Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Nealkoholické koktaily na báze vína - Mocktail
Či už zámerne nepijete alkohol alebo len hľadáte niečo osviežujúce na popíjanie v lete, prinášame vám niekoľko inšpiratívnych nealkoholických koktailov. Tieto jednoduché mocktaily si môžete pripravíte aj doma. Stačí jeden dúšok a alkohol vám už nebude chýbať.
Nealkoholické vína nájdete na eshope.
Mocktail verzus koktail
Významný rozdiel medzi mocktailom a kokteilom je v tom, že mocktail neobsahuje alkohol. Sú to miešané nápoje, ktoré by ste našli v bare a obsahujú veľa rovnakých ingrediencií ako ich náprotivky, len nie alkoholickú zložku.
Mocktaily sú špeciálne vyrobené miešané nápoje, zvyčajne podľa barového programu v reštauráciách alebo baroch, aby boli podobné koktailom, ale bez iných zložiek na báze alkoholu. Zvyčajne obsahujú veľa rovnakých ingrediencií ako koktaily. Rovnako ako niektoré koktaily sú experimentálne vo svojich prísadách, spájajú prvky, ako sú bylinky. Niektoré mocktaily obsahujú vína bez alkoholu s chuťovými profilmi podobnými ich alkoholickým náprotivkom.
Krvavo pomarančová mimóza
Ingrediencie:
• 120 ml SERENA 1881 0,0 Alcohol Free
• 60 ml šťavy z krvavého pomaranča
• Kolieska krvavého pomaranča
• Pomarančová kôra, cukor a horúci med na okraj
Postup
Najprv si kalich na biele víno olemujte zmiešaním kôry z jedného pomaranča s 1-2 polievkovými lyžicami cukru na plytkom tanieri.
Niekoľko polievkových lyžíc horúceho medu nalejte do iného taniera a ponorte kraj kalichu do medu, potom do pomarančovo cukrovej zmesi. Nechajte chvíľku postáť, aby lem stuhol.
Do kalichu s ľadom vložte kolieska krvavého pomaranča. Nalejte šťavu z krvavého pomaranča a doplňte Serena 1881 Alcohol Free.
Letný mocktail
Ingrediencie:
• 1 hrubý plátok uhorky
• 1 vetvička mäty
• niekoľko mrazených červených bobúľ ovocia
• 120 ml Hola! Alcohol Free Sparkling 0,0 %
• ľad
• Na ozdobenie
• mrazených ovocie, plátok uhorky, mäta
Postup
Uhorku a vetvičku mäty nakrájte na malé kúsky. V malej panvici priveďte do varu 200 ml vody a potom pridajte mätu a uhorku. Vypnite a nechajte 2 minúty postáť. Pridajte malú hrsť mrazených bobúľ, nechajte ich minútu rozmraziť a potom ich zľahka rozdrvte. Zmes preceďte. Tá vydrží v chladničke až 24 hodín a vystačí na prípravu štyroch nápojov. Nalejte 40 ml precedenej zmesi do vysokého pohára. Pridajte hrsť ľadu a dolejte 120 ml Hola!. Ozdobte akýmkoľvek nasekaným ovocím, ktoré máte radi, alebo ešte mrazenými bobuľami a lístkami mäty. Jemne premiešajte, aby sa spojili.
Lime Spritz
Ingrediencie:
• 1 limetka nakrájaná na kolieska
• 180 ml BERTICOT biely bez alkoholu
• 120 ml citrónovej sódy
Postup
Kalich na biele víno vysteľte kolieskami limetky a naplňte drveným ľadom.
Pridajte nealkoholické biele víno Berticot a doplňte citrónovou sódou.
Nealkoholický letný punč
Ingrediencie:
• 100 g brusníc
• 100 ml brusnicovej šťavy
• 500 ml šťavy z krvavého pomaranča
• šťava z 1 limetky
• tenké plátky pomaranča a limetky
• vetvičky mäty
• 600 ml BERTICOT červený bez alkoholu
Postup
Brusnice vložte do stredne veľkej, pevnej mraziacej nádoby, podlejte vodou (asi 2,5 cm), zmrazte. Zmiešajte brusnicovú šťavu vo veľkej nádobe (asi 1,5 litra) s pomarančovou a limetkovou šťavou. Pri podávaní rozdrvte plát mrazených brusníc na kúsky a vložte na dno ôsmich pohárov. Do každého pohára vložte kúsok limetky a pomaranča a vetvičku mäty, potom zalejte rozmixovanými ovocnými šťavami a dolejte Berticot.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku