HalloWine -35%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Práve prebieha inventúra skladu. Všetky objednávky budú expedované od 6. októbra 2025. Do tohto dátumu je blesková zásielka pozastavená. Ďakujeme za pochopenie.

Perníková torta a TIP na víno Ostrožovič

Perníková torta a TIP na víno Ostrožovič

Vianoce máme spojené so sladkou vôňou škorice, klinčekov, medu či perníkového korenia. Ako posledný v tomto roku si pre vás Lenka pripravila recept na vianočnú perníkovú tortu. A aké víno sa k nej hodí? Odporúčam Tokajské samorodné sladké víno z vinárstva Ostrožovič.


 

Perníková torta

Čas prípravy: 1 hodina/namáčanie 2hod., počet porcií: 12 ks/tortová forma priemer 22-23cm

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
200 g medu
100 g trstinového cukru
250 ml kefíru alebo mlieka 
100 g masla
2 ks vajce M alebo 1 vajce L
350 g hladkej múky 
2 lyžice kakaa
1 prášok do pečiva bez fosfátov 
2 lyžičky perníkového korenia
80 g sušených marhúľ 
250 g marhuľového džemu
1 lyžička rumu 
čokoládová poleva ganache
120 g horkej čokolády 
120 ml smotany na šľahanie 
zlatý prášok na zdobenie 

Postup 

1.  Pripravíme si džemovú plnku. Sušené marhule si namočíme na 2 hodiny do vody.

2.  Potom nakrájame na malé kúsky a zmiešame s džemom a rumom. 

3.  Vymiešame med s cukrom a následne pridáme kefír a roztopené maslo.

4.  Ďalej pridáme vajce, múku, kakao, kypriaci prášok do pečiva a perníkové korenie. S ponorným mixérom vypracujeme cesto. 

5.  Polovicu cesta nalejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Na túto vrstvu vylejeme džemovú plnku.

6.  Nakoniec nalejeme zvyšok cesta. Pečieme na 180 °C 50 - 60 minút, záleží od rúry.

7.  Na vychladnutú tortu si spravíme čokoládovú polevu ganache. Dáme zovrieť smotanu, čokoládu nasekáme na kúsky.

8.  Zalejeme vriacou smotanou necháme postáť 3 - 4 minúty a zamiešame. Polevu nalejeme na tortu.

9.  Vrch poprášime zlatým jedlým práškom. Necháme aspoň hodinku v chladničke a môžeme podávať.

Med je sladká superpotravina, ktorá nám pomáha vo viacerých oblastiach. Má upokojujúci účinok. Pomáha pri podráždení nervového systému, vyčerpaní a pri zaspávaní. Je vysoko účinný v boji proti baktériám a má antibakteriálne, protizápalové, protiplesňové, antioxidačné účinky. Lokálne sa používa na podporu hojenia rán. Med obsahuje 22 aminokyselín, 27 minerálov a 5 000 enzýmov. Jedna polievková lyžica medu obsahuje 64 kalórií, nespôsobuje nárast cukru a zvýšené uvoľňovanie inzulínu ako biely cukor.

Someliérka odporúča vhodné víno 

Tokajské vína sa veľmi dobre kombinujú k tradičným, slovenským vianočným sladkým dezertom, ktoré obsahujú med, ovocie a oriešky. Práve preto odporúčam k perníkovej torte samorodné sladké víno z Tokajskej oblasti z vinárstva Ostrožovič. Jemné pikantná marhuľová plnka medzi dvoma vrstvami krehkého perníkové cesta s tokajským vínom vytvára úžasnú kombináciu chutí. Víno vnesie sviežosť a sladkosť. So sladkou chuťou a korením víno prinesie i nádych ľahkosti.

Odporúčanie someliérky:

Ostrožovič Tokaj Samorodné sladké 2013

Biele víno so zlatožltým farebným odtieňom. Vo vôni chlebovinka s tónmi po sladkých hrozienkach a po sušenom letnom ovocí. Plná extraktívna chuť po medovej kvapke s notou po lieskových orieškoch s citrusovou šupkou.  Víno na eshope.

 

Vinárstvo Ostrožovič

Od roku 1990 píšu svoj vínny príbeh manželia Ostrožovičovci v najmenšej vinohradníckej oblasti Slovenska v Tokaji. Tokaj je jediná naša vinohradnícka oblasť s apelačným systémom podobným ako vo vyspelých vinohradníckych krajinách. Dnes hospodária na 58 ha vlastných vinohradov, na najkvalitnejších honoch - Vlčina, Chotár a Makovisko. Ľahké tufové pôdy poskytujú dokonalé prostredie pre pestovanie hrozna a vo výnimočných tufových pivniciach zrejú tokajské vína. Tokajské výbery 3až 6-putňové a Tokajská výberová esenciasa vyrábajú tradičnou oxidatívnou metódou z odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Vinárstvo produkuje aj skvelé reduktívne vína. Vína od Ostrožoviča sú neoddeliteľnou súčasťou vínnej kultúry Slovenska a povinnou zastávkou pre tých, ktorí hľadajú genius loci vo víne.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.