Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Mladé vína Mrva & Stanko 2022
Vinárstvo Mrva & Stanko prichádza na trh s mladými vínami z ročníka 2022. Vína sú výrazne ovplyvnené veľmi teplým a suchým počasím. Ročník 2022 podľa slov Vladimíra Mrvu bol lepší pre modré odrody.
Ročník 2022
Ešte je veľmi skoro hodnotiť kvalitu vín ročníka 2022. Minulý rok bolo veľmi teplo a hlavne sucho. Zrážky prišli až v septembri, čo ovplyvnilo najmä biele aromatické odrody ako Tramín červený a Pálava, kde sme mali nižšie kyseliny. Problémy mali mladé výsadby, staré vinice to zvládli perfektne. Avšak jedným dychom musím dodať, že rok 2022 bol nadpriemerný pre modré odrody. Dokonalé vyzreté hrozno, ktoré potrebuje ešte niekoľkoročné zrenie v sudoch s veľkým sľubným potenciálom kvality.
Vína 2022
Silvánske zelené zo Šenkvíc je prvou novinkou ročníka 2022. Hrozno pochádza zo 40.ročného vinohradu. Vo vôni dominujú citrusy a horká mandľa. Ľahké, svieže víno s dobrou harmóniou a hroznovým prejavom.
Mladý Műller Thurgau z Mojmíroviec disponuje ovocnou vôňou citrusov s jemnými muškátovými tónmi. Chuť je šťavnato ovocná so stredne plným telom. Mladý s personalitou odrody.
Klasické Veltlínske zelené z Dolných Orešian s vôňou hrušky, bieleho grepu a lúčnych kvetov. Chuť je plnšia, ovocná so sviežimi kyselinami. V závere minerálne. Výborný k pečenému bôčiku.
Veltlínske zelené KRYO je atraktívnejšie s tónmi šťaveľu a citrusov. V chuti šťavnaté s pyrazínovými tónmi. Stálica v portfóliu Mrva & Stanko.
Sauvignon z Čachtíc disponuje atraktívnymi broskyňovo egrešovými tónmi. V chuti citrusovo broskyňový s ľahko termickým prejavom.
Pesecká Leánka v polosuchej verzii. Hrozno z 35 ročného vinohradu v Mužli. Vo vôni atraktívna zelené jablko, sušená marhuľa doplnená tónmi lúčnych kvetov. V chuti ovocná s dominanciou citrusov a medu. V závere vyšší zvyškový cukor.
Netradičné spojenie dvoch odrôd Cuvée Muškát žltý a Sauvignon v polosuchej verzii. Víno s intenzívnou grepovo muškátovou vôňou. Ovocno muškátové v chuti, šťavnaté s vyšším zvyškovým cukrom v závere.
I tento rok vinárstvo ponúka tri ružové vína. Dva Cabernety v suchej, polosuchej verzii a jeden v spojení s odrodou Syrah. Suchý Cabernet Sauvignon Rosé z Vinodolu vás láka intenzívnou ovocnou vôňou lesných jahôd a malín. Chuť je ovocná s krémovo karamelovou štruktúrou. Polosuchý Cabernet Sauvignon Rosé z Jasovej má ovocno krémovú štruktúru a vyšší zvyškový cukor v závere.
Cuvée Cabernet Syrah Rosé je postavené na lesnom ovocí a harmonickou krémovou štruktúrou. Príjemne osvieženie nielen počas letných dní. Ružové v štýle Provance sa skvele hodí k tradičnej veľkonočnej plnke.
Na záver sme mali možnosť ochutnať i prvé červené víno z ročníka 2022 Modrý Portugal z Dolných Orešian. Atraktívna vôňa kôstkového ovocia. V chuti pôsobí mäkko, nadväzuje na vôňu s ovocným prejavom a teplejším záverom.
Vinárstvo Mrva & Stanko
Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“. Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.