Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Pavelka mladé vína ročníka 2022 skladom
V tomto období sa na trhu objavujú mladé vína ročníka 2022.
S trojicou mladých suchých vín odrôd Müller Thurgau, Iršai Oliver a Veltlínske zelené prichádza i vinárstvo Pavelka z Pezinka.
Ročník 2022 z pohľadu vinohradníka a vinára Milana Pavelku najviac ovplyvnili zrážky na začiatku oberačiek. Avšak následne prišlo babie leto, ktoré pomohlo hlavne neskôr dozrievajúcim odrodám. Všetky tri mladé vína ročníka 2022 sú suché a pochádzajú z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti v okolí Pezinka.
Iršai Oliver 2022 je aromatické biele víno s nižším obsahom kyselín. Svieže s intenzívnou muškátovou vôňou a ľahkým telom.
Müller Thurgau 2022 je veľmi ovocný a harmonický. Aróma jemne muškátová až žihľavovo-broskyňová. V chuti je príjemne svieže, ľahké s lahodnými aromatickými tónmi.
Veltlínske zelené 2022 očarí vôňou tropického ovocia podporenou tónmi mandle a medu. Chuť je šťavnatá s jemne pikantnou kyselinkou a korenistou dochuťou.
Vinárstvo Pavelka
Pavelka je rodinné vinárstvo, ktoré začalo písať svoju históriu v Pezinku v roku 1995. Na čele vinárstva stojí vinár Milan Pavelka spolu so synom Michalom. Pod Malými Karpatmi obhospodarujú viac ako päťdesiat hektárov. Z nich pochádza hrozno, ktoré tvorí základ pre tradičné vína s charakterom malokarpatskej oblasti. V roku 2000 uviedlo vinárstvo na slovenský trh unikátne červené cuvée Paves a o rok neskôr aj jeho bielu verziu. Vinárstvo patrilo k prvým, ktorí uviedli na trh ľadové a prívlastkové vína. Od roku 2015 vinárstvo vyrába svoj sekt Pavelka Sekt Blanc de blancs. „Život je príliš krátky na to, aby sme pili zlé víno“ znie motto rodiny, ktoré najlepšie vystihuje ich vína.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.