Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Prečo stúpa popularita vín frizzante
Bublinky sú najmä v lete veľmi obľúbené. Trend výroby a konzumácia vín s označením frizzante oslovuje predovšetkým mladú generáciu. Dobre vychladené až podchladené, podávané s kockami ľadu. Nielen pre atraktívny vzhľad fliaš, ale hlavne i kvôli cene sa stávajú populárnejšie ako sekt alebo Champagne. 90% vín frizzante sa predáva v skle so šrobovacím uzáverom, avšak v supermarketoch sa objavujú i v plechovkách.
AKCIA - Sety plné bubliniek -10%
Frizzante po taliansky
Slovo frizzante pochádza z taliančiny a znamená jemne perlivé. Označenie frizzante majú najčastejšie vína Prosecco. Ide o jemne perlivé víno z odrody Glera, ktoré sa vyrába tvz. Charmatovou metódou. Charmat je proces výroby šumivého vína, kedy sa víno vloží do veľkých tankov autokláv, aby prešlo sekundárnou fermentáciou. Keď kvasinky spotrebúvajú cukor, uvoľňujú oxid uhličitý (CO2). Špecializovaná tlaková nádrž spôsobuje, že CO2 sa absorbuje do vína. Víno sa potom plní do fliaš z tanku. Táto technika sa tiež nazýva metodo Italiano, Marinottiho metóda alebo i tanková metóda. Perlenie vzniká prirodzene počas sekundárnej fermentácii. Frizzante vína majú tlak medzi 1 a 2,5 baru pri 20˚C. Zákon ich definuje ako perlivé a sú klasifikované a zdaňované ako tiché vína.
Odporúčane víno: SERENA 1881 Prosecco Frizzante
Odpoveď slovenských vinárov na talianske bublinky
Slovenské Frizzante vína vznikajú iným spôsobom. Do hotového vína sa pred fľašovaním pridá malé množstvo oxidu uhličitého a tak vznikne perlivé víno, respektíve sýtené, perlivé víno. Množstvo oxidu uhličitého neovplyvňuje chuť vína. Môže však ovplyvniť vnímanie arómy a chute. Frizzante ako svieži, aromatický a ovocný štýl vína je výrazne odlišný od tradičného štýlu šumivých vín (ako je Champagne alebo Franciacorta). Frizzante sa vyrába z hrozna s výraznými odrodovými vlastnosťami, ktorých cieľom je zachovať si primárne ovocné tóny. Na Slovensku sa najčastejšie používajú aromatické odrody ako Muškát moravský, Muller Thurgau, Sauvignon, Pálava, Iršai Oliver, Pesecká Leánka, z modrých odrôd Svätovavrinecké, Frankovka modrá alebo Zweigeltrebe. Dokonca na našom trhu sa objavujú aj ovocné friizante vína.
Tento typ vína je populárny i u našich západných susedov v Čechách, Nemecku, Maďarsku a Rakúsku, ale i v Španielsku. Pokiaľ bude populárne Prosecco, bude i Frizzante. Avšak, ak sa chcete orientovať vo svete šumivých vín, neostávajte len pri frizzante.
Vína Frizzante majú nižší alkohol 7-11%obj., Slovenské frizzante vína sú väčšinou v kategórii polosuchých až sladkých jemne sýtených vín. Podávajú sa pri nižšej teplote 6 - 8° C ako aperitív s kockami ľadu a ovocím. Výborne sa hodia do letných koktailov alebo strikov.
Karpatská Perla
Karpatská Perla Rizling rýnsky Frizzante 2020 - Frizzante z vinárstva KARPATSKÁ PERLA zo žulového podložia očarí vôňou tropického ovocia. V chuti dominujú príjemné kyseliny so zvyškovým cukrom.
Frtus
Frtus Winery Rendez-Vous Frizzante Rosé 2021 - Rendez-Vous nie je žiadne ťažké šumivé víno na rozmýšľanie, ale práve naopak. Šťavnaté, ovocno krémové so sladším prejavom, perlivé “roséčko”.
Zámocké vinárstvo Šimák
Šimák Zámok Pezinok Frizzante rosé 2021 - Frizzante, ktoré určite zaujme svojou maľovanou etiketou. Vo vôni dominujú čerstvé maliny a jahody. V chuti smotanovo jahodové a svieže.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku