Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Armagnac je historickým duchom Francúzska, nedávno oslávil svoje 700. výročie. Rodina Darroze si vybudovala svoju povesť a jedinečnosť prostredníctvom úžasnej zbierky armaňakov v regióne. Každý z nich dozrieva v dubovom sude, ktorý mu dodáva jedinečný charakter. Názov usadlosti, rok výroby a dátum plnenia do fliaš zaručujú túto jedinečnú rozmanitosť. Gastronómia a Armagnac, dve vášne, ktoré sú v rodine Darroze dobre zaužívanými hodnotami. Autenticita, tradícia, rešpekt, nezávislosť, potešenie – tieto slová vystihujú Armagnac Darroze.
Zo všetkých francúzskych vinohradníckych regiónov je Gaskonsko nepochybne najmladší. Pôda rozdeľuje región na tri časti: Bas Armagnac, Armagnac Ténarèze a Haut Armagnac. Bas-Armagnac je najsevernejší región a dostal meno podľa svojej geografickej polohe. Nižšie ako ostatné regióny (60 až 120 metrov nad morom oproti 150 až 200 metrov pre Haut-Armagnac). Jeho pôda sa rozprestiera v oblasti Gers a Landes a pozostáva z ílovitého piesku, v ktorom sa nachádzajú morské sedimenty. Je považovaná za oblasť, ktorá dáva najkvalitnejší a najaromatickejší armaňak. Vďaka tomu je Bas-Armagnac klenotom apelácie. Podnebie s miernou a slnečnou jeseňou je ideálne na dozrievanie hrozna. Les, ktorý chráni vinič pred nepriaznivým počasím poskytuje aj dubové drevo pre výrobu sudov, v ktorých armaňak vyzrieva.
V roku 1974 Francis Darroze začal podnikať v Bas-Armagnac, nakupoval armaňaky pre svoju klientelu. Jeho rodinná reštaurácia Darroze vo Villeneuve-de-Marsan sa nachádza v krásnom francúzskom departemente Landes. V časoch najväčšej slávy mala reštaurácia dve hviezdy Michelin asi dvadsať rokov a pýšila sa vínnou pivnicou takmer mýtických rozmerov. Prvotná myšlienka bola jednoduchá, vytvoriť povedomie o regióne a jeho mimoriadne pestrých vinohradníckych pôdach, bohatých a poznamenaných históriou, pri rešpektovaní originality a typického charakteru jednotlivých oblastí. Odvtedy zintenzívnil hľadanie najlepších viníc a pôd Bas-Armagnac.
Vďaka Darrozovi, ktorý jednotlivé armaňaky nemiešal, ale fľašoval podľa vinárstva s menom výrobcu jasne uvedeným na etikete. Takto mohli ochutnať a oceniť milovníci destilátov po celom svete i menších pestovateľov. V roku 1996 sa k nemu pripojil jeho syn Marc a je to Marc, ktorý brilantne udržiava túto stránku činnosti rodiny Darroze dodnes. Marc, vyštudovaný enológ, sa v roku 1996 pripojil k svojmu otcovi, aby nasledoval jeho kroky. Obaja sa navzájom dopĺňali „hľadači pokladov“, ako ich prezývala Martine Nouet vo svojej knihe « Eaux-de-vie: le guide » . Len za 30 rokov má kolekcia viac ako 250 armaňakov vo viac ako 50 ročníkoch. Práve vďaka tejto rozmanitosti bol Marc Darroze schopný vybudovať kolekciu „Grands Assemblages“.
Armagnac Francisa Darroza sa prirodzene redukujú jednoduchým odparovaním alkoholu v priebehu rokov starnutia. Zrejú vo vlastných sudoch, aby si zachovali svoj skutočný charakter. Do čistej eaux-de-vie nikdy nepridáva karamel ani žiadne iné farbivá. Celá Darrozeova zásoba Bas-Armagnac sa uchováva v drevených sudoch. Až po prijatí objednávok ich stáčajú. Tým sa proces starnutia čo najviac predlžuje.
Pri degustácii armaňaku dôležitú úlohu zohráva kalich. Čím starší armaňak, tým by mal mať kalich široké dno a úzky vrch. Koncentruje sa v ňom alkohol a arómy. Mladšie potrebujú väčší otvor – napríklad kalich tulipánového tvaru. Dôležitá je aj teplota podávania. Vyhnite sa zahrievaniu armaňaku v kalichu. Správna teplota, ktorá umožní, aby sa v kalichu sám zohrial a rozvinul všetky svoje arómy, je okolo 18 až 20 stupňov Celzia.
Preferovanou voľbou Marca Darroze je čokoláda s vysokým percentom kakaa a Armagnac. Jemná horkosť vyváži bohatosť a tuk eaux-de-vie Darroze. Tieto tmavé čokolády sú tiež známe tým, že obsahujú menej cukru. Pre Marca je odroda „criollo“ perfektná, pretože poskytuje jemné kakao pretrvávajúce v ústach. Sladké drievko, vanilka, škorica, klinčeky, mandle, vlašské orechy a koža sú niektoré príklady aróm spoločných pre armaňak a čokoládu. Keď človek stretne dokonalú harmóniu, manželstvo je jednoducho samozrejmé a uspokojí chuťové poháriky na celé hodiny.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.