Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Novinka Ronco di Prepotto – „Víno je božská emócia“
Ronco di Prepotto patrí rodine Macorig od roku 1901. Toto rodinné vinárstvo, ktoré vyrába dokonalé vína, sa nachádza v nádhernej oblasti sa v oblasti Prepotto, v provincii Udine, v regióne Friuli-Venezia Giulia. Patrí k najvýznamnejším výrobcov vína v provincii Udine.
Filozofia vinárstva je predaj vína až v jeho optimálnej senzorickej kondícii, čo v skutočnosti znamená, že aktuálne sú v ponuke minimálne desaťročné vína.
Strategické rozhodnutia vinárstva viedli k diverzifikácii výroby a tým aj distribúcie prostredníctvom vytvorenia dvoch produktových radov: "Ronco di Prepotto" s vínami Anatema a Zeus a „Vigneti dei Monti Sacri“ s autochtónnymi odrodami Schioppettino a Picolit.
Všetky vinohrady boli z veľkej časti (35%) úplne obnovené. Vysadené sú juhovýchodne od Cividale, v Colli Orientali del Friuli. Medzi lesmi a lúkami, po prašných a kľukatých cestách narazíte na terasy starých a nových viníc. Vinná réva sa tu vždy pestovala už od roku 1901. Vinárstvo nepoužíva žiadne herbicídy, chemické hnojenie len v homeopatických dávkach (organické pomocou starého dobrého hnoja...), ochranné prostriedky len v nevyhnutných prípadoch. Zber je prirodzene úplne ručný a vykonáva sa v niekoľkých fázach, aby sa zozbierali všetky strapce hrozna v správnej zrelosti. Časť hrozna sa necháva sušiť vo veľkej, dobre vetranej stodole starého statku, kde sú strapce zavesené jeden po druhom na hákov úhľadne zoradených pod strechou.
Ronco di Prepotto Anatema DOC
Cuvée odrôd Friulano, Malvasia Istriana a Riesling Renano. Ručný zber hrozna v prvých dňoch septembra až do druhej polovice októbra. Vinifikácia prebieha z 80 % nerezových tankoch a 20 % dubových sudoch. Víno ležalo 18 mesiacov jemných kaloch a ďalších 12 mesiacov zrelo ešte vo fľaši pred uvedením na trh. Komplexné a ušľachtilé víno s eleganciou a šarmom. Zároveň pôsobí stále veľmi živo a prirodzene. Napriek perfektnej fľašovej zrelosti môže vyzrievať ešte niekoľko rokov.
Ronco di Prepotto Zeus DOC
Cuvée odrôd Schioppettino, Refosco dal peduncolo rosso a Merlot. Ručný zber hrozna od septembra do začiatku októbra. Macerácia v drevených sudoch 15-22 dní. Jablčno-mliečna fermentácia a zrenie prebieha v nových dubových sudoch po dobu 22 mesiacov.
Zeus je komplexné, harmonické a zároveň delikátne a šarmantne pôsobiace víno. Dlhý záver s terciárnym charakterom.
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.