Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Opitý Izidor roláda a TIP na víno
Aké by to boli Vianoce bez sladkostí. Vyskúšajte tento rok tradičný recept v novom šate podľa Lenky.
Pripravte si opitého Izidora ako roládu a k nemu vyskúšajte víno Maury Tuilé od Gérarda Bertranda.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Opitý Izidor roláda
Čas prípravy: 45 min, počet porcií: 12
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Postup
1. Vajíčka vyšľaháme s cukrom a horúcou vodou. Postupne pridávame múku, kakao, prášok do pečiva a olej.
2. Vylejeme na plech (30×20) vystlaný papierom na pečenie a pečieme cca 10 minút, podľa svojej rúry.
3. Po upečení horúci korpus zrolujeme do utierky, ktorú si predtým navlhčíme. Orechovú náplň pripravíme zmiešaním všetkých surovín.
4. Konzistencia má byť roztierateľná, ak je to príliš tuhé, pridáme viac mlieka alebo rumu.
5. Čokoládová náplň - uvarený hustý puding necháme vychladnúť, medzitým vymiešame maslo s cukrom a kakaom, pridáme vychladnutý puding, rum a dobre vyšľaháme.
6. Na vychladenú roládu natierame najskôr lekvár najlepšie kyselkavý, orechovú náplň a nakoniec čokoládový krém.
7. Pevne zrolujeme a polejeme čokoládovou polevou, dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne celú noc.
V poslednom čase sa veľa hovorí o ochrannom účinku orechov na srdce, nervovú sústavu a cievny systém. Tvar jadra vlašského orecha pripomína ľudský mozog. Obsahujú v 100g 654 kalórií, 65 g tukov z toho 47 g nenasýtených, 14 g sacharidov (z toho 2,6 g cukry), 6,7 g vlákniny a 15,2 g bielkovín, aminokyseliny. Ďalej obsahujú vitamín A, B, C, E a K. Z minerálnych látok obsahujú mangán, fosfor, horčík, zinok, železo, vápnik, draslík, sodík, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Vlašské orechy sú ideálne pre mozog, zlepšujú zdravie srdca, podporujú trávenie, ako prevencia cukrovky, zlepšujú plodnosť, zlepšujú pokožku i vlasy. Orechy by sa mali konzumovať pravidelne a to v menších množstvách (cca 5 kusov denne).
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Víno by malo byť vždy sladšie ako dezert. Ak je menej sladšie, vo všeobecnosti môže chutiť kyslo alebo až horko. Fortifikované vína sú jedna z najlepších volieb pre orechovo čokoládové dezerty. K dezertu opitý Izidor odporúčam fortifikované červené víno Vin Doux Naturel Maury Tuilé 2010 od Gérarda Bertranda. Spojenie čokolády a orechov s vínom zvýrazní jeho ovocnosť a sviežosť vína. Prajeme krásne Vianoce s vínom.
Odporúčanie someliérky:
Gérard Bertrand Vin Doux Naturel Maury Tuilé 2010
Zber hrozna je ručný a hrozno sa po príchode do vinárstva odstopkuje. Vinifikácia je tradičná, pred lisovaním sa pridá alkoholu vínneho pôvodu do muštu na zamedzenie kvasenia. Vína dozrievajú v dubových sudoch rôznych objemov (225 alebo 350 litrov) jeden rok. Nakoniec víno zreje vo fľaši v podzemnej pivnici 12 mesiacov. Fortifikované víno s intenzívnou vôňou sušeného ovocia a kandizovanej pomarančovej kôry. V chuti je hrejivé a delikátne. Záver s tónmi horkej čokolády so štipkou orientálneho korenia. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Gérard Bertrand
Gérard Bertrand, popredný vinohradník, vinár a odborník na víno a obhajca kultúrnych a gastronomických tradícií regiónu. Je uznávaným lídrom v biodynamickom vinárstve. Jeho vína sa vyrábajú v regióne Languedoc-Roussillon na juhu Francúzska. Každé víno evokuje obraz a emócie z južného Francúzska. Vína nesú podpis svojho majiteľa v podobe vyváženosti, harmónie chuti, elegancie a čistej chuti ovocia.
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.