Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Pey Blanc - dokonalé rosé z Aix-en-Provence
Domaine Pey Blanc je rodinné vinárstvo s rozlohou 25 hektárov, ktoré sa nachádza severozápadne od Aix-en-Provence, v apelácii Coteaux d'Aix-en-Provence, najzápadnejšom regióne Provence. Vinice sa nachádzajú na troch parcelách z vápenca, piesku a štrku. Majiteľom a vinárom je Gabriel (Gaby) Giusiano. Svoje know-how vinárstvo sústreďuje na produkciu ružových vín z vysokej kvality.
3 generácie
Domaine Pey Blanc vzniklo v 30. rokoch 20. storočia, keď Matteo Giusiano, starý otec Gabriela, migroval z Talianska do Provensálska a kúpil malý pozemok, kde teraz stojí vinárstvo. Vysadil jeden hektár viniča. V roku 1980 prevzal vedenie Gabrielov otec Jean-Claude a rozšíril vinohrady o ďalších asi desať hektárov. Kým sa Gabriel ujal vinárstva, ich hrozno putovalo do miestneho družstva.
Od roku 2004 riadi vinárstvo s 25 hektármi vinohradov Gabriel Giusiano, tretia generácia rodiny. Vyštudoval tiež vinárstvo a získal technický certifikát Brevet de Technicien Supérieur (BTS) so špecializáciou na enológiu. V rámci tohto programu sa vyučil v Domaine Jacourette, malom rodinnom vinárstve v Pourrières, ktoré leží v centre Saint-Victoire v Côtes de Provence, východne od Aix-en-Provence. Gabriel postavil pivnicu a zrenovoval vinohrady. Prvý ročník jeho vlastnej produkcie bol v roku 2004.
Celková produkcia vinárstva dnes je približne 150 000 fliaš. Ružové vína predstavujú asi 60%, červené vína tvoria 30% a 10% biele vína. Miestny dopyt predstavuje až 80 % jeho celkovej produkcie a skutočne je veľmi pravdepodobné, že jeho vína uvidíte v najlepších baroch a reštauráciách v neďalekom Aix. Vo vinárstve pestujú najmä modré odrody Grenache, Syrah a Cinsault pre ružové a červené vína, pre biele používajú Rolle, Ugni Blanc a Clairette.
V rámci trvalo udržateľného prístupu k životnému prostrediu sa vo vinárstve zaviazali chrániť a zlepšovať podmienky vo svojich vinohradoch. Hrozno sa pestuje na ílovito vápenatej pôde. Mistral navyše pomáha znižovať vlhkosť a riziko chorôb vo viniciach. Zber hrozna prebieha v noci.
„Mojou hlavnou úlohou je zachovať terroir, počúvať vinič a dbať na jeho rovnováhu,“ hovorí Gabriel, ktorý pre svoje vína hľadá správnu rovnováhu medzi eleganciou a sviežosťou.
Ďalšie články

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.