Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

PIÑA COLADA s rumom DON Q
15. augusta 1954 Monchito Marrero pracoval ako hlavný barman v bare Beachcomber v San Juan's Caribe Hilton. V ten deň ho napadol skvelý nápad. Inšpirovaný nalial do šejkra ananásovú šťavu, kokosové mlieko a výdatne to zalial rumom Don Q. Monchito tak vytvoril úplne prvú Piña Coladu, skutočný tropický originál. Zo všetkých rumov, z ktorých si Monchito si mohol vybrať, siahol po Don Q, pretože vedel, že práve ten typ rumu premení dobrý kokteil na skvelý.
Inšpirujte sa: Letné koktaily s rumom
AKCIA do 31. 7. - Rumové leto až -20 %
Výrazná rumová chuť Don Q Gold je dokonalým doplnkom sladkých tropických chutí klasickej Piña Colady.
Piña Colada
Prezrite si úžasnú zbierku receptov na Piña Coladu, čakajú vás tropické pôžitky. Pripravte sa na cestu chuti a relaxu, ktoré vás prenesú na slnkom pobrežia a kymácejúce sa palmy. Či už hľadáte klasické prevedenie alebo hravý nádych obľúbeného kokteilu, starostlivo vybraný výber uspokojí aj tie najnáročnejšie chuťové poháriky. Vychutnajte si esenciu raja s neodolateľnými receptami na Piña Coladu.
Piña Colada CLASSIC
Ingrediencie
• 60 ml rumu DON Q GOLD 40%
• 45 ml čerstvej ananásovej šťavy
• 15 ml kokosového krému alebo Malibu
• 1 Angostura bitters
• 1 čerešňa na ozdobu
Postup - Zmiešajte všetky ingrediencie s polovicou ľadu, až kým nebude koktail spenený. Nalejte do tulipánového pohára. Ozdobte čerešňou.
DON Q GRAN RESERVA PIÑA COLADA
Ingrediencie
• 40 ml rumu DON Q GOLD 40%
• 15 ml rumu DON Q Gran Reserva Aňejo XO 40%
• 45 ml ananásový džús
• 15 ml kokosového krému alebo Malibu
• Angostura bitters
• 1 čerešňa na ozdobu
Postup - Zmiešajte rum Don Q Gold, ananásový džús, kokosový krém, bitters a pol kopčeka ľadu do svetlej a spenenej hmoty. Nalejte do tulipánového pohára a doplňte s rumom Don Q Gran Reserva. Ozdobte čerešňou.
ELEVATED PIÑA COLADA
Ingrediencie
• 60 ml rum DON Q Reserva 7 Aňos 40%
• 10 ml kokosový krému alebo Malibu
• 75 ml ananásovej šťavy
• 1 Angostura bitters
Postup
Všetky ingrediencie pretrepte s ľadom. Preceďte cez drvený ľad do pohára. Ozdobte lístkom ananásu.
SKINNY PIŇA COLADA
Ingrediencie
• 45 ml rumu DON Q CRISTAL 40%
• 60 ml kokosovej vody
• 1 ČL jemného cukru
• 2 kúsky ananásu
Postup
Všetky ingrediencie vložte do šejkra s ľadom.Dôkladne pretrepte a dvakrát preceďte do koktailového pohára. Odporúčame vodu z čerstvo rozpoleného kokosu.


Rum Don Q
Dnes je Destilería Serrallés jedným z najväčších výrobcov rumu na svete, len v Portoriku pokrýva táto značka takmer 70 % trhu. Názov rumov Don Q pochádza z celosvetovo známej novely „Don Quijote“ od autora Miguela Cervantesa. Rodina Serralles zdokonaľuje umenie výroby rumu už viac ako 150 rokov podľa starej rodinnej tradície. Dnes je Destileria Serrallés jednou z najekologickejších destilerii na svete. Don Q je priekopníkom medzi výrobcami rumov, pokiaľ ide o čistejšie výrobné postupy šetrné k životnému prostrediu. Destileria Serrallés investovala značný čas, znalosti a zdroje, aby sa stala lídrom v oblasti čistejších a ekologických výrobných procesov v odvetví destilátov.
V súčasnosti je výrobný proces charakterizovaný viacnásobným systémom destilácie a aktívnou filtráciou cez čierne uhlie, ktorá produkuje čistý a poctivý rum. Cukrová trstina sa rozdrví a šťava sa povarí, aby sa z nej extrahoval cukor. Získava sa melasa, základ rumu. Tým, že Don Q musí nakupovať melasu, vymysleli spôsob, ako udržať kvalitu. A to pasterizáciou. Nasledovne používajú vlastné kultúry kvasiniek, ktoré používajú viac ako 75 rokov. Kvasinky prirodzene premieňajú cukry v melase na alkohol. Fermentácia trvá 48 – 52 hodín. Don Q je päťkrát destilovaný. Rumy zrejú minimálne jeden rok v amerických dubových sudoch. Pri výrobe rumu Don Q sa používajú iba prírodné ingrediencie. Všetky rumy Don Q sa plnia priamo na mieste v destilerii, aby sa zabezpečila najvyššia kvalita a konzistencia
Ďalšie články

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.

Ružové vína, známe aj ako rosé, si získali srdcia milovníkov vína po celom svete. Sú osviežujúce, ovocné a často plné letnej atmosféry. No viete, ako sa vyrába ružové víno? Výrobný proces rosé nie je len kompromis medzi červeným a bielym vínom – ide o precízne riadenú technológiu s vlastnými špecifikami. V tomto článku sa pozrieme na proces výroby ružového vína, jeho metódy, výzvy a zaujímavosti.