Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Novinka zo Jurancon Clos Lapeyre
Jean-Bernard Larrieu je hlavou rodinného podniku Clos Lapeyre, je treťou generáciou rodiny Larrieu. Vinárstvo sa nachádza južne od Pau a Biarritz, na strmých svahoch s výhľadom na Pyreneje. Vinohrady sa rozkladajú na 18 hektároch, z ktorých väčšina je orientovaná na juh a sú obhospodarované s filozofiou rešpektovania prírody. Vinárstvo má od roku 2005 certifikáciu ekologické poľnohospodárstvo a biodynamike sa venujú od roku 2013.
Vinárstvo a vinohrady
Jurançon je veľmi malá vinohradnícka oblasť nachádzajúca sa v Pyrenejach v juhozápadnom Francúzsku, je známa svojimi sladkými vínami.
Clos Lapeyre sa tradične venovalo zmiešanému hospodáreniu s drobným ovocím a hroznom. Od roku 1985 sa farma začala venovať výlučne len pestovaniu hrozna. Vinice sú vysadené na terasách v nadmorskej výške 300 až 400 metrov. V roku 2000 rodina Larrieu vlastnila 10 hektároch. V roku 2004 prevzala Nays-Labassère, nádherný, starý vinohrad s rozlohou 7 hektárov v srdci Chapelle-de-Rousse.
Pôdy vo vinohradoch sú hlinito-ílovité ležiace na typickom „poudingue de Jurançon“. Podložie tvorí slávny vápencový „podingue“. Je to kombinácia kameňov vytvorených eróziou Pyrenejí. Pôda je pokrytá mäkkými vrstvami (piesočnatý íl a kremičitý íl), striedané s vrstvami nahromadenia ílov, ílovcov a pieskov s okruhliakmi na povrchu. V Clos Lapeyre sa vo vinohradoch pracuje podľa pravidiel ekologického poľnohospodárstva (certifikácia FR BIO 10), aby sa podporila a optimalizovala životnosť pôdy, rešpektom na životné prostredie. Od roku 2005 ekologické vinohradníctvo s licenciou French Quality a biodynamika od roku 2013.
Podnebie
Clos Lapeyre, 40 km od úpätia Pyrenejí a 100 km od oceánu, v srdci Jurançonu, má oceánske podnebie prospešné pre vinohrady. Typické sú veľmi vysoké ročné zrážky až 1200 mm. Dažde sú najmä v zime a na jar vo forme prehánok, letné búrky sú časté a niekedy prudké s krupobitím. Jeseň je mierna a suchá, dokonca sa v niektorých rokoch hovorí o babom lete s vplyvom horúceho vetra zo Španielska, Balagùer.
Odrody
V rokoch 1972 až 1975 farma vlastnila 5 hektárov, z toho 3 na terasách, vrátane Camina Larredyu, prvých terás v Jurançone. Vinič vysadený s veľmi nízkou hustotou, 1000 max. 1100 viniča/ha, svahy na strmých pozemkoch dosahujú výšku 6 až 8 metrov. Vinice sú vysadené v smere svahu. Horná časť svahu Lapeyre bola opätovne vysadená v rokoch 1982 až 1984. Nádherný Bish cirque (amfiteáter) bol založený v rokoch 1994 až 1998. Parcely Navaillés a Poudempa pochádzajú z rokov 1991 a 1993. „Mantoulan“ bol postupne vysadený do roku 2008.
V apelácii Jurançon je povolené používať päť odrôd. Clos Lapeyre pestuje odrody Petit a Gros Manseng spolu s Courbu a Camaralet.
Výroba
Zber je 100% ručný a 50% bieleho hrozna určeného na suché vína je odstopkované. Vinárstvo používa vlastné kvasinky. Vína sú fermentované v nerezových tankoch alebo v sudoch foudre, v závislosti od štýlu vín. Pivnica je jednoduchá a klasická, pretože vína sa vyrábajú vo vinohradoch. Ročná produkcia sa pohybuje okolo 70 až 90 tisíc fliaš, v závislosti od ročníka.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku