Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Piemme Limoncello - zlato zo Sorrenta
Piemme je líder v agropotravinárskom sektore, ktorý vyrába Limoncello, likéry rešpektujúce tradície a tiež Babu. Piemme je od roku 1986 nesporným lídrom vo výrobe Limoncella, ktoré možno právom považovať za zlato Sorrenta.
Spoločnosť Piemme bola založená v roku 1969 z iniciatívy sorrentských obyvateľov, ktorí sa venovali výrobe cukrárskych špecialít na báze citrónu a tradičnejšieho Limoncella. Na základe historického receptu, ktorý sa odovzdáva z pokolenia na pokolenie a aj vďaka inovatívnemu technologickému know-how sa od roku 1986 typická infúzia citrónových šupiek Sorrento spolu s Babou stala pýchou Piemme.
Vášeň pre tradície a starostlivosť o pravosť ingrediencií núti Piemme sledovať všetky fázy výroby od pestovania, zberu a šúpania citrónov až po lúhovanie a plnenie do fliaš, ktoré prebieha v internom laboratóriu. Tento proces sleduje manažér kontroly kvality. Rovnaká starostlivosť je venovaná aj výrobe cukrárskych špecialít, keďže Piemme je jednou z mála spoločností, ktoré sa môžu pochváliť interným cukrárskym laboratóriom.
Limoncello
Na polostrove Sorrento sa výroba citrónového likéru datuje od staroveku a dodnes sa vykonáva pomocou transformačného systému, ktorý zachováva tradičné metódy. Úcta k tradícii je základom pestovania citrónov na polostrove Sorrento, typického produktu, jedinečného v Taliansku a vo svete, ktorý získal Chránené zemepisné označenie CHZO. Citrón zo Sorrenta je to oválny, stredne veľký, so šťavnatou slamovožltou dužinou a šupkou. S veľmi osobitou vôňou vďaka prítomných éterických olejov.
Pestuje sa pod dohľadom Consorzio del Limone di Sorrento IGP od Vico Equense po Massa Lubrense s výhľadom na more podľa tradičnej metódy pergoly a slamy. Nepoužívajú sa žiadne chemické prípravky, ktoré by po usadení na šupke mohli zmeniť chuť a vôňu. Zber citrónov Sorrento sa vykonáva výlučne ručne, aby sa zabránilo poškodeniu plodov. Séria procesov zameraných na výrobu Limoncella vykonáva Piemme vo svojej vlastnej spoločnosti. Fáza lúhovania v čistom liehu a repnom cukre (bez akýchkoľvek prísad, sirupu či sladidla), vyťahovanie šupiek z nádob a plnenie do fliaš prebehne asi za 4 až 7 dní v internom laboratóriu Piemme.
Ochutnajte likéry:
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku