Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Ochutnajte víno Špalek GRYLLUS
Rodinné BIO vinárstvo Špalek hospodári na 12 ha viníc na Kraví Hoře u Znojma. Okrem tradičných bielych, ružových a červených vín vyrába aj vína zrejúce na kvasničných kaloch, v dubových sudoch (Sur lie), vína likérové (Šaler) a vína prírodné, ktoré kvasia s divokými kvasinkami (Edelspitz). Vyhláseným červeným vínom je rodinné cuvée Gryllus, ktoré zreje v malých dubových sudoch.
Špalek Gryllus cuvée, BIO 2017
Červené Cuvée GRYLLUS patrí dlhodobo k tomu najlepšiemu, čo z modrého hrozna v rodinnom vinárstve Špalek vyrábajú. GRYLLUS je latinské označenie pre svrčka. „Máme ich v našich ekologicky obhospodarovaných vinohradoch toľko, že sme sa nakoniec rozhodli, pre naše prémiové cuvée pomenujeme práve podľa tohto chrobáka.“ Takto s úsmevom predstavuje Marek Špalek cuvée Gryllus.
Prvý ročník bol vyrobený v roku 2000, kedy prvýkrát priniesla úrodu (panenskú) vinica, ktorú Špalekovci vysadili po revolúcii na Kraví vrchu (v roku 1997). Táto vinica mala výmeru 1,5 ha a odrodová skladba bola nasledujúca: 45% Svätovarnickej, 45% Zweigeltrebe a 10% Cabernet Sauvignon. Presne v tomto pomere namiešali svoje prvé prémiové Cuvée Gryllus. Rmut nakvášal 14 dní a po jablkovo-mliečnej fermentácii v nerezovom tanku zreli tieto vína po dobu jedného roka v malých dubových sudoch (barrique = 225 litrov). Pätina sudov nových a štyri pätiny sudov starších. To preto, aby prejav sudu nebol príliš výrazný. Jednotlivé odrody zreli oddelene a až pred fľašovaním boli zmiešané. Fľaše následne ležali ďalšie dva až tri roky v hlbokých pieskovcových pivniciach vo vinárstve. A tak sa to robilo 23 rokov.
Posledné dva roky však došlo k zmene. Svätovavrinecké sa naposledy zberalo v roku 2020. V zime 2020/2021 túto odrodu vyklčovali. Od ročníka 2021 má teda z tohto dôvodu Gryllus odlišné zloženie: 85% Zweigeltrebe a 15% Cabernet Sauvignon.
Jedno z posledných Gryllusov s pôvodným zložením z odrôd Cabernet Sauvignon, Svätovavrinecké a Zweigeltrebe. Hrozno pochádza z vinice Kraví hora. Vo vzhľade rubínovo červené. Vo vôni čučoriedkovo-kôstkové s dotykom korenia. V chuti harmonické s ovocným prejavom, zamatovou textúrou a "cool climate" charakterom. Elegantné s potenciálom pre vyzrievanie.
„Naši zákazníci spočiatku vôbec nechápali, prečo by cuvée malo stáť viac, ako odrodové vína. Dalo to veľa vysvetľovania. Trvalo to roky, ale naša trpezlivosť priniesla svoje plody. Cuvée GRYLLUS sa po dvadsiatich rokoch na trhu stalo stálicou medzi kvalitnými moravskými červenými vínami, “ hovorí vinár Marek Špalek.
Ďalšie články

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.

Ružové vína, známe aj ako rosé, si získali srdcia milovníkov vína po celom svete. Sú osviežujúce, ovocné a často plné letnej atmosféry. No viete, ako sa vyrába ružové víno? Výrobný proces rosé nie je len kompromis medzi červeným a bielym vínom – ide o precízne riadenú technológiu s vlastnými špecifikami. V tomto článku sa pozrieme na proces výroby ružového vína, jeho metódy, výzvy a zaujímavosti.