Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Mladé vína Mrva & Stanko 2021
Vinárstvo Mrva & Stanko prichádza na trh s mladými vínami z ročníka 2021. Vína sú výrazne ovplyvnené nádhernou dlhou a teplou jeseňou. Hrozno dokonale vyzrelo.
Ročník 2021 podľa slov Vladimíra Mrvu určite radíme medzi nadpriemerné. Zoznámte sa s vinárom – Mrva & Stanko
Ročník 2021
„I keď jar bola pomerne chladná, celá vegetácia bola posunutá, veľkú úlohu zohralo krásne slnečné počasie na jeseň. Prišlo babie leto a minimálne množstvo zrážok, čo spôsobilo, že hrozno dokonale dozrelo. Zachovalo si pomerne vyšší obsah kyselín. Biele vína sú korenisté, plné, štruktúrované, telnaté s výrazným aromatickým odrodovým profilom s dostatkom kyselín potrebných na dlhoročné zrenie vo fľaši. Ružové vína sú výrazne ovocné, svieže, pikantné s nádherným prejavom ovocných vôní a chutí.
Kto v ročníku 2021 počkal so zberom modrých odrôd, odmenou mu bolo dokonalé vyzreté hrozno, ktoré potrebuje ešte niekoľkoročné zrenie v sudoch s veľkým sľubným potenciálom kvality. Všeobecne hodnotím ročník ako veľmi dobrý, obzvlášť tento rok prial odrodám Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Tramín červený, Pálave, Frankovke modrej, Dunaju a slovenským modrým novošľachtencom.“ hovorí vinár Vladimír Mrva.
Nové etikety
Už minulý rok sa zmenil dizajn niektorých etikiet a v tomto trende vinárstvo pokračuje aj s novým ročníkom. Taktiež sa zmenilo aj označovanie vín. „Na prednej bielej etikete nájdete tie najdôležitejšie údaje a to názov vinárstva, odrodu, ročník a kategóriu, či ide o víno suché, polosuché, polosladké alebo sladké. Okrem cukornatosti kladieme dôraz hlavne na terroir, čiže odkiaľ hrozno pochádza“, pokračuje Vladimír Mrva. „Samozrejme nechýbajú ani údaje o obsahu kyselín a alkoholu.“
Vína 2021
Mladý Műller Thurgau z Mojmíroviec disponuje intenzívnou ovocnou vôňou , najmä citrusových plodov s jemným muškátovým tónom. Chuť vína je šťavnato ovocná so sviežimi citrusovými kyselinami. Mladý, ľahký a šťavnatý.
Klasické Veltlínske zelené z Dolných Orešian s jemnou ovocnou vôňou hrušky, bieleho grepu, mandle a lúčnych kvetov. Chuť vína je lahodná, ovocná so sviežimi kyselinami a mandľovými tónmi. V závere jemne minerálne. Výborne sa hodí ku klasickému viedenskému teľaciemu rezňu.
Netradičné spojenie dvoch odrôd i tak môžeme označiť cuvée Silvánske zelené a Sauvignon. Víno s citrusovo kvetinovou vôňou.
Zelené jablko, egreš a ružový grep s dotykom byliniek. Ľahká, svieža a ovocná chuť so šťavnatou kyselinkou. Odporúčame podávať s k špenátovej rolády s vajíčkovou plnkou s medvedím cesnakom.
Štvoricu mladých vín uzatvára Muškát žltý určený pre milovníkov sladších vín. Atraktívna vôňa ruže, medu, lúčnych kvetov a korenia. Ovocná chuť je v rovnováhe s vôňou, ju dopĺňa šťavnatá kyselinka a zvyškový cukor. Medovo muškátové.
I tento rok vinárstvo ponúka tri ružové Cabernety v suchej, polosuchej verzii a jeden v spojení s odrodou Syrah.
Suchý Cabernet Sauvignon Rosé z Vinodolu vás láka intenzívnou ovocnou vôňou lesných jahôd a malín. Chuť je šťavnato ovocná s harmonickou štruktúrou kyselín. Skvele sa hodí ku grilovanému lososovi. Polosuchý Cabernet z Jasovej má ovocno krémovú štruktúru a vyšší zvyškový cukor v závere. Cuvée Cabernet Syrah Rosé je postavené na lesnom ovocí a harmonickou krémovou štruktúrou. Príjemne osvieženie nielen počas letných dní.
Spolu s mladými vínami prináša vinárstvo Mrva & Stanko tiež Cabernet Sauvignon 2018 z Jasovej v novom dizajne. Atraktívny Cabernet s vôňou zrelých čiernych ríbezlí, višní a malín s ľahkým dotykom vanilky. Chuť je ovocno korenistá so stredne plným telom a hladkými, mäkkými tanínmi.
Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“. Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.