Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Oslávte Silvester s výbornými bublinkami
Silvester je spojený s oslavou príchodu Nového Roka. Počas silvestrovskej noci sa vypije viac bubliniek ako za celý rok. Prípitok o polnoci so šumivým vínom je kľúčovým okamihom Silvestra, kedy sa zamýšľame nad uplynulým rokom a tešíme sa na to, čo nám prinesie ten nový.
Inšpirujte sa výberom od someliéra - Top výber šumivých vín a champagne
Tohtoročný Silvester bude v réžii svetovej novinky. Taliansko nedávno schválilo zákon k výrobe ružového Prosecca a už ho môžeme ochutnávať aj u nás. Rozhodne sa oplatí toto delikátne Rosé ochutnať.
Ružové bublinky
Prvýkrát si môžete pripiť ružovým ročníkovým Proseccom z vinárstva Terra Serena. PINK Prosecco má krásnu fľašu a štítok inšpirovaný dizajnérom. Plní sa do fliaš v severnom Taliansku v Conegliane neďaleko mesta Treviso a je vyrobené podľa prísnych noriem. PINK čiže ružové Prosecco v kategórii Brut má bledú staroružovú farbu.
Príjemná vôňa záhradného ovocia ako hrušky, zrelé jahody a maliny doplnená tónmi bielych kvetov. Chuť je vyvážená s ovocnou štruktúrou a sviežou hravou kyselinkou. Elegantné ročníkové ružové Prosecco vás prekvapí svojim ovocným štýlom a výbornou harmóniou. Skvelé ako aperitív ku grilovaným morským plodom, novoročným kanapkám s lososom a k talianskym antipasty. Sofistikované a pritom zábavné ideálne pre každú príležitosť.
Ak ste skôr klasici a inklinujete k bielemu Proseccu, odporúčame Reya Prosecco Valdobbiadene Superiore. Sladšia atraktívna chuť citrusov, broskýň, pražených orieškov a maslových sušienok spríjemní silvestrovský večer až do príchodu polnoci.
Verní slovenským sektom
Aj na konci roka môžete podporiť slovenských vinárov. Slovenský ročníkový sekt Hacaj Rizling Brut 2018 je novinkou z rúk pána Hacaja. Expresívne šumivé slovenské víno s delikátnou vôňou záhradného ovocia a kvitnúcej lipy.
Pikantné a energické v chuti s klasickým rukopisom vinára. Sekt je vyrobený klasickou metódou sekundárneho kvasenia vo fľaši. Sekty Hacaj sú povinnou zastávkou pre tých, čo hľadajú viac, než len obyčajné „bublinky“.
Ak inklinujete k odrode Chardonnay, pre vás máme skvelý ročníkový sekt z Karpatskej Perly z ročníka 2017 v kategórii Brut. Vôňa jabĺčkovo biskvitová. Chuť svieža a ovocná s jemným perlením a príjemným dotykom maslovej sušienky pochádzajúcou z klasickej fermentácie vo fľaši.
Obidva malokarpatské sekty výborne ladia ku kanapkám s rôznymi variáciami pomazánok ako škvarková, syrová alebo k sušeným domácim salámam.
Bublinky v Champagne sa považujú za tie najjemnejšie a najelegantnejšie. Champagne má výsostné postavenie medzi šumivými vínami. Vyrába sa klasickou metódou, je výnimočné, nezameniteľné a neopakovateľné. Príchod Nového Roku si zaslúži, aby ste si aspoň raz za rok dopriali klenot medzi šumivými vínami.
Francúzske bublinky
Výborným spoločníkom Silvestra je Champagne Bollinger Special Cuvée Brut. Komplexná vôňa zrelých broskýň, jablkového pyrée doplnené tónmi orieškov a vanilky. Vyvážená a ovocná chuť s tónmi maslovej hrušky a briošky s príjemnými kyselinkami a jemne minerálnym záverom.
Ak chcete ochutnať francúzske šumivé vína mimo Champagne cenovo prístupnejšej hodnote, vyskúšajte Crémanty. Z Burgundska PURE Crémant Blanc de Blancs zo Chardonnay od Alberta Bichota, ktorý ponúka čistý, svieži a delikátny štýl šumivého vína.
Raritou je Crémant z južnej časti Francúzska z oblasti Limoux z vinárstva Gérard Bertrand Ballerine ÉTOILE ružový Crémant de Limoux. Komplexný ružový Crémant z odrôd Chardonnay, Chenin blanc a Pinot Noir. Delikátna vôňa kvetín a kôstkového ovocia. Harmonická chuť s transparentnou sviežosťou a dávkou elegancie. Krémovo - minerálny s grandióznym záverom presne ako baletné predstavenie v Paríži. Vynikajúce k bruschette s provensálskou paštétou a kandizovaným hroznom.
PF2021
Do Nového Roku 2021 si každý z nás želá hlavne veľa zdravia a úspešné zvládnutie pandémie, pokoj a menej stresu, veľa lásky a aby sme sa mohli všetci opäť spolu stretávať s našimi známymi a priateľmi pri pohári výborného vína.
Ďalšie články

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.

Ružové vína, známe aj ako rosé, si získali srdcia milovníkov vína po celom svete. Sú osviežujúce, ovocné a často plné letnej atmosféry. No viete, ako sa vyrába ružové víno? Výrobný proces rosé nie je len kompromis medzi červeným a bielym vínom – ide o precízne riadenú technológiu s vlastnými špecifikami. V tomto článku sa pozrieme na proces výroby ružového vína, jeho metódy, výzvy a zaujímavosti.