Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Nealkoholické drinky - pripravte si známe koktaily v nealko verzii
Ak máte radi zábavu pri príprave alebo popíjaní kokteilov, ale radi by ste si dopriali neaolkohlickú verziu, pripravili sme pre vás skvelé nealko alternatívy k najznámejším koktailom. Zdroj: Riedel
Preferujete alkoholické drinky? Prečítajte si blog: Koktaily na báze ginu Adamus
Nealkoholická Margarita
Zmes citrusových štiav, sirupu, limetky, sódovej vody a soli je presne to, čo potrebujete na servírovanie výborného koktailu, ktorý je skutočným tropickým potešením a zároveň si zachováva najpozoruhodnejšie vlastnosti margarity.
Ingrediencie (na jednu porciu)
• Himalájska soľ
• 1 limetka nakrájaná na mesiačiky
• Ľad
• 30 ml. čerstvej limetkovej šťavy
• 30 ml čerstvej pomarančovej šťavy
• 15 ml čerstvej citrónovej šťavy
• 2 lyžičky agávového nektáru alebo cukrového sirupu
• Sódovka
Príprava
Nasypte soľ na tanier, kúskom limetky prejdite okolo okraja pohára Riedel a jemne ho ponorte do soli, aby ste pokryli okraj. Po dokončení naplňte pohár ľadom. Nalejte limetkovú, pomarančovú a citrónovú šťavu. Pridajte agávový nektár/cukrový sirup do koktailového šejkra a pretrepte, aby sa spojili. Po dokončení nalejte do pohára, doplňte sódovou vodou a ozdobte kúskom čerstvej limetky.
Nealkoholické Martini espresso
Bez alkoholu neznamená bez kofeínu. Takže s týmto lahodným koktailom na báze espressa si môžete vychutnať originálny drink.
Ingrediencie (na jednu porciu)
• 45 ml vodky bez alkoholu
• 30 ml espressa shot, chladené
• 20 ml cukrového sirupu
• 3 kávové zrná na ozdobu
Príprava
Pripravte si espresso shot a nechajte ho vychladnúť v chladničke asi 30 minút. Po vychladnutí nalejte všetky ingrediencie do šejkra naplneného ľadom a intenzívne pretrepávajte asi 20 sekúnd. Zmes preceďte do pohára Riedel a ozdobte kávovými zrnami.
Espresso shot v Taliansku „un caffè“ je malá šálka s aromatickým nápojom. Potrebujete asi 7 g kávy a 25 ml horúcej vody.
Virgin Mojito
Kto by nemal rád mojito? Táto verzia klasického mätového kokteilu bez rumu vás skutočne osvieži a nabije energiou.
Ingrediencie (na jednu porciu)
• 30 ml čerstvej limetkovej šťavy
• 15 ml cukrového sirupu
• 120 ml sódovky
• Ľad
• malý zväzok lístkov mäty
• 1 limetka
Príprava
Nakrájajte limetku na mesiačiky, pridajte ju do pohára Riedel s hrsťou lístkov mäty a rozdrvte pomocou barovej lyžičky. Pridajte čerstvú limetkovú šťavu, cukrový sirup, sódovú vodu, ľad a premiešajte.
Virgin jahodové daquiri
Kombinácia ginu bez alkoholu, jahôd a limetky je všetko, čo potrebujete, aby ste si znovu vytvorili skvelú atmosféru leta i v zime.
Ingrediencie (na jednu porciu):
• 210 ml rozdrvených mrazených jahôd
• 60 ml rozdrvených čerstvých jahôd
• 60 ml čerstvej limetkovej šťavy
• 60 ml cukrového sirupu
• 30 ml ginu bez alkoholu Toison
• plátok limetky a jahody na ozdobu
Príprava:
Pridajte všetky ingrediencie do mixéra a mixujte pri vysokej rýchlosti do hladka asi 30 sekúnd. Keď ste so svojim koktailom spokojní, nalejte ho do koktailového pohára Riedel a ozdobte plátkom čerstvej limetky a jahodou.
Negroni bez alkoholu
Dokonalá nealkoholická náhrada za najobľúbenejší ginový koktail. Príprava je jednoduchá. Potrebujete len gin bez alkoholu, alternatívu ku Campari bez alkoholu, bitters, sirup a pomarančovú kôru.
Ingrediencie (na jednu porciu)
• 30 ml ginu bez alkoholu Toison
• 30 ml cukrového sirupu
• 30 ml alternatívy Campari bez alkoholu
• 2 kvapky pomarančového bitters
• Pomarančová kôra na ozdobu
Príprava
Všetky ingrediencie pridajte do miešacieho pohára s ľadom a miešajte, kým sa nespoja. Preceďte do pohára Riedel Rocks Glass a ozdobte kúskom pomarančovej kôry.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku