Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.

Panna Cotta s jahodovým pyré - RECEPT a tip na víno
Hurá, práve prichádza sezóna jahôd. Pomaly sa v záhradách objavujú tieto šťavnaté červené plody a Lenka si preto pre vás pripravila ľahký, smotanovo vanilkový dezert s jahodami. K Panna Cotte s jahodovým pyré nielen farbou, ale i chuťou odporúčame vyskúšať sladké, ružové víno Cabernet Sauvignon Rosé s číslom 66 z vinárstva Nichta.
Panna Cotta s jahodovým pyré
Čas prípravy: 30 min
Počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Smotanu a cukor dáme do hrnca, pridáme zrniečka z vanilkového struku a aj samotný struk.
2. Na miernom ohni miešame. Vriacu smotanu odstavíme a s ponorným mixérom asi minútu šľaháme do jemnej peny.
3. Do horúcej zmesi pridáme plátky želatíny a stále miešame na miernom ohni, dokedy sa nerozpustí, udržujeme asi na 80 stupňoch Celzia, nesmie sa variť.
4. Keď sa celkom rozpustí, vlejte do formičiek. Napríklad ja som použila malé formičky na puding.
5. Odložíme do chladničky na 4 hodiny. Po vychladnutí panna cottu vyklopíme a môžeme ozdobíme.
Jahodové pyré: Do menšieho hrnca dáme 2 lyžice jahodového džemu, na kúsky nakrájame jahody a vodu. Privedieme k varu a stiahneme z plameňa. Horúcu zmes rozmixujeme na hladké pyré ponorným mixérom. Necháme vychladnúť a môžeme podávať s lístkami mäty.
Jahody patria medzi najobľúbenejšie letné plody v našich zemepisných šírkach. Pre svoju chuť, vôňu aj vzhľad majú dôležité miesto v kuchyni. Nemenej dôležité sú aj pre naše zdravie a krásu, pretože sú cenným zdrojom vitamínov a minerálnych látok. Jahody obsahujú z 90% vody a sú bohatým zdrojom vitamínov. Obsah vitamínu C v jahodách je takmer porovnateľný s citrusovými plodmi. Jahody majú antioxidačný účinok. Ten je dokonca tak silný, že jahody patria spolu s čučoriedkami a brusnicami k najsilnejším potravinovým antioxidantom vôbec. Jeden kilogram jahôd denne by mal byť dostatočnou ochranou proti nádorovým ochoreniam.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Panna Cotta je ľahký, smotanový dezert, ktorý pochádza z Talianska. Lenka ho osviežila jahodovým pyré. Jahody a smotanovo vanilkový krém sa lahodne spájajú aj samy o sebe, avšak pridaním vína sa zvýrazní ovocná chuť. Odporúčam vyskúšať sladké, ružové víno z odrody Cabernet Sauvignon od Braňa Nichtu z Čajkova. Víno podávajte jemne podchladené.
Odporúčanie someliérky:
Nichta Classic Cabernet Sauvignon 66 2021
Intenzívna vôňa čiernych ríbezlí a jahodovej zaváraniny s jemným paprikovým tónom. Sladšia, krémová chuť s bohatým ovocným prejavom. Hrozno pochádza z vinohradu Kruhy z tufovej pôdy. Víno obsahuje 63 g/l zvyškového cukru a 7,4 g/l kyselín. Ukázať víno na eshope.
Víno Nichta
Nichta je rodinné vinárstvo sídliace v srdci Čajkova, ktoré vyrába víno iba z vlastných vinohradov. Na ploche 30 hektárov pestuje hrozno vo viniciach Močiarno a Kruhy v katastri obci Čajkov a Baričky v katastri obci Drženice. Vinohrad Kruhy leží na mieste bývalej družstevnej vinice. V hornej časti vinice sú korene vysadené v čistom tufe. Hrozno v týchto častiach dozrieva do vyšších cukornatostí, preto sa tu pestuje najmä Tramín červený a Rizling rýnsky.
Vinohrady na Močiarnom s odrodami Pesecká Leánka, Devín a Rizling vlašský sú jedny z najvyššie položených na Slovensku. Z hora sú ohraničené lesom a iba pár metrov od konca riadkov začínajú Štiavnické vrchy.
Vinohrad Baričky bol vysádzaný na jar roku 2003. Pôda tu je ťažká a ílovitá. Na ploche 7 hektárov vinárstvo pestuje odrody Frankovku modrú a Veltlínske zelené doplnené Muškátom moravským a Chardonnay. V ponuke vinárstva nájdete vína biele, ružové, červené i šumivé, od suchých až po sladké.
Ďalšie články

Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 15. 8. 2025. Blahoželáme víťazovi, pánu Branislav Ha....š z Bojníc, ktorého sme kontaktovali emailom.