rozšíril skorbut.
Základným liekom bola Aguardiente de caña (v preklade horiaca voda, niečo ako nedokončený rum), ktorá bola doplnená o limetky, mätu a šťavu z cukrovej trstiny.
Príprava:
3cl Bacardi Superior Rum Carta Blanca
lístky mäty
2,5cl limetkovej šťavy
1,5cl cukrového sirupu
ľad
pol pohára sódy
Do pohára nalejte limetkovú šťavu, pridajte cukrový sirup a mätu, poriadne premiešajte. Pohár naplňte ľadom, najlepšie je použiť ľadovú drť. Prilejte rum a potom doplna zalejte sódou. Podľa chuti ešte pridajte mätové lístky, plátky limetky.
Aperol Spritz
Aperol Spritz je obľúbený taliansky miešaný drink, ktorý osvieži nie len v lete. Aperol sa začal vyrábať v roku 1919 v talianskej Padue. Dnes patrí pod svetoznámu značku Campari. Práve spoločnosť Campari sa rozhodla investovať nemalé peniaze do reklamy a marketingu.
Pôvodne bol Aperol predstavený ako ľahký likér. Obsahuje len 11 % alkoholu a bol tak akousi slabšou alternatívou k populárnemu talianskemu Campari, ktorý je nielen silnejší (obsahuje 20 % alkoholu a viac), ale aj tmavší.
Príprava:
9cl Reya Prosecco
3cl Aperol
1cl perlivej vody a plátky pomaranča
Aperol Spritz je známy pre svoju receptúru 3-2-1. V tom sa skrýva aj jeho príprava. Pohár na víno naplňte ľadom do ⅔ a vložte doň plátok pomaranča. Keď máte takto pohár pripravený, nalejte doň 3 diely Prosecca , krúživým pohybom vlievajte 2 diely Aperolu a napokon dolejte 1 diel sódy. A skvelý Aperol Spritz je na svete.
Prosecco aj Aperol na prípravu drinku Aperol Spritz teraz nájdete v zľave -15% do konca júla 2021 Vyberte si na na eshope.

Piña Colada
Letný drink, ktorý je tak populárny, že má dokonca svoju vlastnú pieseň. Prvýkrát ju vraj pili piráti, aby si zlepšili náladu.
Piña Colada bola vynájdená v hoteli Caribe Hilton v portorickom hlavnom meste San Juan v roku 1954 a sa stala oficiálnym nápojom Portorika v roku 1978.
Príprava:
9cl ananásového džúsu
6cl Bacardi Superior Rum Carta Blanca
3cl kokosového mlieka
kocky ľadu
plátok čerstvého ananásu na ozdobenie
Do shakera nalejte 9cl ananásového džúsu, 3cl kokosového mlieka a 6cl bieleho rumu. Pridajte pár kociek ľadu a poriadne premiešajte. Drink nalejte do poháru a v prípade, že máte k dispozícii čerstvý ananás, môžete pohár ozdobiť.
Bellini
Bellini je elegantný drink na každú príležitosť. Pripravuje sa z broskyňovej dužiny a Prosecca. V Taliansku ho označujú za najlepší koktail zo šumivého vína na svete. Určite si svojou jedinečnou osviežujúcou chuťou získa aj vás. Bellini vynašiel v rokoch 1934 až 1948 Giuseppe Cipriani, zakladateľ Harryho baru v talianskych Benátkach. Tento nápoj pomenoval Bellini, pretože jeho jedinečná ružová farba mu pripomínala tógu svätca na obraze benátskeho umelca z 15. storočia Giovanniho Belliniho.
Bellini je oficiálny koktail IBA. Má viac alternácii Puccini, kde nahradí broskyňové pyré rovnakým množstvom mandarínkovej šťavy, Rossini používa jahodové pyré alebo Tintoretto sa pripravuje zo šťavy z granátového jablka. Ak sa namiesto Prosecca použije Champagne ide o Bellini Royal.
Príprava:
10cl Reya Prosecca
5cl broskyňové pyré a jeden plátok broskyne na ozdobu
Do vychladenej flauty nalejeme čerstvé broskyňové pyré a zalejeme Proseccom. Jemne premiešame.

Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.