Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Malbec = hviezda Argentíny
Odroda Malbec, známa svojou sýtou fialovou farbou a bohatou štruktúrou trieslovín, sa pestuje vo vinohradníckych oblastiach po celom svete, vrátane juhozápadného Francúzska a Bordeaux. Stal sa vlajkovou loďou Argentíny.
Oslavujeme Malbec Day 17. 4. - Malbec v akcii až -20%
Pôvod
História tejto odrody je hlboko zakorenená vo Francúzsku, kde zohrávala významnú úlohu v klasických zmesiach Bordeaux. Keďže sa hrozno v posledných rokoch stalo menej relevantným v Bordeaux, stala sa hviezdou v apelácii Cahors v juhozápadnom Francúzsku. Často sa označuje ako odroda, ktorá produkuje „čierne“ vína. TIPY na vína: Folie Rouge, Malbec 2020, Le Puy Emilien BIO 2018, Château du Cedre Le Cédre, Cahors, BIO 2019
Hľadanie domova v Argentíne
Malbec je momentálne najviac uznávaná pre svoju argentínsku produkciu, najmä v provincii Mendoza. S najväčšou výsadbou viniča na svete ponúka Argentína pestrú škálu štýlov od vín s plným telom a bohatosťou, ktoré sa nachádzajú v nižších nadmorských výškach, až po elegantnejšie, sviežejšie vyrábané vo vyšších nadmorských výškach.
Okrem toho sú tieto vína rozložené v širokom cenovom spektre, ktoré ponúka všetko od vín s vysokou hodnotou až po ultra prémiové určené pre ďalšie vyzrievanie vo fľašiach. TIPY na vína: Rutini Apartado Gran Malbec 2015, Mascota Vineyards Gran Mascota Malbec 2018
Veľkú časť úspechu Malbecu v Argentíne možno pripísať jedinečnému pestovateľskému prostrediu vo všetkých vinohradníckych oblastiach. Slnečné podmienky v meste Mendoza, ktoré odpočíva pod dažďovým tieňom z pohoria Ánd, tiež poskytujú výrobcom príležitosť praktizovať ekologické vinohradníctvo s malou hrozbou hniloby alebo plesní. Ale ako vo všetkých regiónoch, aj tu existujú určité výzvy, ktorým Mendoza čelí, vrátane letného krupobitia a jarných mrazov. Vo vinohrade možno prijať opatrenia na zvládnutie týchto problémov, ako je sieťovanie na ochranu viniča.
Argentínsky Malbec bol predtým vysadený v pergolovom systéme, miestne známy ako parral, aby chránil hrozno pred obrovským teplom pri zemi a poskytoval tieň. Vinič sa teraz primárne pestuje vertikálnym systémom Guyot, čo umožňuje modernejšie techniky manažmentu kvapkovej závlahy.
Podnebie a geografia
V rámci Mendozy majú vinohrady svoju vlastnú klímu a súbor pestovateľských podmienok, ktoré predstavujú širokú škálu. Stredná Mendoza je pre produkciu odrody Malbec historicky významná a sídli tu mnoho z najslávnejších výrobcov. Luján de Cuyo je známe výrobou niektorých z najlepších Malbecov. Väčšina z nich je vysadená v nadmorskej výške 900 až 1 100 metrov (2 950 – 3 610 stôp).
Ďalej na juhozápad a neďaleko Ánd sa tiež vyrába vysokokvalitné víno v malebnom údolí Uco. Tu sa nachádzajú jednyz najvyšších viníc v Mendoze, ktoré dosahujú nadmorskú výšku až 1 500 metrov – 2000 metrov. Vinič, ktorý sa tu pestuje, využíva slnečné dni, po ktorých nasledujú chladné noci. Tie pomáhajú zachovať v hrozne aciditu. TIPY na vína: Rutini Colección Malbec 2020, Alfa Crux BETA CRUX Corte 2017, Alfa Crux ALFA CRUX Corte 2016
Mimo Francúzska a Argentíny sa Malbec pestuje v Kalifornii, Austrálii a na Novom Zélande. Ochutnajte víno Villa Maria Private Bin Merlot – Malbec 2019.
Výroba a spracovanie
Hoci hrozno odrody Malbec má svoje vlastné, jedinečné vlastnosti, spôsob spracovania hrozna vo vinárstvach zohráva kľúčovú úlohu v konečnom štýle a kvalite vína. Tieto výrobné metódy môžu zahŕňať všetko od výberu miesta a riadenia výnosu až po metódu extrakcie a teplotu fermentácie, maceráciu po fermentácii až po vyzrievanie vína v dubových sudoch. Vinári v súčasnosti experimentujú s jemnejšou extrakciou, aby vytvorili elegantnejší štýl. S pokračujúcim skúmaním výrobných techník môžu spotrebitelia čoraz viac nájsť svetlejšie a kvetinovejšie štýly vín Malbec.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.