Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Likéry - sladké potešenie
Likér slúži ako nevyhnutný doplnok takmer každého miešaného nápoja. K dispozícii je veľa príchutí likérov ako je čokoláda, káva, ovocie a orechy. Likéry môžu zvýrazniť chuť v miešanom nápoji a sú skvelým doplnkom koktailov.
AKCIA - Likéry -20% do 16. 10. 2024
BLOG: Koktaily s likérmi
Likér je alkohol s najmenej 100 gramami cukru na liter a s minimálnym obsahom alkoholu 15 % ABV s niektorými výnimkami.
História
Vznik likérov možno vystopovať až do starovekej civilizácie, keď sa likéry používali na liečebné účely. Vývoj pokračoval aj v stredoveku, keď mnísi pestovali bylinky a experimentovali s rôznymi prísadami, aby zdokonalili svoje techniky výroby likérov. Zlom v tomto odvetví nastal počas renesancie, ktorá zaznamenala nový pokrok v technikách destilácie. Európski prieskumníci priniesli exotické prísady a koreniny, čím obohatili dostupné likéry. Vďaka koktailovej kultúre sa svet likérov rozvinul z liečivých prostriedkov do barov. TIP: Piemme Noci di Sorrento orechový likér 42%
Tri spôsoby výroby likérov
Existujú tri základné metódy používané na extrakciu aróm pri výrobe likérov, a to perkolácia, macerácia a destilácia. Prvé dve metódy sú studené metódy, pri ktorých sa nepoužíva teplo a tretia je podobná výrobe destilovaného ginu.
1. Macerácia/infúzia
Macerácia zahŕňa namáčanie ovocia alebo aromatických látok v alkohole, ktoré sú citlivé na teplo. Ovocie alebo iné aromatické látky sa nechajú lúhovať v alkohole (macerácia) alebo vo vode (nálev), kým sa neuvoľní farba, vôňa a chuť. Tento pomalý proces môže trvať jeden deň až rok.
2. Perkolácia
Podobne ako pri perkolácii kávy, táto metóda využíva veľkú nádrž na extrakciu chutí. Táto metóda známa aj ako „varenie“ je zvyčajne pre rastlinné arómy, ako sú bylinky. Surovina je v košíku alebo látkových vrecúškach a alkohol sa cez materiál opakovane prečerpáva (týždne až mesiace) alebo varí, čím sa výpary dostanú hore. Podobne ako pri macerácii je možné nasiaknuté aromatizačné činidlo destilovať a destilát pridať do perkolovaného alkoholu. Vyzrievanie pred plnením do fliaš je voliteľné, ale nie bežné.
3. Destilácia
Spôsob destilácie je podobný výrobe destilovaného ginu. Bylinky sa niekoľko hodín namáčajú v alkohole a potom sa destilujú v malom až strednom medenom kotly.
Táto metóda je určená pre likéry, ktoré sú menej citlivé na teplo a využívajú rýchlejšiu extrakciu, ako sú koreniny, korene, citrusové šupky a sušené bylinky.
Použije sa iba destilát zo srdca. Aby sa zachovali jemnejšie chute ako sú ruže, fialka a mäta, možno ešte použiť čiastočné vákuum na zníženie destilačnej teploty a alkohol možno vymeniť za vodu.
Vysoko odolný, silne ochutený, bezfarebný destilát sa vyrába a redukuje pred plnením do fliaš pridaním sirupu (cukor a demineralizovaná voda) a voliteľných potravinárskych farbív. TIP: Koval Cranberry gin liqueur Organic 30%
Spôsob výroby likéru závisí od suroviny pridanej do základného alkoholu:
• Šťavnaté ovocie: šťavy sa vyrábajú maceráciou
• Citrusové plody: oleje sa extrahujú z kôry ovocia perkoláciou
• Korenie alebo ovocné šupky: chuť z tvrdších alebo suchších zdrojov využívajú na extrakciu destiláciu
Likéry pochádzajú z rôznych regiónov sveta, pričom každý má svoje vlastné jedinečné tradície a chute. Niektoré známe príklady zahŕňajú limoncello z Talianska, Chambord z Francúzska a Kahlúa z Mexika.
Druhy likérov
• Monastic & Herbal: Likéry sú ochutené kombináciou bylín a korenín
• Generic: Ide o najväčšiu kategóriu likérov. Akýkoľvek likér s predponou „crème de“ v názve znamená, že minimálny obsah cukru je podľa predpisov EÚ 250 g/l. Zahŕňajú crème de menthe (mäta), creme de fraise (jahoda) a crème de framboise (malina), amaretto, maraschino a triple sec.
• Proprietary: Likéry vyrobené podľa prísne stráženej receptúry, ktorú výhradne vlastní výrobca. Väčšina týchto likérov by mala vo väčšine prípadov za sebou dlhú tradíciu.
• Cream: Likéry obsahujú mliečne výrobky, ako sú Baileys alebo Dutch Advocaat. Baileys zostáva najpredávanejším likérom na svete.
TIPY: Nirvana Cocoa Liqueur Premium 22 %, Dr. Kramer bylinný likér 36%, ABK6 Cognac Honey Liqueur 35%
Skladovanie likérov
Otvorenú fľašu likéru by ste mali spotrebovať do dvoch rokov. Ak likér obsahuje mliečne výrobky, mali by ste ho skonzumovať do 18 mesiacov.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.