Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Koktaily na báze Cavy
Cava je šumivé víno zo Španielska, vyrobené tradičnou metódou kvasením vo fľaši. V posledných rokoch nadšenci koktailov v Spojenom kráľovstve začali skúmať všestrannosť Cavy. V tomto článku sa ponoríme do umenia vytvorenia jedinečných koktailov na báze Cavy.
Inšpirujte sa: Objavte svet Cava
Black Velvet
Black Velvet je kokteil vyrobený z kombinácie čierneho piva (často Guinness) a bieleho šumivého vína. Prvýkrát bol vyrobený barmanom z Brooks's Club v Londýne v roku 1861, aby smútil nad smrťou princa Alberta. Mal symbolizovať čierne pásky na rukách smútiacich. Dnes sa tento koktail netýka výlučne smútku.
Ingrediencie
• 250 ml Guinness
• 250 ml Hola! Organic Cava Brut
• pohár typ Tom Collins
Postup
Do polovice pohára nalejte Guinness a pomaly dolievajte vychladenou Cavou.
C´est chick
Ingrediencie
• 50 ml vodky Absolut vodka 40%
• 15 ml ginu GINJOY 45%
• Štipka soli alebo soľného roztoku a bazový kvet
• Cava Agustí Torelló Mata Ubac Cava Gran Reserva 2018
Postup
Vodku zmiešajte s trochou ginu, štipkou soli a bazou. Pridajte štipku soľného roztoku, aby ste zvýraznili chuť. Koktail doplňte Cavou. Ozdobte citrónovou kôrou.


Mimosa Margarita
Mimosa je obľúbený základ brunchov, známy svojou osviežujúcou kombináciou pomarančového džúsu a šumivého vína. Tajomstvo dokonalej mimózy na báze Cava je v ingredienciách.
Ingrediencie
• Cava Freixenet Cordon Negro Brut
• 1 šálka tequily Olmeca Silver Tequila 35%
• 1/4 šálky triple sek
• 2 lyžice čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy (asi dve limetky)
• 3 šálky pomarančového džúsu
• 2 pomaranče nakrájané na tenké plátky
• soľ
Postup
Zmiešajte všetky ingrediencie vo veľkom džbáne a podávajte v pohároch so slaným okrajom. Ozdobte extra plátkami limetky alebo pomaranča.
Rossini
Rossini je typ miešaného nápoja vyrobený zo sladšieho šumivého vína a pyré z jahôd. Kokteil je najobľúbenejšou alternatívou klasického Bellini. Bol pomenovaný podľa talianskeho skladateľa 19. storočia Gioachina Rossiniho.
Ingrediencie
• 3 jahody
• 1 ČL cukru
• citrónová šťava
• Cava Hola! Organic Cava Barcelona Semi Seco
Postup
Jahody, citrónovú šťavu a cukor rozmixujte. Pridajte kvapku Cavy do flauty. Sirup a Cavu nalejte do šejkra, naplňte ľadom a jemne premiešajte. Precedíte do flauty a dolejete ešte Cavou.


Tornado
Tornado je pomerne silný miešaný nápoj, ktorý vytvára skvelý vizuálny dojem. Spôsob, akým sa pripravuje a podáva, je neoddeliteľnou súčasťou účinku a názvu nápoja. Keď to urobíte správne, budete mať vo vnútri pohára miniatúrny twister.
Ingrediencie
• 20 ml vodky Absolut vodka 40%
• 15 ml bieleho vermútu
• 70 ml jablko a harmanček Kombucha
• 20 ml bergamotového likéru
• 100 ml Cava Hola! Organic Cava Brut
Postup
Zmiešajte vodku s bergamotovým likérom a bielym vermútom. Zmiešajte jablko a harmanček Kombucha a Cavu. Všetky ingrediencie spolu zmiešajte, pretrepte. Dolejte Cavou.
Cava Sangría
Cava Sangria je lahodná verzia klasickej španielskej sangrie. Tento osviežujúci koktail je ako stvorený na teplé letné večery.
Ingrediencie
• Hrsť na kocky nakrájaného ovocia (jahody, broskyne a hrozno)
• 2 malé pomaranče nakrájané na tenké plátky
• 120 ml brandy Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva 40%
• 120 ml broskyňového likéru
• 120 ml šťavy z bieleho hrozna
• 4 malé vetvičky čerstvej mäty
• Cava PERELADA Cava Semi Sec
Postup
Zmiešajte na kocky nakrájané ovocie, pomaranče, brandy, likér, hroznovú šťavu a mätu vo veľkom džbáne. Nechajte vychladnúť aspoň 1 hodinu. Ovocnú zmes zalejeme Cavou, zamiešajte a servírujte sangriu do pohárov.


Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.