Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.

Nové slovenské vína v portfóliu - Fundus Regius a Papillon
Pravidelne meníme ponuku vín od slovenských i zahraničných vinárov. Ochutnajte výnimočné cuvée z východoslovenskej oblasti z vinárstva Fundus Regius a tiež zaujímavú novinku z BIO vinárstva Papillon Víno od Francúza.
Nový blog: Ročník 2023 slovami slovenských vinohradníkov a vinárov
Fundus Regius MERU
„Nápad vytvoriť víno MERU vznikol z túžby zmiešať rôzne ročníky nášho Cabernetu a sledovať, čo z toho vznikne“, prezradil Marek Rakús. Pri tvorbe vína sa podieľali tri generácie rodiny. Vína vyrobil zakladateľ vinárstva pán Ján Regenda spolu so svojimi dcérami Barborkou a Veronikou. Výsledné cuvée dotvoril už vnuk Marek. Súčasťou blendu sú približne v rovnakom pomere vína CS 12, CS 13 a CS 15. „Zhodou okolností súčet ročníkov 12, 13 a 15 tvorí číslo 40, čo bol rok narodenia autora týchto vín, Jána Regendu. Takže je to víno na jeho počesť,“ doplnila Veronika Regendová. „Meru označuje synonymum číslovky 40 zo štúrovského obdobia.“
Cabernet Sauvignon z Jacikovej vinice patrí medzi najlepšie na Slovensku. Vinohrad s juhozápadnou expozíciou a nadmorskou výškou atakujúcou 300 m n. m. Mikroklimatické podmienky ako aj pôdne podložie dovoľujú hroznu zostať vo vinohrade dlhšie bez strát kyseliniek či prirodzenej sviežosti.
Mladé, živé a bohaté s výbornou tanínovou štruktúrou. Senzoricky intenzívne a komplexné červené víno s rukopisom pôvodu. Skvelý potenciál pre vyzrievanie.
Víno od Francúza Papillon Gonepteryx edition: 22 BIO
V dedinke Devičie, ktorá leží na strednom Slovensku, sídli malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Od roku 2019 je vinárstvo certifikované BIO. Vulkanická pôda neďalekej sopky Sitno má výborný potenciál na dopestovanie dobrého a kvalitného hrozna. David Papillon je zástancom biodynamiky: „Pre nás bolo dôležité, aby hrozno bolo zdravé v bio kvalite.“
Gonepteryx je latinsky názov pre Motýľa žltáčika, ktorého stretneme v bio vinohrade. Víno vzniklo spojením dvoch bielych odrôd Tramínu červeného (70%) a Sauvignonu (30%). Hrozno pochádza z vinohradov Viničky a Dolné Plachtince, ktoré patria vinárstvu Víno Natural Domin & Kušický. „Lisovali sme celé strapce a fermentácia prebehla spontánne, ako pri všetkých našich vínach,“ hovorí David Papillon. Tramín z ročníka 2020 zrel v sklolamináte a Sauvignon z ročníka 2019 vyzrieval rok v dubových sudoch. Víno je nečírené, nefiltrované a fľaškované samospádom.
„Rešpektovaním prírody umožníme hroznu, aby sa ukázalo v jeho prirodzenej kráse. Naše vína sú vyrobené s vášňou a láskou. Obsahujú len hrozno a minimum síry,“ dodáva Darina Papillon. Gonepteryx vyniká svojou prirodzeným charakterom.
Ďalšie články

Keď sa povie Záhorie, milovníkom vína sa okamžite vybaví Skalický rubín – červené víno s jedinečným charakterom, ktorého pôvod je viazaný na vinohradnícku oblasť okolo Skalice. A práve toto víno tvorí srdce ponuky Vinárstva Tureček z Vrádišťa.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.