HalloWine -35%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Práve prebieha inventúra skladu. Všetky objednávky budú expedované od 6. októbra 2025. Do tohto dátumu je blesková zásielka pozastavená. Ďakujeme za pochopenie.

Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou - RECEPT a tip na víno

Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou - RECEPT a tip na víno

Kačacie a husacie hody majú na Slovensku dlhú tradíciu. Pečenú kačku s kapustou a zemiakovými lokšami postupne v  gastronómii nahrádzajú modernejšie úpravy tohto klasického jedla.

Lenka pre vás pripravila zaujímavú kombináciu. Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou s batátovým pyré a paštrnákom. K pokrmu som vybrala lahodnú Frankovku z moravského vinárstva J. Stávek.


 

Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou s batátovým pyré a paštrnákom 

Čas prípravy: 1,5 hodíny, počet porcií: 2 porcie

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
2 ks kačacie prsia
soľ
čierne mleté korenie
 
Brusnicová omáčka
300 g brusnice (čerstvé alebo mrazené)
100 ml vody
100 g cukor trstinový
150 ml červené víno 
2 x lyžice sójovej omáčky
2x plné lyžice brusnicového džemu 
mleté čierne korenie
 
Batátové pyré s paštrnákom 
2x väčšie batáty  
1x väčší paštrnák alebo 2 menšie 
soľ
mleté čierne korenie
maslo
50 ml sladká smotana
bylinky na dekoráciu 

 

POSTUP

1.  Kačacie prsia  umyjeme a dobre vysušíme v papierovej utierke. Narežeme kožu ostrým nožom do tvaru mriežky.  Dávame pozor, aby sme nezarezali do kačacieho mäsa.

2.  Prsia z oboch strán osolíme, okoreníme a necháme postáť zhruba 10 minút.

3.  Potom ich sprudka opekáme na suchej panvici na strane s kožou (približne 7-8minút), kým koža nepustí tuk a mierne zhnedne.

4.  Otočíme na druhú stranu. Keď prsia  získajú zlatohnedú farbu, preložíme do zapekacej misy a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 10 minút.

5. Hotové kačacie prsia prikryjeme alobalom a necháme odpočívať.

Brusnicová omáčka - Cukor s vodou necháme zovrieť. Do takto vzniknutého sirupu pridáme brusnice. Znížime teplotu a varíme ďalších približne 20 minút. Následne pridáme džem, sójovú omáčku, čierne mleté korenie  a podlejeme červeným vínom. Miešame až kým nám omáčka nezhustne na požadovanú konzistenciu. Potom odstavíme. 

Batátové pyré s paštrnákom - Batáty a paštrnák očistíme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody domäkka. Uvarené batáty s paštrnákom rozmixujeme s kúskom masla a sladkou smotanou na hladký krém. 

Servírovanie - Na tanier naservírujeme batátové pyré, položíme kačacie prsia nakrájané na plátky, ktoré v reze osolíme a okoreníme. Prelejeme  brusnicovou omáčkou a ozdobíme s bylinkami. 

Someliérka odporúča vhodné víno 

Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou s batátovým pyré a paštrnákom si žiadajú červené víno, ktoré má ovocný základ, triesloviny a kyselinku. Víno, ktoré bolo šetrne školené v dubových sudoch tak, aby neprekrylo ovocnú textúru. Kyselinka zredukuje tuk kačky a vytvorí skvelú harmóniu k sladšej chuti pyré a k ovocnej brusnicovej omáčke. Preto ku kačacím prsiam s brusnicovou omáčkou a pyré odporúčam Frankovku VOC 2018 z vinárstva Ján Stávek, ktorá spĺňa uvedené atribúty. 

Odporúčanie someliérky:

Frankovka VOC 2018 - Česká republika

Víno je kupážou Frankovky, ktorá zrela viac ako dva roky v malých, stredných a jednom veľkom dubovom sude. Intenzívna rubínová farba s fialovými odlesky. Harmonické a vyvážené červené víno s charakterom. V chuti pôsobí transparentne s výbornou zrelosťou a štruktúrou. Živá kyselinka, krásna ovocná textúra a zdravé triesloviny zvýrazňujú jej temperament. Výborný predstaviteľ  Frankovky z Modrých hor. Pozrieť víno na eshope.

Vinárstvo Ján Stávek

Víno J. Stávek je rodinným vinárstvom sídliacim v Němčičkách v priestoroch Vinárskeho Dvora, ktorý bol postavený pradedkom Františkom v roku 1898. Momentálne vinárstvo vedie štvrtá generácia , vinár Ján Stávek. Špecializuje sa najmä na odrodu Frankovka. Vinárstvo je známe aj výrobou rodinných cuvée ako Dědova večerka, Karmazín a Áčko, taktiež ružových a fortifikovaných vín. 

Najlepšia viničná trať pre Frankovku Bočky v Němčičkách bola vysadená pod lesom a nadväzuje na niekoľko biocentier miestneho významu a prírodnej rezervácie Jesličky s pestrou faunou a flórou. Vinárstvo je súčasťou VOC Modré Hory. Vlastní aj viničné trate Novosady a Růženy. Súčasťou vinárstva je desátkový sklep, ktorý pochádza zo 17. storočia a nachádza sa tu najstaršia lisovňa v Nemčičkách. 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.