Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Kuracie teriyaki s brokolicou a TIP na víno
Ázijská kuchyňa patrí medzi najzdravšie kuchyne sveta. Je založená na rovnováhe. Základom je najmä veľa zeleniny, ryby, sója, tofu, huby, ryža a rezance. Mäso sa konzumuje v menšej miere ako u nás. Typickým prvkom ázijskej kuchyne je jej pikantnosť. Tá sa dosiahne buď rôznymi druhmi korenia, ale takisto ochutenými omáčkami. Lenka si pre vás pripravila rýchly recept na kuracie teriyaki s brokolicou a ryžou. K tomuto pokrmu odporúčam víno Reya Organica Tramín červený BIO 2020.
Kuracie teriyaki s brokolicou
Čas prípravy: 10 min, doba varenia 20 min
Počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Najprv si pripravíme marinádu na mäso. Zmiešame teriyaki omáčku, med a sušený zázvor. Poriadne premiešame.
2. Mäso si nakrájame na kocky a zmiešame s marinádou. Na panvici si rozhorúčime olivový olej a opečieme na ňom mäso z každej strany do mäkka a jemne poprášime kukuričným škrobom.
3. Medzi tým si rozoberieme čerstvú brokolicu na malé ružičky. Prikryjeme a v pare ju necháme dôjsť 4 minúty.
4. Uvaríme si ryžu podľa návodu. Môžeme servírovať na tanier ryžu, brokolicu a kuracie teriyaki, posypeme sezamom a jarnou cibuľkou.
Slovo teriyaki sa doslovne prekladá ako „lesklé a vyprážané“, čo odráža proces varenia, v dôsledku čoho cukor v kompozícii s pokrmom skaramelizuje a dodáva jedlu charakteristický lesk. V japonskej kuchyni sa teriyaki omáčka pridáva počas vyprážania rýb (predovšetkým makrela, tuniak a losos) a používa sa aj na prípravu sushi. V západnej kuchyni sa omáčka používa na rôzne druhy mäsa a zeleninu. Základné prísady na omáčku teriyaki sú sójová omáčka, saké a mirin (sladké ryžové víno) a trstinový cukor.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Vďaka množstvu komplexných chutí máme tendenciu myslieť si, že ázijskú kuchyňu je ťažké spárovať s vínom. Vo všeobecnosti k ázijským jedlám sú najlepšou voľbou ľahké až stredne plné biele vína, suché až polosuché. Napríklad Riesling, Pinot Gris alebo Gewűrztraminer z Alsaska. Skvelou voľbou môže byť i Champagne, ale aj ľahké, ovocné červené vína ako Beaujolais alebo Cote du Rhone, najmä k hovädziemu mäsu. Ku kuraciemu teriyaki s brokolicou a jazmínovou ryžou som vybrala ovocno korenistý Tramín červený Reya Organica. Jemne sladšia, korenistá chuť vína je pekným kontrastom k slanej chuti v jedle.
Odporúčanie someliérky:
Reya Organica Tramín červený BIO 2020
Sýta zelenkavo zlatistá farba a ovocno-korenistý buket sú typickými znakmi tohto Tramínu. Chuť vína je plná citrusových plodov, manga a žltého melóna doplnená jemnými tónmi bieleho korenia. Svieža kyselinka podčiarkuje celkový charakter Tramínu. Ukázať víno na eshope.
Reya Organica
Reya Organica je nová privátna značka spoločnosti Corner & Co., ktorá vznikla v spolupráci s vinárstvom Víno Natural Domin & Kušický.
Hrozno, ktoré bolo použité k výrobe vín Reya Organica, pochádza z ekologických vinohradov, ktoré sú obrábané v súlade s prírodou. Vinič je striekaný len povolenými bio prípravkami. Pri výrobe vína neboli použité žiadne chemické pridané látky. Vína Reya Organica sú takmer bez histamínu a majú veľmi nízky obsah oxidu siričitého. Sú určené do gastronómie aj do retailu, predstavujú dokonalý pomer medzi kvalitou a cenou.
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.